De ce și-a angajat deputatul UDMR Kelemen Attila soția: ”Nu eram în cunoștință că fac ceva ilegal”

De ce și-a angajat deputatul UDMR Kelemen Attila soția: ''Nu eram în cunoștință că fac ceva ilegal''

Deputatul UDMR de Mureș Kelemen Attila, acuzat de ANI că a încheiat un contract civil prin care și-a angajat soția în funcția de referent la biroul său parlamentar, aceasta obținând astfel venituri salariale de 27.248 de lei, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că nu a primit niciun act oficial de la ANI, dar că nu are ce să conteste, pentru că „fapta a existat”.

El motivează angajarea soției sale la cabinetul parlamentar prin faptul că locuiește într-un sat aflat la 17 kilometri de Târgu Mureș și nu avea altă „posibilitate de transport”, soția fiind cea care îl ducea și aducea de la aeroport.

„Nu am primit nimic oficial de la ANI, aștept să primesc și apoi voi decide ce voi face. Eu nu am de ce să contest, fapta a existat. Nu eram în cunoștință că fac ceva ilegal. Locuiesc într-un sat la 17 kilometri de Târgu Mureș, iar soția mea m-a ajutat și m-a dus la aeroport, cu mașina, ba la Cluj, ba la Târgu Mureș, și m-a adus acasă. Nu am altă posibilitate, iar acesta a fost obiectul angajării. Cred că este o greșeală a legii că parlamentarii sunt asimilați ca funcționari publici. Pe de altă parte, contractul de muncă al soției mele a fost încheiat de Camera Deputaților, iar dacă era ceva ilegal trebuia să fiu atenționat”, a declarat Kelemen.

Deputatul mai spune că are carnet de conducere, dar a apelat la soția sa pentru a nu-și lăsa mașina la aeroport mai multe zile, cât era plecat. În plus, el susține că au fost cazuri în care soția sa l-a dus la aeroport sau la tren la ora 5.00 dimineața.

În plus, Kelemen Attila a menționat că a suferit o operație pe cord, iar o perioadă nu ar fi putut să conducă mașina.

La rândul său, deputatul PSD de Sălaj Iuliu Nosa, acuzat de ANI că în legislatura 2008-2012 a încheiat un contract civil și un contract individual de muncă prin care și-a angajat fiul în funcția de consilier la biroul parlamentar, iar acesta a obținut venituri salariale de 35.971 de lei, la care se adaugă indemnizația pentru creșterea copilului pe care a primit-o timp de un an, începând din 20 martie 2012, spune că refuză să creadă că angajarea fiului său a fost ilegală.

„Am primit, în vară, înștiințarea de la ANI potrivit căreia fac obiectul unei verificări și am formulat un răspuns în care am spus că, în perioada 2010-2012, fiul meu a fost angajatul Camerei Deputaților, la cabinetul meu parlamentar. Nu am ce să contest. În funcție de ce va decide ANI, voi răspunde în instanță. Nu mă pot pronunța acum. Refuz să cred că angajarea fiului meu a fost ilegală, întrucât semnatarul contractului său de muncă a fost secretarul general al Camerei Deputaților Gheorghe Barbu și era și viza Oficiului Juridic de la Cameră. Cartea de muncă a fiului meu era păstrată la Camera Deputaților”, a spus Nosa.

De asemenea, fostul deputat independent Mircia Giurgiu apare că a încheiat, în legislatura 2008-2012, un contract civil prin care și-a angajat fratele în funcția de șofer la biroul său parlamentar, iar acesta a obținut, în baza contractului civil încheiat, venituri salariale de 13.975 de lei.

Giurgiu a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că nu a primit raportul ANI, dar când îl va primi îl va contesta.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat că 32 de actuali sau foști parlamentari, printre care Kelemen Atilla, Mădălin Voicu, Ion Stan, Mihăiță Calimente, Bogdan Ciucă, Iulian Iancu și Ion Mocioalcă, au fost în conflict de interese pentru că și-au angajat rudele la birourile parlamentare.

Potrivit ANI, 14 actuali deputați, 17 foști deputați și un senator și-au angajat rudele în birourile lor parlamentare, valoarea totală a contractelor încheiate cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese fiind de 1.062.798 de lei (aproximativ 240.000 de euro).

Astfel, au fost găsiți în conflict de interese deputații Mihăiță Calimente (PNL), Liviu-Bogdan Ciucă (ALDE), Gheorghe Firczak (Minorități), Iulian Iancu (PSD), Miron Ignat (Minorități), George Ionescu (PNL), Kelemen Atilla-Bela-Laszlo (UDMR), Ion Mocioalcă (PSD), Iuliu Nosa (PSD), Laurențiu Nistor (PSD), Vasile Daniel Oajdea (PP-DD), Neculai Rățoi (PSD), Ion Stan (PSD) și Mădălin Ștefan Voicu (PSD), precum și senatorul Cătălin Croitoru (PSD).

În conflict de interese au fost, în timpul mandatelor de parlamentar, și foștii deputați Aledin Amet, Gheorghe Ana, Ștefan Vasile Beres, William Gabriel Brânză, Viorel Vasile Buda, Sorin Gheorghe Buta, Petru Călian, Vasile Cărare, Radu Eugeniu Coclici, Relu Fenechiu, Gheorghe Gabor, Mircia Giurgiu, Pavel Horj, Doru Brașoan Leșe, Corneliu Olar, Sorin Ștefan Zamfirescu și Dan Radu Zătreanu.

Dintre aceștia, în cazul foștilor deputați Viorel Cărare, Sorin Ștefan Zamfirescu și Dan Radu Zătreanu și a senatorului Cătălin Croitoru, ANI a sesizat Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese.

În cazul celorlalți 28 de foști sau actuali parlamentari a intervenit termenul de prescripție de cinci ani pentru conflictul de interese de natură penală, a precizat ANI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?