Debitele râurilor sub cod roșu de inundații au crescut și de aproape 400 de ori

Debitele râurilor sub cod roșu de inundații au crescut și de aproape 400 de ori
Publicat: 30/07/2014, 16:52
Actualizat: 01/02/2019, 13:08

La această oră, se înregistrează creșteri importante de debite și niveluri, ca efect al propagărilor formate în aval, pe râurile, la trei stații hidrometrice fiind atinse cotele de pericol (echivalent cu cod roșu) și la alte trei stații hidrometrice fiind atinse cotele de inundație (echivalent cu cod portocaliu), se arată în comunicatul ANAR.

Pe râul Lotru, la stația Valea lui Stan, sunt 40 cm peste cota de pericol, pe Vedea, la stația Buzești, 74 cm peste cota de pericol, pe Neajlov, la stația Moara din Groapă, peste 4 cm peste cota de pericol, pe Jiu, la stația Răcari sunt 9 cm sub cota de pericol, pe râul Latorița, la stația Gura Latoriței, 15 cm peste cota de inundație și pe râul Olteț, la stația Nistorești, 6 cm peste cota de inundație.

Timp de trei zile, au fost înregistrate precipitații cumulate care au depășit valori de 100 – 180 l/mp, în zona județelor Gorj, Vâlcea, Argeș și Teleorman. De asemenea, s-au înregistrat debite istorice cu probabilitate de revenire odată la 100, respectiv 200 de ani.

Comparativ cu începutul lunii iunie, aceste debite au crescut până la 400 de ori. Astfel râul Vedea, la stația Buzești, avea 1,42 mc/s în 9 iunie, iar miercuri atingea: 424 mc/s ( de 400 de ori mai mult), râul Cotmeana la stația Ciobanu, a crescut de la 1,84 mc/s la 424 mc/s, râul Lotru la Valea lui Stan, avea în 9 iunie, 2,5 mc/s și a ajuns miercuri la 286 mc/s (de 150 de ori mai mult), Lotru, la Mălaia, a crescut de la 29,5 mc/s la 376 mc/s (de 200 de ori), râul Olănești, la Râmnicu Vâlcea, a crescut de la 3,38 mc/s la 337 mc/s (de 100 de ori), Olteț, la stația Nistrorești, a crescut de la 2,61 mc/s la 298 mc/s (100 de ori), iar la stația Oteteliș, a crescut de la 8,12 mc/s la 350 mc/s (de 50 de ori).

Zona îndiguită între Buzești și Alexandria și aval de Alexandria este monitorizată pentru asigurarea tranzitării viiturilor. La confluența râului Cotmeana cu râul Argeș, în zona Bădești, se monitorizează foarte strict, existând o gardă de 30 cm. S-au dublat echipajele și utilajele, fiind transmiși către Alexandria peste 20.000 de saci de la Pitești și utilaje terasiere de la Giurgiu. În acest moment, se fac lucrări de consolidare și supraînălțare a digurilor.

În județul Vâlcea, pe râul Lotru, echipele Apelor Române au luat măsuri de asigurare a secțiunilor de scurgere a apelor din incintă. Viiturile formate anterior au fost atenuate și tranzitate prin acumulările Vidra, Malaia și Brădișor. La stația Malaia, a fost depășită cota de pericol cu 13 cm, iar la stația Valea lui Stan, cu 45 de cm. Echipele Apelor Române realizează un canal de scurgere a apei, în zona localităților Saliștea-Păscoaia, în aval de Brădișor. A fost afectat digul de apărare din localitatea Păscoaia fiind inundate terenuri agricole.

În zona Novaci pe sector aval pana la Bengești, județul Gorj, se înregistrează tendința de scădere, fiind afectate lucrările hidrotehnice de apărare de mal în zona Novaci-Pociovaliștea, dar lucrările principale de îndiguire au rezistat. Pe acest sector, echipele Apelor Romane intervin cu oameni și utilaje pentru diminuarea efectelor inundatiilor, stoparea eroziunilor și menținerea lucrărilor în stare de funcționare.

Pe râul Jiu, se tranzitează viitura formată pe sectorul Răcari – Podari. Pe acest sector, se estimează că nu se vor produce pagube suplimentare, pentru ca lucrările de apărare (digurile) au capacitatea de tranzitare a acestui debit.

De asemenea, în județul Argeș, s-a preluat surplusul de apă acumulat pe râul Argeș și râul Doamnei, fiind atenuate viiturile prin acumulările Vâlcele, Budeasa și Golești. S-a reținut un volum de peste 12 milioane metri cubi. Acumularea Mărăcineni a fost închisă fiind reținut surplusul de apă și, în acest fel, au fost evitate inundațiile.

Pe râul Vedița, în zona localității Colonești, județul Olt, a fost depășită capacității proiectate a digurilor, apa trecând peste ele cu o lama deversantă de circa 10 cm pe o lungime de circa 1,5 km pe ambele maluri. Din acest motiv, s-au creat în mod natural mai multe breșe. De asemenea, apa a trecut peste podul DN Pitesti-Craiova. Sunt afectate localitățile Colonești, Barăști și Bătăreni.

Având în vedere precipitațiile înregistrate în ultimele ore (83 l/mp în trei ore) la stația Siliștea Gumești, pentru orele următoare, pe pârâul Câinelui se vor înregistra nivele peste cota de inundație, fiind posibile inundații cu efect local în zona localităților Siliștea Gumești, Ciolănestii din Deal, Necșești și Vârtoapele. Este posibil ca lucrările de apărare aflate în execuție să fie afectate (în zonele Baldovinești și Vârtoapele).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii