De ce nu a funcționat procesul de votare din diaspora. Studenții români din străinătate: „Vrem să știm cine sunt vinovații”

Publicat: 04/11/2014, 18:30

„Au fost momente în care toată lumea completa formularele în secția de votare și nimeni nu vota. Noi am sunat mai mulți la BEC și ne-au spus că nu se schimbă decizia de a completa în interior”, mai spune Alexandru Urdas, care arată că formularele s-au putut completa afară în prima parte a zilei.

„Eu am fost observator de la 13.30, dar i-am găsit pe cei de la coadă că aveau formularele afară. Au avut formulare până pe la 15.00. Am aflat că, încă de sâmbătă, ambasada primise o circulară în care se preciza că forumularele pe propria răspundere se completau doar în sală, dar nimeni nu a știut de ea până duminică la prânz. Dar important e să semnezi în fața președintelui de comisie, nu să completezi”, explică Urdas.

Potrivit acestuia, cea mai mare problemă la alegeri a fost lipsa secțiilor de votare. „Statisticile arată că numai în Franța sunt 4.000 de studenți, plus masteranzii și doctoranzii. În plus, sunt mult mai mulți români la muncă care au venit după ce s-au ridicat restricțiile de muncă. E ridicol să nu poți vota pentru că nu ai secții de votare”, spune Alexandru Urdas.

Contact de Gândul, Biroul Electoral Central a spus că nu știe de nicio circulară și că toate deciziile privind procesul de votare se găsesc pe site-ul Biroului.

Probleme cu votul au fost și în alte orașe europene. Alexandra Sasu, vicepreședinte al de la Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) , spune că, în cursul zilei de duminică, a primit zeci de solicitări de la studenții aflați la studii în Europa, care se plângeau că stau la cozi kilometrice și nu pot vota.

„Au stat la cozi imense la Paris, Sttutgart, Hamburg, Londra și Viena. Din declarațiile lor, procesul de vot a încetinit pe la prânz, când am înțeles că s-a trimis o circulară de la Biroul Electoral Central, prin care alegătorii nu mai aveau voie să intre în secția de votare cu declarațiile pe proprie răspundere gata scrise. În plus, n-au fost destule formulare, și asta a întârziat votul. Nu mi se pare normal să nu li se dea dreptul la vot persoanelor care vor să voteze”, a spus Alexandra Sasu.

Alexandra Sasu

Aceasta susține că nu are numărul exact de studenți care nu au apucat să voteze. „Erau câteva mii de oameni la coadă, dar jumătate dintre ei erau studenți. Suntem foarte indignați și triști că în România noastră se întâmplă astfel de lucruri. Cu toate acestea rămânem uniți și ne vom cere dreptul de a vota și de a ni se respecta acest drept contituțional. Continuăm campania „Cine votează contează” și îi îndemnăm la vot pe cât mai mulți”, promite Alexandra.

Studenții susțin că vor face presiune publică la instituțiile românești, în special la Ministerul Afacerilor Externe, ca acestea să organizeze mai bine alegerile pentru turul din 16 noiembrie.„Sper ca în turul doi oamenii să-și poată lua formularele de pe site”, a mai spus Alexandra.

Sebastian Burduja: „Sunt niște lucruri bizare care s-au întâmplat duminică”

Sebastian Burduja, fondatorul Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS), spune că duminică a primit zeci de telefoane de la colegi din Franța, Anglia și Germania.

„Sunt niște lucruri bizare care s-au întâmplat duminică. Prima dată le-au dat voie alegătorilor să completeze formularele pe proprie răspundere și în afara secțiilor, apoi de pe la orele 13-14 nu i-au mai lăsat să le scrie înainte. Apoi spre sfârșitul zilei au revenit și le-au dat voie. Dar nimeni n-a dat nicio explicație pentru asta. Din estimările noastre cel puțin în Franța cam 1.000 de studenți n-au reușit să voteze, iar mulți s-au răzgândit când au văzut cozile”, spune Burduja.

Acesta spune că studenții sunt mânioși pentru că după atâtea ore de stat la coadă nu au putut să voteze.

„Iar ideea asta că au suplimentat secțiile de votare trebuie verificată, pentru că de exemplu la Paris au rămas la fel. Per total, la coadă erau foarte mulți tineri, iar marea lor majoritate sunt mult mai motivați pentru turul doi”, arată Burduja.

„Noi cerem o analiză a cauzelor pentru care românii nu au fost lăsați să voteze și vrem să știm care sunt vinovații pentru asta. Să știm cine de la Biroul Electoral Central a luat decizia să nu mai primească formularele completate afară”.

Scrisoare către autorități: „Dreptul la vot este garantat prin Constituție tuturor cetățenilor României”

Luni, Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) si Fundatia C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) au trimis o scrisoare către autoritățile române prin care cer respectarea dreptului universal la vot.

„Tinerii își exprimă profunda indignare și îngrijorare față de modul în care s-a desfășurat primul tur al alegerilor prezidentiale din data de 2 noiembrie 2014.LSRS a primit nenumarate sesizari din partea membrilor și voluntarilor din toată lumea cu privire la organizarea deficitară a procesului de votare. Considerăm că este dincolo de orice limită de admisibilitate ca cetățenii României să nu își poată exercita dreptul democratic de a vota liber, civilizat si decent oriunde s-ar afla”, spun studenții.

Sebastian Burduja

„Dreptul la vot este garantat prin Constituție tuturor cetățenilor României și este un element fundamental al oricărei democrații. Incălcarea acestui drept este un act deosebit de grav, care contravine statului de drept și principiilor democratice pe care România le-a câștigat cu enorme sacrificii acum un sfert de secol”, se mai arată în scrisoarea studenților.

Acestia cer autoritălor române să le spună care sunt motivele pentru care nu au fost lăsați să voteze.
„Facem pe această cale un apel catre toate instituțiile abilitate să facă de urgență o evaluare obiectivă a cauzelor situațiilor create în întreaga lume și să prezinte publicului larg, în termen de 24 de ore, rezultatele complete ale acestei analize. Solicităm totodată ca cei responsabili să fie trași la răspundere în cel mai scurt timp, conform legilor în vigoare”, mai cer studenții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
O româncă se plânge că "francezii sunt o naţie de nesuferiţi". Tânăra povesteşte cât de...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Klaus Iohannis a promulgat legea care îi protejează pe cei care fac evaziune fiscală sub...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
UNGARIA, de nerecunoscut. Răsturnare absolută de situație în țara de LÂNGĂ ROMÂNIA
Recalcularea pensiilor. Șeful Casei de Pensii prezintă ultimele noutăți
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii