DECIZIA CEDO. CSM cere cere modificarea de urgență a legislației pentru numirea și revocarea procurorilor șefi / Gafa Consiliului

DECIZIA CEDO. CSM cere cere modificarea de urgență a legislației pentru numirea și revocarea procurorilor șefi / Gafa Consiliului
DECIZIA CEDO. CSM cere cere modificarea de urgență a legislației pentru numirea și revocarea procurorilor șefi / Sursă FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ
Publicat: 05/05/2020, 18:10
Actualizat: 05/05/2020, 19:21

În contextul deciziei CEDO în cazul Kovesi, CSM consideră regretabilă încălcarea drepturilor fundamentale printr-o procedură desfăşurată împotriva unui înalt magistrat din cadrul Ministerului Public, adăugând că este necesară modificare legislaţiei privind revocările.

GAFA procurorilor din CSM

CSM a subliniazat că interpretarea art. 135 din Constituția României vizând autoritatea Ministrului Justiției asupra procurorilor nu poate aduce atingere principiului independenței procurorilor, însă articolul menționat face trimitere la economie, nu la statutul procurorului.

Art. 135 – Economia

1) Economia României este economie de piaţă, bazată pe libera iniţiativă şi concurenţă.

(2) Statul trebuie să asigure:

a) libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producţie;

b) protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară;

c) stimularea cercetării ştiinţifice şi tehnologice naţionale, a artei şi protecţia dreptului de autor;

d) exploatarea resurselor naturale, în concordanţă cu interesul naţional;

e) refacerea şi ocrotirea mediului înconjurător, precum şi menţinerea echilibrului ecologic;

f) crearea condiţiilor necesare pentru creşterea calităţii vieţii;

g) aplicarea politicilor de dezvoltare regională în concordanţă cu obiectivele Uniunii Europene.”

Articolul la care ar fi trebuit să facă referire procurorii din CSM este 132:

„Art. 132 – Statutul procurorilor

(1) Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei.

(2) Funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior”.

Ulterior, greşeala a fost rectificată.

„Este necesară modificarea urgentă a legislației”

„Secţia apreciază că este regretabil să se constate o încălcare a drepturilor fundamentale protejate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului printr-o procedură desfăşurată împotriva unui înalt magistrat din cadrul Ministerului Public, procedură care s-a finalizat printr-o decizie de revocare a acestuia din funcţia deţinută. Secţia pentru procurori reiterează şi în acest context necesitatea modificării urgente a legislaţiei române care reglementează procedurile de numire şi revocare în funcţiile înalte din cadrul Ministerului Public, în acord, de altfel, şi cu recomandările constante ale organismelor internaţionale,în sensul consolidării rolului Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii”, transmite, marţi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), potrivit Mediafax.

De asemenea, CSM subliniază că interpretarea art. 135 din Constituţia României vizând autoritatea Ministrului Justiţiei asupra procurorilor nu poate aduce atingere principiului independenţei procurorilor.

Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au ajuns la concluzia că demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA a fost abuzivă şi că fosta şefă a DNA nu a avut cum să conteste decizia. Mai mult, CEDO spune că dreptul la liberă exprimare i-a fost încălcat Laurei Codruţa Kovesi.

Concret, magistraţii europeni spun că Laura Codruţa Koveşi nu a putut contesta decizia de revocare a sa din funcţie, având în vedere că decretul de revocare a venit în urma unei decizii a Curţii Constituţionale care sesiza un conflict intre preşedintele României şi Ministerul Justiţiei, fără ca fostă şefă a DNA să fie parte din acest proces.

Mai mult, judecătorii CEDO sunt de părere că Laurei Codruţa Kovesi i-a fost încălcat şi dreptul la liberă exprimare, atunci când a fost demisă de la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru că a criticat modificările care urmau să fie aduse legilor justiţiei, motiv pentru care a fost demisă.

Laura Codruţa Kovesi nu a cerut daune materiale în acest dosar.

Laura Codruţa Kovesi a atacat în decembrie 2018 la CEDO decizia prin care a fost revocată din funcţia de procuror-şef al DNA. În plângere se arăta că au fost atacate drepturile omului.

Fosta şefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a reacţionat marți, 5 mai, după decizia judecătorilor de la CEDO care i-au dat, astăzi, câştig de cauză.

„Persoanele nu ar trebui să fie subiect al deciziilor Curţilor Constituţionale, ci doar principiile. Ceea ce stabileşte CEDO este că persoanele trebuie să aibă întotdeauna dreptul şi posibilitatea reală de a ataca o decizie de revocare în faţa unei instanţe de judecată”, a declarat Laura Codruța Kovesi.