Direcția Silvică Harghita a încasat 700.000 lei din exportul de zmeură, afine, măceșe și ciuperci

Direcția Silvică Harghita a încasat 700.000 lei din exportul de zmeură, afine, măceșe și ciuperci
Aproximativ 110 tone de zmeură, afine și măceșe și 35 de tone de ciuperci culese în pădurile din județul Harghita au fost trimise, în toamna acestui an, în Germania, Italia și Spania, Direcția Silvică încasând peste 700.000 de lei din exportul acestora pe piețele intracomunitare.
Publicat: 27/09/2013, 13:22
Actualizat: 28/03/2019, 05:16

Aproximativ 110 tone de zmeură, afine și măceșe și 35 de tone de ciuperci culese în pădurile din județul Harghita au fost trimise, în toamna acestui an, în Germania, Italia și Spania, Direcția Silvică încasând peste 700.000 de lei din exportul acestora pe piețele intracomunitare.

Pe parcursul acestui an, de pe cele 90.000 de hectare de teren forestier aflate în administrarea Direcției Silvice Harghita s-au recoltat aproximativ 60 de tone de zmeură, 25 de tone de afine și 25 de tone de măceșe, precum și 35 de tone de ciuperci, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Responsabiliul de producție al DS Harghita, Miklos Istvan, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că s-ar fi putut recolta o cantitate aproape dublă de zmeură, de 110 tone, dacă vremea excesiv de caldă, de la sfârșitul lunii august, nu ar fi favorizat coacerea instantanee a fructelor.

Potrivit acestuia, fructele de pădure au ajuns în Germania, unde vor fi folosite în industria alimentară, inclusiv la prepararea hranei petru bebeluși și în cea farmaceutică, iar ciupercile în Italia și Spania.

„Avem contracte-cadru cu două firme din Germania, cu care lucrăm de mai mult de un deceniu și peste 80 la sută din marfa livrată a fost certificată bio, ceea ce dă posibilitatea procesatorului german să producă din fructele de pădure din Harghita chiar și hrană pentru bebeluși, pe lângă sucurile, gemurile și dulcețurile cu certificare bio. Ciupercile se duc în Italia și Spania”, a spus Miklos Istvan.

Imediat după recoltarea din păduri, zmeura, afinele și măceșele au ajuns la Gheorgheni, unde au fost sortate, trecute printr-un tunel de șoc și congelate la minus 40 de grade Celsius.

În acest an, un kilogram de zmeură din Harghita s-a vândut pentru piața vest-europeană cu 1,65 de euro, cel de afine cu 1,75 de euro, iar măceșele cu 0,6 euro kilogramul.

Miklos a adăugat că solicitările pentru piața internă au fost „timide”, iar prețul oferit „nu s-a apropiat nici pe departe” de cel la care DS Harghita își poate valorifica recolta de fructe de pădure pe piața externă.

„La afine, de exemplu, am avut o ofertă de 5 lei pe kilogram, care nu acoperă nici prețul de achiziție. Valoarea de achiziție a ajuns până la 6,5 lei la punctul nostru, la care se adaugă transportul, congelarea, împachetarea, livrarea și cheltuielile generale ale Secției”, a afirmat reprezentantul DS Harghita.

„Afacerea cu fructe de pădure și ciuperci este profitabilă. Anul acesta am obținut venituri de aproximativ 700.00 de lei la fructele de pădure și circa 20.000 de lei în urma valorificării ciupercilor, o sumă bună, chiar dacă este o grămadă de treabă cu recoltarea, transportul, condiționarea și livrarea mărfii. Dar, la urma urmei, merită, că banii aceștia vin în două-trei luni, iar dacă ne gândim bine, oferă și un venit în plus unor localnici, care altfel s-ar fi lipsit de banii aceștia”, a conchis responsabilul de producție al Direcției Silvice Harghita.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău au trecut la următoarea etapă a relației. Vedeta, în culmea...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii