„În urma intervenției administrației, precum și a interpretării Legii 62/2011, nu a fost însușită ideea că activitatea metroului este o activitate continuă, așadar suntem nevoiți să amânăm greva propriu-zisă cu minim două zile. Astfel Consiliul General USLM a fost întrunit și a hotărât continuarea conflictului colectiv de muncă prin greva generală începând cu ziua de miercuri, 21.11.2018, între orele 04.00-16.00, pe perioadă nedeterminată. Considerăm de asemenea că aceste două zile ajută la dezamorsarea conflictului colectiv de muncă pentru a evita neplăcerile publicului călător”, a transmis Ion Rădoi, președintele Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM).
Joi, între orele 4:00 și 6:00, Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) a organizat o grevă de avertisment joi, între orele 04:00 – 06:00, când trenurile nu au circulat.
Consiliul General al USLM a respins, la începutul săptămânii, ultima ofertă de creștere salarială lansată de Metrorex și a decis să continue conflictul de muncă.
Acceptarea majorărilor salariale cerute de sindicaliștii de la Metrou, care au delanșat conflictul de muncă, ar duce lao creștere a prețului biletului la 4 lei,de la 2,5 lei pentru o călătorie, a declarat miercuri seara, ministrul Transporturilor, Lucian Șova. „Așa ceva nu poate fi acceptat”, consideră ministrul, care i-a avertizat pe sindicaliști că fiecare oră care trece fără a fi semnat contractul colectiv de muncă înseamnă o scădere de un procent din majorările salariale convenite.
Șova îi acuză pe sindicaliști și pe liderul sindical Ion Rădoi de șantaj. Ministrul susține că Rădoi vinde sindicaliștilor iluzii, solicitând, în cadrul negocierilor, o creștere salarială de 42%. O asemenea creștere salarială ar fiilegală, susține Șova, pentru că trebuie corelată cu creșterea productivității.
Până în prezent, au avut loc opt runde de negocieri minister-sindicate. În ultimii patru ani, majorările salariale de la metrou au fost de 9% în 2015, de 12% în 2016, de 21% în 2017.
Salariile la metrou sunt de 7.300 de lei pentru personalul tehnic, de 8.000 de lei pentru mecanici și de 5.300 de lei pentru personalul care lucrează noaptea. La salarii se adaugă beneficii: tichete de masă de 12 lei/zi, reducere de 75% la biletele de tren, 75% la abonamente, permis pentru 6 călătorii CFR și reducere de 99% la cazare la hotelul Zamora din Bușteni, hotel ce aparține sindicatelor.
Ministerul dezminte informațiile legate de problemele de siguranță a traficului de la metrou. „În 39 de ani nu am avut niciun incident major”, amintește Șova. Ministerul crede că liderul Ion Rădoi a adus prejudicii Metrorex în ultima perioadă, vorbind despre riscuri de securitate în exploatarea metroului. „Nu există niciun element care să pună în pericol viața și integritatea călătorilor”, crede Șova.
„Am văzut (n.red. – declarațiile ministrului Transporturilor, Lucian Șova, de miercuri seara). Am văzut toate minciunile pe care le-a înșirat. În viața lui n-a ajuns o zi în metrou. Mi-e greu să aplec urechea la măgăriile afirmate acolo,” a precizat Rădoi.
Legat de faptul că o majorare a salariilor de la Metrou ar duce la scumpirea prețului biletului, președintele USLM a afirmat că „este o altă prostie, o idioțenie”.
„Este subvenționată călătoria în funcție de câți călători sunt și cu asta basta. Ce legătură are una cu alta? Nu este nimic. Va răspunde în fața instanței pentru abuz în serviciu. Nici nu are rostul în presă”, a subliniat Rădoi.