Depozitarea deșeurilor menajere pe platforma temporară a municipiului Cluj-Napoca a fost sistată

Depozitarea deșeurilor menajere pe platforma temporară a municipiului Cluj-Napoca a fost sistată
Depozitarea deșeurilor menajere pe platforma temporară a municipiului Cluj-Napoca, de la Pata Rât, a fost sistată de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, astfel încât există riscul ca gunoaiele să nu mai fie ridicate de cele două societăți de salubritate și să rămână pe străzi.
Publicat: 06/11/2012, 21:09
Actualizat: 27/09/2018, 23:05

„Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu a dispus, vineri, sistarea activității de depozitare a deșeurilor pe depozitul neconform clasa B, rampa de la Pata Rât, Cluj, care este o platformă temporară. Cu alte cuvinte, nu se mai depozitează deșeurile acolo, iar ce se întâmplă cu deșeurile nu este problema Gărzii de Mediu. Sistarea depozitării a fost decisă pentru că terenul pentru care s-a cerut autorizare în cazul acestui depozit de la Pata Rât nu are niciun act, nu se poate autoriza. Platforma de depozitare temporară este în procedură de autorizare, dar nu este CF pe terenul respectiv, trebuie reglementată situația de Consiliul Local Cluj-Napoca. Depozitarea în continuare a deșeurilor pe această platformă este caz penal”, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX șeful Comisariatului Regional al Gărzii de Mediu Cluj, Bogdan Costea.

El a precizat că societatea care administrează platforma, Salprest Rampă, a fost amendată cu 30.000 de lei de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu pentru că funcționează fără autorizație de mediu.

Directorul societății Salprest Rampă și al uneia dintre cele două societăți de salubritate – Brantner-Vereș, Eugen Vereș, a declarat că a contestat în instanță amenda și decizia de sistare a depozitării deșeurilor.

„Am contestat în instanță, dar avem termen pe 29 noiembrie. Nu înțeleg de ce societatea care administrează platforma temporară de la Pata Rât a fost amendată, câtă vreme în ultimii doi ani aici s-au depozitat gunoaiele menajere, după ce vechea rampă de la Pata Rât s-a închis în 2010. Noi am cerut eliberarea autorizației de la Mediu și suntem în procedură și trebuie să prezentăm toate actele până în 15 decembrie. Primăria Cluj-Napoca trebuie să facă dovada că e proprietara terenului platformei temporare”, a spus Vereș.

El a adăugat că societatea de salubritate Brantner-Vereș colectează deșeurile de la populație și le depozitează în mașinile proprii și în containere de mare capacitate, dar a avertizat că există riscul ca, începând de miercuri, să nu mai poată ridica gunoiul de la populație, iar acesta să rămână pe străzi.

„Există riscul să nu mai putem ridica gunoaiele de la clujeni pentru că nu mai avem unde să îl depozităm și să rămână pe străzi. Am informat și Prefectura Cluj despre această situație și miercuri va veni o comisie să vadă ce soluții se pot găsi”, a precizat Eugen Vereș.

Sergiu Hossu, directorul SC Rosal, cealaltă companie de salubritate, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX că așteaptă găsirea unei soluții urgente pentru depozitarea deșeurilor.

„Nu ducem deșeuri menajere la rampă. Au fost ridicate de pe sectoare și depozitate în utilajele companiei noastre”, a spus Hossu.

Primarul Emil Boc a declarat, în schimb, că până la construirea unui nou depozit ecologic, proiect al Consiliului Județean Cluj, se asigură depozitarea deșeurilor menajere pe platforma temporară de la Pata Rât.

„Gunoiul se ridică în municipiul Cluj-Napoca și se depozitează temporar pe platforma de la Pata Rât”, a spus Boc.

Rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât a fost închisă în anul 2010, iar lângă aceasta a fost deschisă o platformă temporară de depozitare a deșeurilor, pentru care s-a cerut autorizare din partea Gărzii de Mediu, procedura fiind în curs de derulare.

Consiliul Județean Cluj a inițiat un proiect cu finanțare europeană, de aproape 50 de milioane de euro, pentru construirea unui depozit ecologic de deșeuri în comuna Feleac de lângă Cluj-Napoca, prima celulă a depozitului urmând să devină funcțională abia în septembrie 2013.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
A murit marele actor. A fost iubit de toată lumea. L-au adorat
Exclusiv: Borcea își inițiază fiul în tainele afacerilor. Cei doi au fost surprinși în acțiune
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Actorul Kevin Spacey a negat noi acuzații de comportament sexual nepotrivit