Descoperirea făcută de Consiliul Concurenței în urma unei investigații pe piața serviciilor de plăți bancare

Descoperirea făcută de Consiliul Concurenței în urma unei investigații pe piața serviciilor de plăți bancare
Publicat: 30/05/2013, 12:28
Actualizat: 31/01/2019, 21:32

Comisioanele interbancare aplicate în România la tranzacțiile cu carduri în sistemele VISA și MasterCard sunt printre cele mai mari din Europa, reiese dintr-o investigație sectorială desfășurată de Consiliul Concurenței pe piața serviciilor de plăți bancare, a anunțat joi instituția.

Astfel, în România, comisionul interbancar în sistemele VISA și MasterCard este de 1% și respectiv 1,2%, în timp ce în țări ca Belgia, Franța, Italia Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia sau Marea Britanie nivelul comisionului nu depășește 0,8% (pentru cardurile de debit cu chip).

Declanșată de Consiliul Concurenței în 2011, investigația sectorială pe piața serviciilor de plăți bancare a urmărit patru direcții principale: modul de determinare a comisioanelor interbancare pe piața cardurilor de plată; modul de determinare a nivelului comisioanelor și taxelor plătite de comercianți către banca acceptantă (care deține POS-ul aflat la comerciant) pentru serviciile prestate în cazul tranzacțiilor cu carduri; profitabilitatea sectorului cardurilor de plată și gradul de concentrare a pieței serviciilor de plată cu carduri.

În cadrul acestei investigații sectoriale au fost solicitate informații de la 28 bănci membre Visa/MasterCard, 22 agenți economici cu obiect de activitate în diverse domenii (hipermarketuri, supermarketuri, agenții de turism, restaurante), organizațiile Visa Europe și MasterCard.

Comisioanele interbancare sunt plățile realizate între băncile acceptante și băncile emitente pentru tranzacțiile care presupun utilizarea cardurilor de plată.

În cazul tranzacțiilor la POS, comisionul interbancar este plătit de banca acceptantă (care deține POS-ul aflat la comerciant) către banca emitentă a cardului și este suportat de către comerciant și, indirect, de către consumatori.

În conformitate cu regulile Visa și MasterCard, până în 2011, comisioanele interbancare erau stabilite de băncile membre ale celor două organizații și erau de 1%.

Începând cu 2012, nivelul comisionului interbancar aplicabil tranzacțiilor efectuate în România cu carduri emise sub sigla MasterCard este stabilit de MasterCard și aplicat de băncile membre.

Astfel, comisionul interbancar în sistem MasterCard aplicabil în România (pentru cardul de debit cu chip) a crescut la 1,2%, nivel similar cu cel aplicabil în Grecia, în timp ce în țări ca Belgia, Franța, Italia Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia, Marea Britanie nivelul comisionului este între 0,5% și 1%. În Polonia, comisionul interbancar aplicabil de MasterCard este de 1,4%.

În ceea ce privește sistemul VISA, comisionul interbancar aplicabil în România, se stabilește în continuare de băncile membre din România și a rămas la același nivel de 1%.

Analiza realizată de Consiliul Concurenței arată că nivelul mediu al comisioanelor achitate de comercianți către băncile acceptante este 1,78% și 2,4% din valoarea tranzacției. Astfel, comisionul interbancar perceput de băncile din sistemul Visa și MasterCard influențează, într-o proporție însemnată, nivelul comisioanelor de servicii percepute comercianților și, implicit, prețurile finale ale produselor și serviciilor.

Analiza profitabilității efectuată de Consiliul Concurenței arată că rata medie a profitului înregistrată în activitatea de emitere de carduri, în perioada 2009-2011, a fost între 62,1% și 101,1%, pentru jumătate din băncile intervievate.

Totodată, studiul relevă că veniturile încasate de băncile emitente din comisioanele interbancare reprezintă între 8,1% și 11,2% din totalul veniturilor din activitatea de emitere carduri.

În condițiile în care din veniturile totale au fost extrase veniturile din comisioanele interbancare, peste 50% dintre băncile intervievate au înregistrat o profitabilitate între 49,0% și 79,0%. Ca urmare, activitatea de emitere a cardurilor rămâne profitabilă, pentru un număr semnificativ de emitenți, chiar și în absența comisionului interbancar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
E total obligatoriu privind banii de pensii. Anunț de la Guvern azi, 30 aprilie: Nu...
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro