De la 1 septembrie, serviciile medicale vor fi acordate doar cu cardul de sănătate

De la 1 septembrie, serviciile medicale vor fi acordate doar cu cardul de sănătate
Publicat: 31/08/2015, 15:08
Actualizat: 01/09/2015, 07:00

Începând de marți, cei care au cardul de sănătate emis și au nevoie de un serviciu medical care nu reprezintă o urgență trebuie să meargă la medic cu acest document. Asigurații cărora nu le-a fost emis cardul vor beneficia în continuare de servicii, după ce medicul va vedea în sistem că nu le-a fost eliberat documentul, fără a avea nevoie de adeverință de la casa de asigurări de sănătate de care aparțin.

„Atât timp cât cardul este între Imprimerie și Poștă, între Poștă și domiciliu, între Poștă și Casă mi se pare normal ca pacientul să primească serviciile medicale atunci când are nevoie de ele. Îl considerăm card emis în momentul în care cardul a ajuns la cetățean sau cardul, din diverse motive, s-a întors la casa de asigurări”, a explicat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Pe de altă parte, sunt carduri de sănătate emise și distribuite prin Poștă care însă nu au ajuns la destinatari întrucât aceștia nu au fost găsiți. Acestea au fost returnate caselor de asigurări, însă titularii nu au mers să le ridice, chiar dacă, în unele cazuri, au primit și sms-uri de atenționare. Acești asigurați nu vor primi servicii medicale din 1 septembrie, în absența cardului.

Luni, la casele de asigurări de sănătate se aflau aproximativ 300.000 de carduri care trebuie ridicate de asigurați.

La Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) luni mai erau neridicate 71.926 de carduri de sănătate.

Purtătorul de cuvânt a CASMB, Cristina Călinoiu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că începând din 25 august și până în prezent doar 624 de persoane s-au prezentat la sediul instituției din strada Vasile Lascăr din Capitală pentru a-și ridica actele, în pofida anunțului făcut de președintele CNAS, potrivit căruia din 1 septembrie utilizarea cardului devine obligatorie pentru toți asigurații.

„În sediul din strada Vasile Lascăr toată săptămâna trecută s-au prezentat doar 624 de persoane, față de începutul lunii mai, când aveam peste o mie de prezentări aproape zilnic. Astăzi (marți -n.r.), 90 de persoane au venit să își ridice cardul, iar la sediul CASMB din strada Țițeica au fost depuse în jur de 200 de cereri online sau în scris pentru riricarea cardului”, a declarat Călinoiu.

Asigurații care din motive personale sau religioase refuză utilizarea cardului de sănătate vor depune o cerere în scris la casa de asigurări, în care vor menționa motivele refuzului și vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru acești asigurați în baza unei adeverințe de înlocuire a cardului de sănătate cu termen de valabilitate trei luni. Adeverința nu trebuie să rămână la furnizorul de servcii medicale, ci va fi prezentată ori de cate ori asiguratul solicită un serviciu.

Cardul de sănătate se eliberează automat pentru cetățeni la împlinirea vârstei de 18 ani sau la dobândirea calității de asigurat.

„Noi generăm comenzi, nu trebuie nimeni să se ducă la casă să spună că a împlinit ieri 18 ani sau că de ieri are asigurare medicală”, explica Ciurchea.

Cei care nu mai plătesc asigurarea de sănătate, după trei luni, au card, dar nu mai este valid.

Furnizorii de servici medicale trebuie să verifice calitatea de asigurat și situația cardului de sănătate pe site-ul CNAS.

Asigurații care au pierdut sau deteriorat cardul trebuie să meargă la casa de asigurări să depună o cerere pentru eliberarea unui duplicat și să plătească 15,5 lei. Duplicatul va fi primit de asigurat tot prin Poștă.

Președintele CNAS a atras atenția că orice furnizor de servicii medicale care va păstra la el cardul de sănătate al asiguratului și va folosi codul de acces riscă dosar penal. Nimeni nu are voie să păstreze și să utilizeze cardul în locul titularului, a subliniat el.

Totuși, pentru persoanele cu afecțiuni psihice pentru care a fost numit un reprezentat legal de către autoritatea competentă se utilizează cardul acestuia din urmă.

Totodată, sunt scutiți de utilizarea cardului deținuții, persoanele aflate în arest preventiv, cât și toți cei internați în spitalele de maximă siguranță, chiar dacă le-a fost eliberat documentul.

Până în prezent, au fost tipărite aproximativ 15 milioane de carduri și activate peste 8,7 milioane, iar cardul de sănătate este activat atunci când asiguratul solicită un serviciu medical. Anual, aproximativ șase milioane de asigurați accesează sistemul de sănătate.

În luna iulie, au fost acordate 13.419.279 de servicii medicale, dintre care 8.864.438 cu card. Fără card au fost acordate 2.428.168 de servicii pentru persoane peste 18 ani și 2.126.673 pentru cele sub 18 ani.

Din 1 mai, cardul național de sănătate trebuia să fie unicul sistem de validare și decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Întrucât nu toți asigurații au intrat în posesia cardului, CNAS a decis ca serviciile medicale să fie acordate, o perioadă, atât cu cardul, cât și fără.

După 1 mai, au fost înregistrate o serie de probleme, pe de-o parte pentru că asigurații care nu intraseră în posesia cardului au format cozi la casele de asigurări pentru a-și ridica documentul și, pe de altă parte, la activarea cardului în cabinetele medicilor.

Aproape 1.000 de persoane au așteptat la coadă, în 4 mai, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București pentru a-și lua cardul de sănătate sau o adeverință, după ce medicii de familie le-au spus că din 1 mai nu vor mai fi primiți în spitale fără acesta.

Totodată, mai mulți medici de familie au reclamant că validarea cardului este greoaie, iar sistemul se blochează frecvent. De aceea, în primele zile din mai, unii medici de familie au avut nevoie și de patru ore pentru a consulta trei pacienți, după cum au semnalat aceștia.

Potrivit CNAS, cardul național de sănătate permite, prin înregistrarea fiecărui serviciu medical acordat, un control mai bun al utilizării fondurilor din sănătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Veste excelentă pentru pensionari înainte de Paște. Când vor fi virați banii
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu