DEZVĂLUIRE. Computerul tomograf pentru diagnosticarea rapidă a leziunilor pulmonare COVID-19 de la Institutul „Matei Balș”, autorizat de CNCAN abia după 43 de zile

DEZVĂLUIRE. Computerul tomograf pentru diagnosticarea rapidă a leziunilor pulmonare COVID-19 de la Institutul „Matei Balș”, autorizat de CNCAN abia după 43 de zile
Publicat: 18/06/2020, 22:24

Computerul tomograf pentru diagnosticarea rapidă a leziunilor pulmonare COVID-19 care stă nefuncțional în curtea Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” de nu mai puțin de 43 de zile, a fost autorizat de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) după dezvăluirile din Lumea Justiției. Jurnaliștii de la luju.ro au menționat că  Autorizația intră în vigoare în 24 iunie, moment din care specialiștii de la „Matei Balș” îl vor putea folosi pentru a depista leziunile pulmonare.

„În urmă dezvăluirilor din Lumea Justiției, CNCAN a autorizat în 18 iunie computerul tomograf din curtea Institutului Matei Bals. Autorizația intră în vigoare în 24 iunie. Specialiștii de la Institutul Matei Bals vor putea folosi computerul tomograf pentru depistarea, pe loc, a existenței unor leziuni pulmonare de tip COVID-19 și la diagnosticarea rapidă a persoanelor afectate de SARS-COV-2”, se arată în articolul publicat pe luju.ro

Computerul tomograf a stat nefuncțional în curtea Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” 43 de zile

Astfel, după 43 de zile de când stă nefuncțional în curtea Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, computerul tomograf care depistează, pe loc, existența unor leziuni pulmonare de tip COVID-19 și ajută la diagnosticarea rapidă a persoanelor afectate de SARS-COV-2, dat cu titlu de folosință de Centrul Medical Caraiman, va putea fi folosit de specialiștii de la „Matei Bals”. Iar această pentru că, în sfârșit, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), instituție aflată în subordinea Guvernului României, care se ocupă cu emiterea autorizațiilor de funcționare a instalațiilor radiologice pe durata pandemiei COVID-19, a reușit să își dea seama care e treaba cu computerul tomograf achiziționat de Primăria Sectorului 1 și l-a autorizat să funcționeze în următorii 5 ani.

CNCAN autorizează Institutul Național de Boli Infecțioase prof.dr. Matei Bals să amplaseze și să construiască amenajările necesare în vederea utilizării instalației radiologice

Lumea Justiției a obținut în exclusivitate Autorizația pentru desfășurarea de activități în domeniul nuclear nr. FN 1255/2020, emisă în dată de 18 iunie 2020 de CNCAN prin care „autorizează Institutul Național de Boli Infecțioase prof.dr. Matei Balș să amplaseze și să construiască amenajările necesare în vederea utilizării instalației radiologice fixe în cadrul Laboratorului de tomografie computerizată fix-montat pe autocaravană în față pavilionului 1 triaj pacienți COVID-19″, situat în București, stradă dr. Grozovici nr. 1, Sector 2.

Autorizația CNCAN, care conform documentului va întră în vigoare în 24 iunie 2020

Autorizația CNCAN, care conform documentului va întră în vigoare în 24 iunie 2020, adică peste alte 6 zile, a fost emisă că urmare a solicitării de autorizare depusă de Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Bals” în urmă cu o luna, în 19 mai 2020, însă a fost privită de reprezentații Comisie din subordinea Guvernului că fiind „o solicitare de autorizare atipică”. Atipicitatea solicitării era dată tocmai de faptul că respectivul computer tomograf, o premieră în România, era amplasat într-un container mobil, putând fi mutat în cazuri urgențe acolo unde este necesar.

Practic, începând din 24 iunie 2020, specialiștii de la Matei Bals vor putea diagnostica în timp record persoanele infectate cu COVID-19. Pentru a se ajunge însă la această posibilitate, au fost necesare zeci de zile (în ciuda pandemiei de COVID-19).

Nelămurită, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a solicitat alte clarificări Institutului „Matei Bals”, motivând că utilizarea aparatului computer tomograf montat pe autocaravană „reprezintă o situație excepțională de operare care nu este prevăzută în Normele de securitate radiologică în practicile de radiologie de diagnostic și radiologie intervențională” (astfel cum CNCAN a precizat pentru luju.ro într-un drept la replică).

După ce s-au clarificat și în privința trailerului CNCAN solicitând de la Institutul Matei Bals, conform aceluiași drept la replică, „informațiile necesare identificării trailerului pe care se intenționa montarea containerului”, Comisia a emis Autorizația de amplasare-construcție nr. 1255/2020, pe care o prezentăm în continuare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată