Declarație neașteptată a președintelui CJ Timiș, suspectat de luare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu

Declarație neașteptată a președintelui CJ Timiș, suspectat de luare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu
Publicat: 11/12/2014, 10:36

„Este o anchetă corectă. Sunt sub control judiciar. Sunt în drum spre casă, acum plec de la București”, a declarat Titu Bojin, joi dimineață, corespondentului MEDIAFAX.

Acesta a adăugat că joi seară va ajunge la Timișoara, iar de vineri va merge la serviciu.

Bojin a mai spus că nu vrea să facă alte comentarii legate de ancheta procurorilor anticorupție.

În dosarul președintelui CJ Timiș au avut loc audieri maraton la DNA, începând de miercuri după-amiază, la finalul cărora procurorii au decis ca Titu Bojin să fie cercetat sub control judiciar.

De asemenea, procurorii anticorupție au emis ordonanțe de reținere pe numele a cinci persoane cercetate în acest dosar, între care consilierul județean PSD Marcel Mihoc, Gabriel Protopopu, consilier în Corpul de control al directoratului Societății Naționale de Transport Feroviar și Teodor Alexandru Gavriș, fost director Tracțiune din CFR Călători, acesta din urmă fiind arestat la domiciliu într-o altă cauză.

Persoanele reținute urmează să fie duse la instanță cu propunerea de arestare preventivă.

Miercuri dimineață, procurorii DNA au descins la locuința președintelui CJ Timiș, Titu Bojin, din comuna Remetea Mare, după care acesta a fost dus la sediul CJ, unde au fost făcute percheziții în prezența sa. În jurul orei 11.00, Bojin a fost scos din sediul CJ și dus la audieri la București.

De asemenea, au fost ridicați, în baza unor mandate de aducere, și duși la audieri la DNA Timișoara, în calitate de suspecți, 17 primari din Timiș – primarul orașului Buziaș, Alger Viorel Ilaș, primarul orașului Recaș, Paul Teodor, primarul comunei Boldur, Constantin-Cristian Stoi, primarul comunei Parța, Mihai Petricaș, primarul comunei Otelec, Csaba-Zoltan Szabo, primarul comunei Victor Vlad Delamarina, Ioan Sima, primarul comunei Satchinez, Dan Florin Ion, primarul comunei Beba Veche, Ioan Bohâncanu, primarul comunei Margina, Ionel Costa, primarul comunei Jimbolia, Darius Adrian Postelnicu, primarul comunei Comloșu Mare, Ovidiu Nicolae Ștefănescu, primarul comunei Chevereșu Mare, Marcel Muia, primarul comunei Cărpiniș, Ioan Sima, primarul comunei Șandra, Luchian Savu, primarul comunei Lovrin, Vasile Graur, primarul comunei Birda, Gheorghe Marius Stoian, și primarul comunei Voiteg, Tudor Nicolae Marinescu.

Totodată, au fost duși la audieri consilierul județean Marcel Mihoc, Claudiu Ilaș – managerul Muzeului Satului Bănățean, Marțian Corneliu Doroș – director în cadrul Direcției de Prestări Servicii Timiș, Ervin Luci – director la Administrația Bazinală a Apelor Banat, Horațiu Mircea Simion – directorul regional al Direcției Regionale Drumuri și Poduri Timișoara și Aurel Costin Purceld – directorul economic al Direcției Regionale Drumuri și Poduri Timișoara, au precizat sursele citate.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obținute de MEDIAFAX, Titu Bojin, folosindu-se de funcția de președinte al CJ Timiș și de poziția de lider al filialei județene a PSD, ar fi identificat primării din Timiș, conduse de aleși locali din PSD, cu care George Didilă, prin SC Ecomet West SRL, a încheiat contracte de achiziții publice, cu atribuire directă. În acest demers, Didilă ar fi fost sprijinit atât de Titu Bojin, cât și de Marcel Mihoc, consilier județean în CJ Timiș.

Anchetatorii au mai stabilit că, în cazul în care primăriile care au încheiat contracte cu SC Ecomet West SRL tergiversau plata contractelor încheiate, George Didilă apela tot la Titu Bojin pentru a determina primarii să plătească, cu celeritate, aceste contracte.

Întrucât unele dintre primăriile care au încheiat astfel de contracte cu SC Ecomet West SRL nu aveau prevăzute în buget fonduri pentru plata produselor achiziționate, consilierul județean Marcel Mihoc ar fi promis, la data încheierii contractelor, alocarea fondurilor necesare cu ocazia rectificărilor bugetare, se mai arată în documentele citate.

În acest sens, în 25 iunie 2014 s-a convocat ședința ordinară a Consiliului Județean Timiș, pe ordinea de zi fiind discutat și „proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului rectificat al județului Timiș pe anul 2014”.

Procurorii îl suspectează pe Titu Bojin că direcționa alocări bugetare din bugetul Consiliului Județean Timiș către unități administrativ teritorial din județ, în vederea finanțării contractelor pe care acestea le aveau în derulare cu SC Ecomet West SRL.

Sumele de bani obținute din contracte erau virate în conturile societății Ecomet West SRL, administrată de către Marius Didilă, care îl anunța pe George Didilă, iar acesta îi transmitea lui Bojin și Mihoc situația încasărilor din contractele încheiate, potrivit acelorași documente.

În acest dosar, miercuri dimineață au fost făcute percheziții în București și în 11 județe, la sediile a 17 primării și la alte instituții cu care Consiliul Județean Timiș ar fi încheiat contracte.

De asemenea, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au făcut percheziții la depourile CFR Călători din București, Timișoara, Cluj, Brașov, Sibiu, Galați, Ploiești, Arad, Suceava și Iași, în dosarul de corupție în care sunt vizate mai multe persoane cu funcții de conducere din instituții din Timiș, care ar fi încheiat contracte de achiziții publice, prin atribuire directă, cu SC Ecomet West, în urma intervenției președintelui Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, și a lui Marcel Mihoc, consilier județean în CJ Timiș.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obținute de MEDIAFAX, în toate cazurile, contractele au fost atribuite, la intervenția lui Teodor Gavriș, fost director Tracțiune din CFR Călători, de către șefii depourilor companiei, firmei Ecomet West SRL, controlată de George Didilă.

După ce îi determina pe șefii depourilor să atribuie contracte firmei lui Didilă, Gavriș făcea demersurile necesare pentru ca subunitățile companiei feroviare să primească fondurile necesare achitării contravalorii produselor achiziționate, susțin anchetatorii.

Titu Bojin este președinte al Consiliului Județean Timiș din anul 2012, după ce anterior a condus, timp de zece ani, Direcția Apelor Banat. De asemenea, el a fost primar al localității Remetea Mare încă din anul 1986. Bojin a fost și consilier județean în CJ Timiș, timp de trei mandate.

Bojin este membru al PSD încă de la formarea PDSR, în 1992, iar din anul 2008 este președinte al filialei Timiș a partidului. El este și membru în Comitetul Executiv Național al PSD și membru în Consiliul Național al PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Idolul lui Mircea Badea. N-a mai văzut niciodată un om ca el
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Unde se află prima cabană montană construită în România?