Demisie la Finanțe. Un secretar de stat pleacă după inculparea în dosarul Murfatlar

Demisie la Finanțe. Un secretar de stat pleacă după inculparea în dosarul Murfatlar
Publicat: 21/10/2016, 13:08
Actualizat: 21/10/2016, 20:09

Mariana Vizoli, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, și Daniel Diaconescu, șeful Direcției Antifraudă din ANAF, au demisionat din funcții după inculparea lor în dosarul Murfatlar, în care au fost plasați sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, fiind acuzați de abuz în serviciu. Conform unui comunicat al Ministerului de Finanțe, ministrul Anca Dragu a acceptat demisiile celor doi.

„Am spus-o încă de la începutul mandatului meu, Ministerul Finanțelor Publice și ANAF sunt printre cele mai importante instituții din România, iar reprezentanții lor trebuie să fie mai presus de orice suspiciune. Asupra integrității membrilor din conducerea Ministerul Finanțelor Publice și ANAF nu trebuie să existe nicio urmă de îndoială”, a afirmat ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

Cinci foști directori din cadrul Ministerului de Finanțe și ANAF, alături de alți doi administratori de societăți comerciale, au fost plasați, vineri, de DNA, sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, în dosarul privind evaziunea fiscală cu un prejudiciu de aproape 600 de milioane de lei, în care acționarul Murfatlar, George Ivănescu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Cei cinci inculpați, acuzați de abuz în serviciu, față de care DNA a dispus plasarea lor sub control judiciar sunt: Ana Jarda, la data faptelor director în cadrul Direcției generale management al domeniilor reglementate specific din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, Daniel Diaconescu, la data faptelor directorul general al Direcției generale de informații fiscale din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Mariana Vizoli, la data faptelor director al Direcției de legislație în domeniul TVA din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, Ciprian Badea, la data faptelor directorul general al Direcției generale juridice din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, Monica Negruțiu, la data faptelor directorul general al Direcției generale de reglementare a colectării creanțelor bugetare – ANAF.

Totodată, au mai fost puși sub control judiciar pe o durată de 60 de zile doi administratori ai unor societăți comerciale, acuzați de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată, respectiv Cornel Potîrniche și Viorel Potîrniche.

Potrivit DNA, „în perioada 2010-2014, patru societăți cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, deținute sau controlate de Ivănescu George, Bucura Cătălin, Zlotea Gheorghe și de alte persoane, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale. Activitatea infracțională s-a desfășurat în condițiile în care funcționarii publici din cadrul autorităților fiscale și vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos”.

Concret, cauzele producerii acestui prejudiciu sunt:
– autorizarea, cu încălcarea dispozițiilor legale, a trei antrepozite fiscale de producție alcool și băuturi alcoolice deținute de societăți;
– sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă.

Potrivit DNA, cei cinci funcționari publici au făcut parte din Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului de Finanțe.

„În cazul a două dintre antrepozitele fiscale de producere a băuturilor alcoolice, aceștia au încălcat legea în procedura de autorizare, prin adoptarea unor soluții de admitere a cererilor în alte condiții decât cele legale Prin aceste demersuri, funcționarii publici au contribuit la crearea unui folos necuvenit în favoarea a două dintre cele patru societăți de producere și comercializare a băuturilor alcoolice vizate de anchetă, având și o contribuție la producerea prejudiciului în dauna bugetului de stat, determinat de activitățile celor două societăți”, se mai arată într-un comunicat al DNA.

Acționarul companiei de vinuri Murfatlar, arestat preventiv pentru 30 de zile

În acest dosar, George Ivănescu, Cătălin Bucura, Zlotea Ghorghe, Cătălin Vasilescu, Gheorghe Popescu, Sorin Săvoiu și Constantin Cârciumaru au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, pe 18 octombrie, în urma deciziei magistraților Curții de Apel București. Alte trei persoane au fost arestate la domiciliu. Hotărârea este executorie, însă nu și definitivă, potrivit Mediafax.

Cătălin Bucura, George Ivănescu, Gheorghe Zlotea și Constantin Cârciumaru sunt toți asociați la societățile comerciale de producere și comercializare a băuturilor alcoolice implicate în dosar.

În această cauză au mai fost reținuți doi administratori de societăți comerciale, un director general al unei societăți cu activitate de cultivare a strugurilor, dar și fostul director al Direcției de politici și legislație în domeniile vamal și nefiscal din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, George Cristian Lascu, fosta șefă a Direcției de Autorizări din cadrul Autorității Naționale a Vămilor (ANV), Irina Tănase, precum și fostul director general al Direcției generale juridice din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Ioana Toma. Ultimii trei sunt acuzați de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În același dosar se efectuează acte de urmărire penală și față de alte 40 de persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic