Decizie în dosarul DNA al fostei șefe a AEP, acuzată că a primit mită 275.000 de euro

Decizie în dosarul DNA al fostei șefe a AEP, acuzată că a primit mită 275.000 de euro
Publicat: 13/01/2020, 12:03

„Dispune achitarea inculpatei Pătru Ana-Maria. Constată că inculpata a fost reținută în data de 15/16 noiembrie 2016 și arestată preventiv și la domiciliu în perioada 16 noiembrie 2016-17 februarie 2017. Ridică măsura asiguratorie”, a stabilit, luni, instanța.

Decizia Tribunalului București poate fi atacată cu apel.

Procurorii DNA susțin că „în perioada aprilie – iunie 2008, inculpata Pătru Ana Maria, în calitate de vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente – funcție cu rang de secretar de stat – a pretins, iar în anul 2009 a și primit de la reprezentanții unei societăți comerciale, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în municipiul București. În schimb, aceasta a promis că va susține derularea în bune condiții a unui contract încheiat de acea societate cu AEP, precum și că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat”.

Ulterior, în cursul anului 2009, Ana Maria Pătru ar fi disimulat proveniența sumei de 210.000 euro „prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operații comerciale între mai multe societăți comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă și o firmă controlata de Ana Maria Pătru prin soțul ei”, spun procurorii.

Potrivit sursei citate, în anul 2011, Ana Maria Pătru ar fi pretins de la aceeași firmă contravaloarea unei mașini Land Rover, primind 15.000 euro „în schimbul promisiunii că va susține derularea, în bune condiții, a unor contracte de servicii, încheiate de societatea respectivă cu AEP. De asemenea, inculpata a promis că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat”.

În aceeași perioada, președintele AEP, la acea vreme vicepreședinte al instituției, ar fi cerut și primit 50.000 euro de la administratorul unei alte firme în schimbul intervenției sale la ministrul Economiei, astfel încânt omul de afaceri respectiv să fie primit în audiență, lucru care s-a și întâmplat, explică DNA.

„Cu banii proveniți din cele două fapte de trafic de influență descrise anterior inculpata Pătru Ana Maria a achiziționat un autovehiculul marca Land Rover, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar și beneficiarul real al bunului cumpărat, în același an, aceasta a înmatriculat autovehiculul pe numele unei alte persoane”, transmit procurorii.

DNA a pus sechestru pe bunuri mobile și imobile ale Anei Maria Pătru până la concurența sumei de 275.000 euro.

Ana Maria Pătru mai este judecată într-un alt dosar instrumentat de procurorii anticorupție. Ea a fost trimisă în fața instanșței, în această a doua speță, în luna decembrie 2017, de DNA Ploiești, fiind acuzată de trafic de influență și spălare de bani. Dosarul este judecat de Tribunalul București.

„În perioada aprilie-mai 2013, inculpata Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentantul unei firme de software suma de 1 milion de euro, iar la sfârșitul lunii iulie 2013 a pretins de la aceeași persoană două ceasuri de lux (un ceas de damă în valoare de 49.700 lei și un ceas bărbătesc în valoare de 58.500 lei), lăsând să se creadă că are influență asupra directorului unei instituții publice cu atribuții de control și a promis că-l va determina să soluționeze în mod favorabil o investigație care privea firma de software”, conform DNA.

foto: b1.ro

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”