Descoperire importantă în casa unui român convertit la islam care plănuia să bombardeze trupele speciale ale MAI

Descoperire importantă în casa unui român convertit la islam care plănuia să bombardeze trupele speciale ale MAI
Publicat: 13/09/2017, 19:02

În cauză au fost reținuți Cristian Bîrzu, pentru acte de terorism, inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și trafic de migranți și Gabriel Pintilie, Cristian Aștefănoaei și Constantin Mandache, pentru inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat și fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

„În fapt s-a reținut că inculpatul Bîrzu Cristian, domiciliat în Roman, județul Neamț, cetățean român convertit la islam și identificat cu indicatori de radicalizare, după ce a executat o pedeapsă privativă de libertate în regim de penitenciar în Germania și în Romania, și-a exprimat intenția de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării, acesta aflându-se sub măsura controlului judiciar într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel Bacău”, arată DIICOT, într-un comunicat de presă remis miercuri MEDIAFAX.

Bărbatul a fost condamnat pe 2 februarie 2015 de către Tribunalul Neamț la cinci ani de închisoare pentru tentativă de omor, faptă ce a avut loc în februarie 2013, victima, un bărbat de 42 de ani, fiind înjunghiată în zona gâtului. Potrivit DIICOT, în timpul executării pedepsei într-un penitenciar din Germania, bărbatul a intrat în contact cu mai mulți deținuți de religie musulmană, unii dintre aceștia radicalizați, și s-a raliat la ideologia acestora, declarându-și susținerea față de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase.

„Deși era plasat sub control judiciar, inculpatul Bîrzu Cristian și-a manifestat intenția de a părăsi România, prin orice mijloc și indiferent de consecințe, pentru a se deplasa în Germania de unde, cu sprijinul unor membri ai comunității musulmane, să intre în legătură cu elemente jihadiste din Siria”, arată procurorii.

Anchetatorii au stabilit de asemenea și existența unui grup infracțional organizat inițiat în cursul anului 2017 de către ceilalți trei reținuți și un alt suspect, specializat în contrafacerea de documente și înscrisuri oficiale, respectiv cărți de identitate, documente de călătorie, permise de conducere, adeverințe medicale, contracte de muncă, asigurări auto, plăcuțe de înmatriculare auto, autorizații de transport etc.

„La gruparea infracțională a aderat și inculpatul Bîrzu Cristian care și-a manifestat în nenumărate rânduri intenția de a ajuta și susține persoane de origine musulmană sau persoane refugiate din țările în care se desfășoară conflicte armate, de a pătrunde în spațiul european, prin punerea la dispoziția acestora, contra cost, a documentelor de care aceștia au nevoie, documente falsificate de către membrii grupului infracțional menționat mai sus. În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că inculpații Aștefănoaei Cristian și Pintilie Gabriel se ocupau personal de falsificarea actelor iar inculpatul Mandache Constantin avea rolul de a falsifica acte și de a găsi persoane interesate de falsificarea acestora, de a prelua documentele necesare falsificării, de a primi sumele de bani date pentru falsificare și de a remite ulterior actele fasificate”, potrivit sursei citate.

Cristian Bîrzu a aderat la grupare în 2017, el având rolul de a indentifica clienți interesați să obțină acte falsificate, oameni de la care primea bani.

Totodată, bărbatul a obținut acte false de la membrii grupării pentru a ieși ilegal din România în cazul în care ar fi fost condamnat definitiv.

„În urma administrării materialului probator a rezultat faptul că, la sfârșitul lunii iulie 2017, inculpatul Bîrzu Cristian a identificat, prin intermediul unui prieten, un cetățean sirian care se afla pe teritoriul Marii Britanii căruia, prin intermediul membrilor grupării infracționale, i-a efectuat un buletin de identitate românesc pe care ulterior l-a expediat în Marea Britanie”, arată DIICOT.

Procurorii D.I.I.C.O.T – S.T. Iași, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, au efectuat, marți, nouă percheziții domiciliare pe raza municipiilor Vaslui și Roman, și au ridicat obiecte de cult islamice, bani, 16 telefoane mobile, 14 hard-diskuri, 15 laptopuri, 15 stikuri, 4 imprimante, acte de identitate și de altă natură falsificate.

Cei patru au fost prezentați Curții de Apel Iași cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă