Decizia instanței în cazul lui Dinel Staicu, cercetat într-un caz de fraudă de 11 milioane de euro

Decizia instanței în cazul lui Dinel Staicu, cercetat într-un caz de fraudă de 11 milioane de euro
Publicat: 08/02/2013, 09:46
Actualizat: 22/08/2013, 23:12

Instanța a decis eliberarea din arest preventiv a fostului președinte al Societății de Investiții Financiare Oltenia, Dinel Staicu, judecat pentru fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaș cu peste 11 milioane de euro.

Judecătoria sectorului 2 București a dispus, miercuri, înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpatului Nuțu (fost Staicu) Dinel cu măsura obligării de a nu părăsi țara fără încuviințarea instanței de judecată.

„Pe durata măsurii obligării de a nu părăsi țara inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații: a) să se prezinte la instanța de judecată de câte ori este chemat; b) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea, conform programului stabilit de acesta și ori de câte ori este chemat; c) să nu își schimbe locuința fără încuviințarea instanței; d) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte nici o categorie de arme; e) să nu se apropie de celelalte părți, de experții desemnați de instanță sau martorii din cauză și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect”, a stabilit instanța.

Decizia poate fi atacată cu recurs, în termen de 24 de ore, de la pronunțarea instanței pentru procuror.

Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 6 martie.

În noiembrie 2007, președintele Societății de Investiții Financiare Oltenia, Dinel Staicu, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, într-un dosar privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaș cu peste 11 milioane de euro.

În acest dosar au mai fost trimiși în judecată Aurel Gabriel Coconea – fost director general al SNTGN Transgaz SA Mediaș, Cornel Teodor Volintiru – fost director general al SC Sironex SA Craiova, Carmen Ioana Popescu și Vlad Rebega – foști directori general, respectiv, economic al SC BDJ SA Craiova, Vasile Banciu – fost director general adjunct al SC Asigurarea Națională Română SA, Adrian Georgel Bogza – fost administrator al SC Delta Telecom SA, precum și Iulian și Tudorică Siclitaru.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada august 2000 – iulie 2001, Aurel Coconea ar fi încheiat ilegal 14 convenții de plăți cu cinci societăți cu capital integral de stat, prin care ar fi interpus în circuitul financiar dintre societățile de stat transportatoare, distribuitoare și respectiv beneficiare de gaze naturale, patru firme private controlate de Dinel Staicu. Cele patru firme sunt SC BDJ SA Craiova, SC Padogaz SA București, SC Sironex SA Craiova și SC Dumimpex SM SRL București.

Convențiile de plăți ar fi fost încheiate cu încălcarea OUG 10/1997 și a Normei Metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadență ale contribuabililor persoane juridice în vederea diminuării blocajului financiar și a pierderilor în economie, aprobată prin HG 685/1999.

Astfel, la solicitarea SNTGN Transgaz SA Mediaș, societățile de stat consumatoare de gaze au achitat în conturile celor patru firme suma de 132,5 miliarde de lei vechi.

Anchetatorii au stabilit că cele patru firme controlate de Dinel Staicu – reprezentate de Cornel Volintiru, Vlad Rebega, Carmen Ioana Popescu, Tudorică și Iulian Siclitaru – nu ar fi avut activitate comercială, nu ar fi avut relații comerciale cu societățile implicate în încheierea actelor de compensare și nici nu ar fi prezentat credibilitate financiară.

Sumele de bani astfel încasate ar fi fost direcționate către firmele din grupul controlat de omul de afaceri craiovean Dinel Staicu și ar fi ajuns în conturile personale ale acuzaților sau în conturile altor societăți în care aceștia ar fi fost implicați și de unde ar fi fost retrase în numerar.

Pentru negocierea și încheierea convențiilor de plăți, Dinel Staicu ar fi beneficiat și de sprijinul lui Adrian Bogza, care ar fi primit suma de nouă miliarde de lei vechi, achitată în contul SC Delta Telecom SA, cu titlu de comision de intermediere, potrivit DNA.

Prejudiciul total cauzat SNTGN Transgaz SA Mediaș a fost aproximat la peste 260,8 miliarde de lei vechi, respectiv 11,3 milioane de euro, potrivit DNA.

În 4 aprilie 2011, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare în dosarul privind fraudarea Băncii Internaționale a Religiilor. Anterior, Staicu a preluat numele soției, de Nuțu, astfel că omul de afaceri nu a fost de găsit, instanța de executare a pedepsei dându-l în urmărire națională, pe vechiul nume.

În 7 aprilie 2011, Dinel Nuțu a fost dat în urmărire internațională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare, iar în 19 aprilie 2011 a fost prins în localitatea Mako din Ungaria. Ulterior, Judecătoria Budapesta a confirmat mandatul european de arestare și l-a predat Poliției Române, fiind încarcerat.

Între timp, judecătorii Curții de Apel București a decis anularea condamnării de șapte ani de închisoare a lui Staicu, întrucât a mai fost judecat pentru aceleași fapte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine