Deputații au dat liber la arestarea preventivă în cazul lui Ioan Adam, Ion Diniță și Mircea Roșca. Senatorul Akos Mora a demisionat

Deputații au dat liber la arestarea preventivă în cazul lui Ioan Adam, Ion Diniță și Mircea Roșca. Senatorul Akos Mora a demisionat
Publicat: 18/11/2014, 19:39
Actualizat: 29/04/2015, 19:04

Deputații Mircea Roșca, Ion Diniță și Ioan Adam pot fi arestați preventiv, după ce colegii lor au votat ridicarea imunității parlamentare. La Senat, Comisia Jurdică a aprobat cererea de începere a urmării penale a foștilor miniștri, actuali parlamentari, Ecaterina Andronescu, respectiv Șerban Mihăilescu, în timp ce liberalul Akos Mora, declarat incompatibil de Înalta Curte, a demisionat.

UPDATE 19:25Deputații i-au ridicat imunitatea și lui Mircea Roșca, cu 220 de voturi „pentru” și 65 „împotrivă”.

UPDATE 19:05Deputații votează acum ridicarea imunității parlamentare a lui Mircea Roșca. Liderul de grup al PNL, George Scutaru, a anunțat că liberalii vor vota pentru cererile procurorilor DNA. Amintim că raportul comisiei juridice este unul de respingere a solicitării DNA.

UPDATE 19:00Mircea Roșca:Sunt într-o stare de șoc, ceea ce nu mi se întâmplă des. Nu am avut decât o oră și jumătate ca să-mi văd dosarul, spre deosebire de alți colegi. E un contrast total față de ce ar trebui să însemne respectul față de parlamentari, care ar trebui să facă legi. După ce am văzut dosarul, am observat că și organele de cercetare penală pot fi induse în eroare. Este un plan de discreditare împotriva mea. Nu există nicio dovadă că suma respectivă ar fi ajuns la mine. Tentativa de flagrant nu apare în dosar. Din dosar nu rezultă că aș fi făcut trafic de influență. Nu există nicio declarație împotriva mea în acest dosar. Această urmărire penală s-a făcut cu încălcarea dreptului la apărare. Am aflat din presă de cererea DNA și de ridicare a imunității. Motivele invocate de DNA în referat nu pot constitui motive temeinice pentru un vot favorabil. Este absurd să se suțină că aș fi avut beneficii de pe urma vărului meu, cu toții folosim mașina prietenilor, a rudelor, dar asta nu înseamnă că suntem infractori. Îmi voi demonstra nevinovăția. Dacă validăm asta, instituim o prezumție că fiecare dintre noi este sau poate fi traficant de influență în cercul său relațional. Nu mă ascund în spatele imunității parlamentare, dar am constatat că orice deputat poate fi la mâna unor delicvenți. Mă declar pro ridicarea imunității, dar trebuie să se justifice. noi deputații trebuie să fim un exemplu de legalitate și transparență, nu trebuie să votăm în funcție de circumstanțele politice. Cer Camerei să mi se ridice imunitatea. Este o dramă ce mi se întâmplă, sunt o victimă a contextului politic. Există măcar o probă care să mă incrimineze în acest dosar?

UPDATE 18:35Și deputatul PSD Ioan Adam poate fi arestat preventiv. 248 de deputați au votat „pentru” cererea procurorilor DNA, în timp ce 63 s-au pronunțat „împotrivă”.

UPDATE18:11 Akos Mora a demisionat din Senat. Astfel că Senatul nu va mai vota dacă respectă sau nu deciza ICCJ privind incompatibilitatea acestuia.

UPDATE18:10 În acest moment, se votează încuviințarea arestării preventive în cazul lui Ioan Adam.

UPDATE 18:00Ioan Adam: „Sunt acuzat de niște activități pe care le-am desfășurat exclusiv în calitate de avocat într-o cauză la Sfântu Gheorghe pe durata a 6 ani de judecată. Acuzația principală este aceea de instigare la abuz în serviciu, că prin activitățile desfășurate ca avocat am determinat pe judecător să facă abuz în serviciu. Precizez că soluția a fost pronunțată înainte de aceasta având o practică deja stabilită. Vreau să elimin un mit. Hotărârea Tribunalului Covasna a avut la bază o decizie a ÎCCJ, care a stabilit că clientul meu era moștenitor legal. Direcția Silvică Bacău a ascuns această realitate. La comisia juridică, în acest dosar, nu există acest aspect. Era imposibil, în afară de a face apărări, de a depune concluzii și de a analiza acte, să fac altceva care să inducă pe judecător să dea soluții. Este un principiu sacru, că o decizie a ÎCCJ nu poate fi ignorată, așa cum a făcut judecătoria Sfântu Gheorghe. Este imposibil și o noutate absolută în justiție să fie acuzat un judecător care a pronunțat o decizie definitivă să fie acuzat de abuz în serviciu. Nu vom mai avea niciodată stabilitate în justiție în acest mod. Astăzi se solicită arestarea mea, care sunt instigatorul celor doi judecător prin activitatea mea de avocat. Este posibil așa ceva, în condițiile în care autorii, față de care ÎCCJ a spus că nu e niciun indiciu, e posibil să fiu eu vinovat de instigarea unei hotărâri judecătorești? Vă rog din suflet, sunt oameni la mijloc! Nu există niciun prejudiciu în cauză. Hotărârea din aprilie 2012 nu a fost pusă în executare. Înainte de a se pronunța Judecătoria Sfântu Gheorghe, am pus pe masa judecătorului o sentință de Curtea de Apel Bacău prin care, în calitate de moștenitor legal lui Sturza Paltin i-a fost restituit Palatul Comănești. Nu știu ce gen de justiție e aceea . Apreciați dvs cât de profund și de departe de adevăr este adevărul care se încearcă să se inducă, că eu aș fi instigator la acele soluții. Trebuie să rețineți că azi, acea hotărâre nu a fost pusă în executare și nu există niciun prejudiciu. Asta este starea de fapt. Vreau respectuos să vă rog să spun câteva cuvinte despre persoana mea. Nu cred că un om cu trecutul meu ar putea fi un pericol pentru ordinea publică, că aș putea crea o stare de pericol dacă aș fi cercetat în libertate. Este profund nedrept. Nu sunt nici pe departe un pericol pentru ordinea publică, sunt un om care s-a ridicat, care a avut statut de avocat, iar din 2002 sunt profesor universitar. Mi-am dedicat toată viața studiului, a activității la bară. Nu cred că eu, prin activitatea și trecutul meu, aș putea prezenta o stare de pericol și astfel s-ar impune arestarea preventivă. Nu ignorați persoana pe care o aveți în față, sunt autorul unor cursuri în drept civil, în materia proprietății, am scris cărți în materia insolvenței. Vă rog respectuos să aveți în vedere cele prezentate și să decideți în cauză„.

UPDATE 17:35 Deputatul PC Ion Diniță poate fi arestat preventiv. Deputații au încuviințat cererea procurorilor, cu 274 de voturi „pentru” și 55 de voturi „împotrivă”.

UPDATE 17:10 Senatul votează revocarea lui Akos Mora. „Mi-aș fi dorit ca acestă discuție să fie la o distanță mai mare de campanie să nu mai văd încrâncenarea colegilor de la toate partidele. Nici o secundă nu v-aș fi pus în situația să votați pentru mine. Dacă era incompatibil cu calitatea de senator plecam de mult. Colegii nu au avut răbdarea să asculte. Eu nu știu ce o să le spun celor 24.000 de alegători care m-au votat. Am luat în serios această muncă de senator și sunt foarte onorat că îi reprezint în Senat. Rezultatul raportului din Comisia juridică este un vot politic care este pe lângă lege.”

Ioan Adam (PSD), acuzat de corupție. Ioan Andam este cercetat de DNA în dosarul retrocedărilor ilegale în care a fost arestat Viorel Hrebenciuc. Adam este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și constituire a unui grup infracțional organizat și trei infracțiuni de cumpărare de influență. Adam este acuzat că a coordonat împreună cu Viorel Hrebenciuc un grup organizat care a fost la un pas să retrocedeze ilegal aproape 44.000 de hectare de teren. DNA a cerut ridicarea imunității lui Adam în urmă cu o lună de zile. Parlamentul a amânat constat ridicarea imunității. Comisia Juridică a emis un raport favorabil ridicării imunității. Urmează ca plenul Camerei să se pronunțe. Dacă plenul aprobă cererea, procurorii DNA vor putea să ceară instanței arestarea lui Ioan Adam.

Mircea Roșca (PNL), acuzat că a cerut mită. Deputatul Mircea Roșca este acuzat de DNAcă în 2011, când era vicepreședinte al PNL Prahova, i-ar fi cerut 20.000 de euro unui om de afaceri din Cormanic, pentru a interveni la consilieri locali din Azuga astfel încât acesta să obțină terenuri în stațiune. DNA a cerut încuviințarea arestării lui Roșca. Cazul a fost analizat acum în Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Comisia Juridică a respins cererea DNA de încuviințare a arestării preventive.

Ion Diniță (PC) este suspect în dosarul lui Căncescu. Deputatul Ion Diniță este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul lui Aristotel Căncescu, după ce Consiliul Județean Brașov ar fi fost prejudiciat, în urma plăților nelegale făcute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro. Comisia Juridică a dat aviz negativ în cazul lui Diniță.

Verde pentru urmărirea penală a senatorilor Andronescu și Mihăilescu

La Comisia Juridică a Senatului au fost dezbătute cazurile Ecaterinei Andronescu și Șerban Mihăilescu. Comisia a decis să aprobe cererea DNA de încuviințare a urmării penale a celor doi în dosarul Microsoft. Plenul Senatului va trebuie să constate și încetarea mandatului de senator al lui Akos Mora.

DNA a cerut încuviințarea urmăririi penale pentru Șerban Mihăilescu și Ecaterina Andronescu, investigați în dosarul Microsoft.

Serban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003 și în prezent senator în Parlamentul României, este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu, trafic de influență, spălare de bani. Mihăilescu este acuzat că a cerut 20 milioane dolari mită. Procurorii spun că a primit de la Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăți de tip off-shore cu titlu de consultanță și asistență tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României .

Ecaterina Andronescu, ministrul Educației și Cercetării în perioada 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003, ministrul Educației, Cercetării și Inovării în perioada 22 decembrie 2008 – 1 octombrie 2009, este acuzată de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani. Ecaterina Andronescu a cerut mită de la companei SIVECO. Procurorii nu spun însă care a fost suma cerută sau primită.

În plenul Senatului se va discuta și cazul lui Akos Mora, găsit definitiv incompatibil. Plenul Senatului trebuie să constate încetarea mandatului.

Agenția Națională de Integritate a cerut Senatului revocarea din funcție a senatorului PNL Daniel Akos Mora. Solicitarea a fost formulată după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv, în 24 septembrie, că Danile Akos Mora a fost în incompatibilitate.

Daniel Akos Mora, fost consilier județean în cadrul CJ Mureș, s-a aflat în stare de incompatibilitate întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul căreia acesta deținea funcția de director și calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuție a unor lucrări în valoare totală de 15.689.344 de lei, cu unități aflate sub autoritatea Consiliului Județean Mureș și cu alte unități administrativ-teritoriale din județul Mureș, potrivit ANI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...