Deputat USR: În timp ce justiția e la pământ, președinta CSM este preocupată de pensiile speciale

Deputat USR: În timp ce justiția e la pământ, președinta CSM este preocupată de pensiile speciale
Publicat: 05/08/2019, 09:59

„În timp ce justiția e la pământ, președinta CSM este preocupată de pensiile speciale. România traversează una dintre cele mai puternice crize din domeniul ordinii publice, iar atacurile repetate la adresa justiției încep să își arate efectele devastatoare. În acest context însă, avem oameni ridicați la rang de lideri în aceste domenii care nu par să înțeleagă care sunt prioritățile reale. Un exemplu este președinta CSM, doamna Lia Savonea, care în loc să se sesizeze cu tot ceea ce cazul Caracal a adus la suprafață, dă comunicate de presă despre nedreptatea impozitării pensiilor speciale. Da, ați citit bine! Aceasta este prioritatea dumneaei”, a scris, luni, pe Facebook, deputatul USR Caludiu Năsui.

Acesta notează că Lia Savonea este un personaj care „nu este lipsit de intrigi”.

„Doamna Savonea are niște venituri impresionante în declarația de avere, iar personajul dumneaei nu este lipsit de intrigi. Intrată în sistem, alături de soțul dumneai, pe filiera PSD, câteva din acțiunile care au consacrat-o pe doamna Savonea sunt:
– returnarea averii confiscate soților Ceaușescu copiilor acestora;
– găsirea unei excepții de neconstituționalitate în cazul Tender care dispunea suspendarea judecății;
– amânarea deciziei în cazul retrocedărilor ilegale de pe litoral de nu mai puțin de 14 ori;
– dispunerea eliberării și cercetării la domiciliu a unor interlopi cercetați pentru atentatul din București din anul 2012″, arată mesajul politicianului.

„De altfel, un simplu calcul ne arată și cam care ar fi impactul asupra veniturilor viitoare a doamnei Savonea, dacă s-ar aplica impozitarea pensiilor speciale. Momentan, aceasta nu beneficiază de aceste sume, dar dacă s-ar pensiona de pe această poziție, cifrele ar arăta cam așa: În declarația de avere din iunie 2019, doamna Savonea menționează suma de 473.627,89 lei pe an, aferentă drepturilor sale salariale. Asta înseamnă o medie lunară a salariului de 39.469 lei. Conform prevederilor legii 303/2004, estimăm o pensie de serviciu cu un procent de (minim) 80%, astfel ajungem la suma de 31.575 lei pe lună – doar pensia specială (denumită în lege «de serviciu»), căreia i se adaugă și pensia normală. Propunerea la care se opune doamna Savonea este cea care prevede ca 900 lei + 50% pentru ceea ce depășește suma de 10.000 de lei să fie noul impozit. Chiar și așa, pensia specială în acest caz ar sări de 21.000 de lei pe lună”, potrivit sursei citate.

Năsui transmite că propunerea USR este de a elimina pesnsiile speciale.

„Propunerea USR vine cu ceva mai drastic: eliminarea pensiilor speciale. Mai ales oamenii puși să apere dreptatea ar trebui să vadă inechitatea din sistemul de pensii speciale, care nu respectă principiul contributivității. Mai mult, acesta permite anomalii de genul torționarilor dovediți să primească astfel de recompense din partea statului român. Constat cu foarte mare îngrijorare că problemele sistemice ale statului român fac astfel de declarții posibile, ba chiar încurajate în spațiul public. Cu cât vom tolera aceste situații, cu atât vom continua să ne confruntăm cu ele. Propunerea noastră este eliminarea lor totală, prin readucerea normalității în sistemul de pensii românesc”, conchide Claudiu Năsui.

Membrii CSM au avizat negativ, vineri, prevederile din proiectul de OUG ce vizează unele măsuri fiscal bugetare, între care și impozitarea pensiilor magistraților.

Într-o reacție transmisă public joi, CSM arata că proiectul legislativ care vizează și pensiile magistraților încalcă jurisprudența constituțională care subliniază că independența justiției include și asigurarea unei pensii de serviciu. CSM a mai spus că nu va „tolera” afectarea statutului magistratului prin aceste măsuri fiscale.

Pensiile speciale vor avea un sistem de impozitare graduală, între 10 și 50%, la cuantumuri diferite, conform unui act normativ pregătit de Guvern, au declarat surse oficiale.

Astfel, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate, cele între 2000 și 7.000 de lei vor avea un impozit de 10%, între 7.000 de lei și 10.000 de lei impozitul va fi 30%, iar pentru pensiile speciale care depășesc 10.000 de lei impozitul va fi de 50%. Impozitul va fi aplicat doar pensiilor speciale, nu și celor din contrbuții, au precizat sursele citate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică