REACȚIE. Laura Codruţa Kovesi, după decizia CEDO: „Nu abandonaţi!”

REACȚIE. Laura Codruţa Kovesi, după decizia CEDO: „Nu abandonaţi!”
Publicat: 05/05/2020, 16:25

Fosta şefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a reacţionat marți, 5 mai, după decizia judecătorilor de la CEDO care i-au dat, astăzi, câştig de cauză.

„Persoanele nu ar trebui să fie subiect al deciziilor Curţilor Constituţionale, ci doar principiile. Ceea ce stabileşte CEDO este că persoanele trebuie să aibă întotdeauna dreptul şi posibilitatea reală de a ataca o decizie de revocare în faţa unei instanţe de judecată”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

Concret, CEDO a decis că dreptul la un proces echitabil şi dreptul la liberă exprimare i-au fost încălcate fostei şefe a DNA atunci când a fost demisă.

„Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparaţie simbolică pentru toţi magistraţii hărţuiţi în ultimii ani! Sper ca această decizie să dea curaj magistraţilor români! Pentru toţi cei care ne-au susţinut, pentru cei care au susţinut statul de drept, indiferent de riscurile, de intimidările şi hărţuirile la care au fost supuşi, astăzi este un moment important şi reamintesc ceea ce am spus în ziua revocării: să nu abandonăm! Sunt convinsă că a meritat, motiv pentru care spun din nou: Nu abandonaţi!”, este mesajul lui Kovesi pentru magistraţii români.

De cealaltă parte, Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei, a declarat jurnaliştilor BZI.ro că el doar a propus demiterea lui Kovesi, dar decizia a aparţinut preşedintelui Klaus Iohannis.

„Pe firul acestui proces de demitere au fost trei factori care şi-au împlinit misiunea. Eu ca ministru am făcut raportul de evaluare şi am propus revocarea. După acest lucru, a fost sesizată CCR, ministrul nu este autor al dreptului de sesizare al curţii. CCR a luat o decizie şi preşedinţele a revocat-o în baza acelei decizii. Decizia CCR a făcut ca preşedintele să semneze actul de demitere, nu propunerea mea”, a declarat Tudorel Toadel.

Statul român este obligat să ţină cont de decizia CEDO în hotărârile viitoare, precizează Mediafax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase