De miercuri, GREVA GENERALĂ la metrou între orele 4.00-16.00

De miercuri, GREVA GENERALĂ la metrou între orele 4.00-16.00
Publicat: 16/11/2018, 15:02
Actualizat: 25/03/2019, 21:21

„În urma intervenției administrației, precum și a interpretării Legii 62/2011, nu a fost însușită ideea că activitatea metroului este o activitate continuă, așadar suntem nevoiți să amânăm greva propriu-zisă cu minim două zile. Astfel Consiliul General USLM a fost întrunit și a hotărât continuarea conflictului colectiv de muncă prin greva generală începând cu ziua de miercuri, 21.11.2018, între orele 04.00-16.00, pe perioadă nedeterminată. Considerăm de asemenea că aceste două zile ajută la dezamorsarea conflictului colectiv de muncă pentru a evita neplăcerile publicului călător”, a transmis Ion Rădoi, președintele Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM).

Joi, între orele 4:00 și 6:00, Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) a organizat o grevă de avertisment joi, între orele 04:00 – 06:00, când trenurile nu au circulat.

Consiliul General al USLM a respins, la începutul săptămânii, ultima ofertă de creștere salarială lansată de Metrorex și a decis să continue conflictul de muncă.

Acceptarea majorărilor salariale cerute de sindicaliștii de la Metrou, care au delanșat conflictul de muncă, ar duce lao creștere a prețului biletului la 4 lei,de la 2,5 lei pentru o călătorie, a declarat miercuri seara, ministrul Transporturilor, Lucian Șova. „Așa ceva nu poate fi acceptat”, consideră ministrul, care i-a avertizat pe sindicaliști că fiecare oră care trece fără a fi semnat contractul colectiv de muncă înseamnă o scădere de un procent din majorările salariale convenite.

Șova îi acuză pe sindicaliști și pe liderul sindical Ion Rădoi de șantaj. Ministrul susține că Rădoi vinde sindicaliștilor iluzii, solicitând, în cadrul negocierilor, o creștere salarială de 42%. O asemenea creștere salarială ar fiilegală, susține Șova, pentru că trebuie corelată cu creșterea productivității.

Până în prezent, au avut loc opt runde de negocieri minister-sindicate. În ultimii patru ani, majorările salariale de la metrou au fost de 9% în 2015, de 12% în 2016, de 21% în 2017.

Salariile la metrou sunt de 7.300 de lei pentru personalul tehnic, de 8.000 de lei pentru mecanici și de 5.300 de lei pentru personalul care lucrează noaptea. La salarii se adaugă beneficii: tichete de masă de 12 lei/zi, reducere de 75% la biletele de tren, 75% la abonamente, permis pentru 6 călătorii CFR și reducere de 99% la cazare la hotelul Zamora din Bușteni, hotel ce aparține sindicatelor.

Ministerul dezminte informațiile legate de problemele de siguranță a traficului de la metrou. „În 39 de ani nu am avut niciun incident major”, amintește Șova. Ministerul crede că liderul Ion Rădoi a adus prejudicii Metrorex în ultima perioadă, vorbind despre riscuri de securitate în exploatarea metroului. „Nu există niciun element care să pună în pericol viața și integritatea călătorilor”, crede Șova.

„Am văzut (n.red. – declarațiile ministrului Transporturilor, Lucian Șova, de miercuri seara). Am văzut toate minciunile pe care le-a înșirat. În viața lui n-a ajuns o zi în metrou. Mi-e greu să aplec urechea la măgăriile afirmate acolo,” a precizat Rădoi.

Legat de faptul că o majorare a salariilor de la Metrou ar duce la scumpirea prețului biletului, președintele USLM a afirmat că „este o altă prostie, o idioțenie”.

„Este subvenționată călătoria în funcție de câți călători sunt și cu asta basta. Ce legătură are una cu alta? Nu este nimic. Va răspunde în fața instanței pentru abuz în serviciu. Nici nu are rostul în presă”, a subliniat Rădoi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”