Difuzarea jocurilor de noroc și a emisiunilor despre viața privată la TV, în suspensie la CNA

Difuzarea jocurilor de noroc și a emisiunilor despre viața privată la TV, în suspensie la CNA
Publicat: 30/04/2013, 16:54
Actualizat: 03/07/2013, 16:26

Difuzarea jocurilor de noroc și a emisiunilor despre viața privată continuă să creeze dispute între membrii CNA, trei dintre aceștia – Narcisa Iorga, Forin Gabrea și Cristina Trepcea – refuzând să dea un nou vot, în ședința de marți a Consiliului, pe acest subiect, invocând votul dat pe 28 martie.

Pe ordinea de zi a ședinței de marți a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) figura și subiectul „discutarea amendamentelor primite la Decizia CNA nr.141/28.03.2013”.

Încă din debutul ședinței de marți a Consiliului, Florin Gabrea și Narcisa Iorga, membri ai CNA, au cerut eliminarea discuțiilor asupra respectivelor amendamente de pe ordinea de zi, precizând că cele două articole vizate au fost adoptate cu unanimitate de voturi de membrii CNA, în ședința din 28 martie. Potrivit lui Florin Gabrea și Narcisei Iorga, decizia adoptată atunci a fost modificată de președintele CNA, Laura Georgescu, și a fost trimisă pe 29 martie la Monitorul Oficial, fiind publicată pe 1 aprilie fără cele două articole.

Unul dintre articolele votate de membrii CNA pe 28 martie, dar care nu a mai apărut în Decizia CNA publicată în Monitorul Oficial, prevedea că „Nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00 – 23.00 producții care prezintă: jocuri de noroc, așa cum sunt definite în legislația specifică”.

Un alt articol adoptat de membrii CNA pe 28 martie și care nu a mai apărut în Decizia CNA publicată în Monitorul Oficial prevedea că: „Programele audiovizuale clasificate «12» sau «15» pot fi difuzate în reluare în intervalul orar 06.00 – 20.00, numai dacă sunt editate pentru a respecta condițiile de difuzare a programelor accesibile tuturor categoriilor de public sau condițiile de difuzare a programelor «AP», fiind clasificate ca atare. Emisiunile care exploatează aspecte imorale, indecente din viața intimă a unei persoane pot fi difuzate numai in intervalul orar 24.00 – 06.00, cu acordul scris al persoanei”.

Astfel, Florin Gabrea și Narcisa Iorga au spus că ei nu vor participa la un nou vot pentru aceleași articole deja adoptate pe 28 martie.

„Noi nu votăm cele două articole, ci votăm amendamentele depuse (…) Așa trebuia făcut și în 28 martie, trebuia să supun la vot doar amendamentele. Dacă amendamentele picau, automat articolele treceau așa cum sunt. Amestecătura din 28 martie de a vota ba articol, ba modificare la articol, ba amendament, că am avut toate cele trei variante, a fost neprocedurală, de la cap la coadă, dacă chiar vreți să discutăm pe procedură. Nu e o problemă. Nu vreau să vă conving. Doar trebuie să știți că se votează amendamentele depuse la cele două articole rămase în dezbatere publică 30 de zile”, a spus, în schimb, Laura Georgescu, președintele CNA.

Narcisa Iorga a continuat să ceară scoaterea de pe ordinea de zi a ședinței de marți a punctului cu discuțiile amendamentelor, cerând discutarea acestora într-o ședință în care vor fi prezenți toți membrii CNA. La ședința CNA de marți nu au fost prezenți Radu Călin Cristea și Valentin Jucan, cel din urmă fiind și cel care, pe 11 aprilie, i-a cerut demisia Laurei Georgescu din funcția de președinte al CNA, precizând și că a depus la Parchet denunțul care are ca obiect falsificarea de către aceasta a Deciziei adoptate de Consiliu (publicată în Monitorul Oficial fără cele două articole votate de toți membrii CNA, n.r.).

Narcisa Iorga a precizat că, în cazul în care acest subiect nu va fi scos de pe ordinea de zi a ședinței de marți, atât ea, cât și Florin Gabrea nu vor participa la discuții, neasigurând asfel cvorumul. CNA poate lua o decizie numai în prezența a minimum 8 din cei 11 ai Consiliului, conform Legii audiovizualului. La ședința CNA de marți, în afară de Florin Gabrea și Narcisa Iorga, au mai fost prezenți Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea și Răsvan Popescu.

Laura Georgescu a spus că amendamentele respective au fost puse pe ordinea de zi a ședinței de marți întrucât a expirat perioada de 30 de zile în care trebuiau supuse dezbaterii publice.

În schimb, Cristina Trepcea a spus că acest lucru nu înseamnă că cele două articole nu pot fi discutate într-o ședință viitoare, la care vor participa toți membrii CNA. „Nu e obligatoriu să fie discutate acum. Cele două articole sunt deja votate (din 28 martie, n.r.). Înseamnă că un Consiliu întreg de 11 oameni… au fost 11 fraieri care și-au dat votul pentru ca după aceea să fie aruncat la coș. Eu cred că măcar atâta lucru putem face în onoarea noastră și în onoarea tuturor colegilor care și-au dat votul unanim la momentul respectiv, încât să votăm măcar împreună când suntem cu toții. Și eu susțin acest lucru. Este o chestie extrem de delicată. Eu, personal, nu știu ce o să fac atunci”, a mai spus Trepcea.

Laura Georgescu a continuat să spună: „Noi nu votăm încă o dată cele două articole, noi votăm amendamentele sosite la ele. E simplu (…) Nu votăm articolele. Votăm opoziția făcută la ele. Votăm amendamentele sosite la cele două propuneri de articole date prima dată în 28 martie”. Laura Georgescu nu a spus cine a trimis amendamente la respectivele articole și nici la ce se referă respectivele amendamente.

„Nu avem ce să discutăm despre amendamentele acelea. Cele două articole sunt deja votate (…) Nu avem ce să discutăm în legătură cu ceva ce s-a tranșat deja”, i-a răspuns Cristina Trepcea.

La vot, scoaterea de pe ordinea de zi a subiectului referitor la cele două articole (difuzarea jocurilor de noroc și a emisiunilor despre viața privată) a fost susținută de Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Lorand Turos și Cristina Trepcea. Întrucât și ordinea de zi, cu menținerea respectivului subiect, nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (șase) pentru a putea fi aprobată, membrii CNA au căzut de acord – la propunerea lui Lorand Turos – să discute mai întâi toate subiectele ordinii de zi și la urmă subiectul celor două articole.

După ce toate celelalte subiecte de pe ordinea de zi a ședinței de marți a CNA au fost epuizate, Narcisa Iorga, Florin Gabrea și Cristina Trepcea și-au menținut punctul de vedere și nu au dorit să discute subiectul referitor la cele două articole, fapt pentru care ședința a fost suspendată. Totodată, Laura Georgescu a spus că subiectul va fi discutat în următoarea ședință a CNA, pe 7 mai, de la ora 12.00.

După suspendarea ședinței CNA de marți, Cristina Trepcea a precizat că se simte „ruptă în două”. „Pe de o parte, mi-e foarte greu să particip la vot, la votarea unor articole care, din punctul meu de vedere, au fost deja votate. Participarea la un astfel de vot practic este în dezacord cu convingerea mea profundă, de nediscutat că acele două texte au fost deja votate. Deci orice fel de repunere la vot este inutilă și caraghioasă. Așa că participarea mea la un astfel de vot ar fi și ea caraghioasă și este împotriva convingerilor mele și chiar a declarațiilor mele. Pe de altă parte, eu am un interes foarte mare ca textul care se referă la emisiunile imorale, difuzate chiar și cu acordul persoanei care este călcată în picioare la televizor, să nu ajungă pe post. Și, dacă mă gândesc în primul rând la interesul public, aș face orice ca acel text să intre în vigoare. Așa că pur și simplu nu știu ce să fac. Să-mi încalc principiile sau să nu-mi încalc principiile, asta este poziția în care mă gândesc în momentul ăsta”, a declarat Cristina Trepcea.

Ea a spus că nu are convingerea că vor trece de acest nou vot articolele care au fost deja votate. „Pentru că, dacă ar fi fost cu adevărat interesul ca ele să treacă, ar fi fost deja în Monitorul Oficial”, a spus Trepcea.

Cristina Trepcea a mai spus că o interesează foarte tare articolul care prevede că „Programele audiovizuale clasificate «12» sau «15» pot fi difuzate în reluare în intervalul orar 06.00 – 20.00, numai dacă sunt editate pentru a respecta condițiile de difuzare a programelor accesibile tuturor categoriilor de public sau condițiile de difuzare a programelor «AP», fiind clasificate ca atare. Emisiunile care exploatează aspecte imorale, indecente din viața intimă a unei persoane pot fi difuzate numai in intervalul orar 24.00 – 06.00, cu acordul scris al persoanei”.

Acest articol a fost, de altfel, propunerea făcută de Cristina Trepcea în ședința din 28 martie, când a și fost adoptat cu unanimitate de voturi de membrii CNA.

„A fost propunerea mea. Ea însă a suferit modificări pe care ni le-a recomandat juristul nostru chiar atunci în ședință, în așa fel încât formularea să fie perfect articulată ca să acopere golul care se găsește în momentul ăsta în lege (Legea audiovizualului, n.r.) (…) Pe mine mă interesează să apăr demnitatea persoanei care se uită la televizor. Eu nu am nicio șansă fără acest articol să apăr demnitatea persoanelor care se uită la televizor. Uitându-mă la ceea ce a apărut în punctul de vedere al celor doi radiodifuzori care au contestat textele noastre – este vorba de TVR la capitolul jocuri și de trustul Intact și la jocuri și la emisiuni (despre viața intimă, n.r.) – ceea ce ei au în vedere sunt doar persoanele care sunt la televizor. Nimănui nu-i pasă de persoanele care se uită la televizor. Noi, CNA, avem o datorie față de public, iar acest nou text de lege ne ajută să ne facem datoria față de public, adică să apărăm și publicul, nu doar persoanele care nu au decât să vrea să se dea în stambă la televizor, dar să nu se dea în stambă atâta vreme cât majoritatea oamenilor se uită la televizor. După 24.00, ca și programele încadrate cu «18» (interzise persoanelor cu vârsta mai mică de 18 ani, n.r.), ei măcar știu la ce să se aștepte și, dacă sunt puternici, n-au decât să se uite”, a spus Trepcea.

Totodată, Cristina Trepcea a spus că „respinge cu putere” ideea că cei trei membri ai CNA care au „rupt” cvorumul ședinței de marți a Consiliului nu au interesul ca textele acelea de lege să fie în vigoare. „Eu cred că tocmai oamenii care au rupt vroiau foarte tare ca acele texte să fie în vigoare. Or noi, ca și Consiliu, s-ar putea să ne dăm peste mâna cu care am votat acum o lună, în unanimitate, prefăcându-ne că, de fapt, lucrul ăla nu s-a întâmplat. Or eu nu pot să fiu parte la așa ceva”, a mai spus Cristina Trepcea.

Cele două articole referitoare la difuzarea jocurilor de noroc și a emisiunilor despre viața privată au stârnit în ultima lună numeroase discuții în contradictoriu între membrii CNA.

Trei dintre membrii Consiliului – Narcisa Iorga, Valentin Jucan și Florin Gabrea – au sesizat, pe 16 aprilie, Comisia Europeană cu privire la faptul că Laura Georgescu, președintele Consiliului, a falsificat o Decizie adoptată de Consiliu.

Adresa a fost transmisă vicepreședintelui Comisiei Europene, Comisar european pentru Justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, Viviane Reding, vicepreședintelui Comisiei Europene, Comisar european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, secretarului general al Comisiei Europene, Catherine Day, și comisarului european pentru Educație, cultură, multilingvism, tineret și sport, Androulla Vassiliou.

„Noi credem în statul de drept și în independența presei audiovizuale și de aceea dorim să vă semnalăm falsul comis de doamna Laura Georgescu, președintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Doamna Georgescu a trimis la Monitorul Oficial, pentru publicare, un text parțial diferit – și fals – de cel adoptat în unanimitate de CNA în ședința publică din 28 martie 2013 cu privire la Decizia de modificare a Codului de Reglementare în domeniul audiovizual. Prin aceasta, președintele CNA a falsificat parțial textul acestei Decizii, fals preluat în textul publicat de Monitorul Oficial, care a intrat în vigoare cu falsurile respective”, au spus Narcisa Iorga, Valentin Jucan și Florin Gabrea în scrisoarea transmisă oficialilor Comisiei Europene.

Cei trei membri ai CNA au afirmat că au sesizat președinții celor două Camere ale Parlamentului României, întrucât CNA se supune controlului parlamentar. „Am reclamat aceste falsuri și primului ministru al României, în subordinea căruia se află Monitorul Oficial al României. Cu toate acestea, nu am am primit niciun răspuns de la niciuna din instituțiile la care am reclamat aceste falsuri”, mai spuneau cei trei membri ai Consiliului în scrisoarea adresată oficialilor europeni.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga, Valentin Jucan și Florin Gabrea au anunțat și într-o conferință de presă, organizată pe 9 aprilie, că vor sesiza Comisia Europeană cu privire la faptul că Laura Georgescu, membru al Consiliului, a falsificat o Decizie adoptată de Consiliu.

Totodată, Valentin Jucan i-a solicitat, pe 11 aprilie, Laurei Georgescu demisia din funcția de președinte al CNA, precizând, într-un comunicat remis la momentul respectiv MEDIAFAX, că a depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție denunțul care are ca obiect falsificarea de către aceasta a unei Decizii adoptate de Consiliu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
A devenit COMPLET ILEGAL în România. Anunț de la Guvern chiar astăzi, 30 APRILIE: A...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?