Directorul Căi Ferate Galați, ridicat de procurori în urma perchezițiilor de la locuința sa

Directorul Căi Ferate Galați, ridicat de procurori în urma perchezițiilor de la locuința sa
Publicat: 28/10/2014, 16:56

Perchezițiile făcute în județul Galați de procurorii anticorupție au vizat sediul Sucursalei Căi Ferate Galați și locuința directorului instituției, Laurențiu Seceleanu.

În urma descinderilor, Seceleanu a fost ridicat de anchetatori și urmează să fie dus la sediul DNA Cluj, pentru audieri.

Până la ora transmiterii acestei știri, la sediul DNA Cluj au ajuns pentru audieri fostul director economic al Transferoviar Grup – Sucursala Cluj Dalia Buga și directorul Salinei Ocna Dej, Georgel Mihuț.

Dalia Buga, care fusese ridicată marți dimineață de anchetatori de la sediul Transferoviar Grup Cluj, a părăsit sediul DNA Cluj după mai bine de patru ore de audieri, fără a face declarații.

Georgel Mihuț a fost adus la DNA în jurul orei 14.30, el aflându-se în sediul instituției la ora transmiterii acestei știri.

Tot la DNA Cluj ar urma să ajungă omul de afaceri Călin Mitică, cel care controlează societățile Transferoviar Grup și Remarul 16 Februarie.

„Voi veni la DNA Cluj, nu am de ce să mă sustrag, pentru că eu am mai fost anchetat tot de DNA, timp de șapte ani, și am fost achitat. Această acțiune a procurorilor DNA survine după ce cei de la concurență mi-au făcut denunțuri – Astra Vagoane, fiind nemulțumiți că eu am câștigat toate licitațiile la jumătate din prețul ofertat. Acest preț pe care eu îl ofer la licitații nu doar că este cel real al pieței, ci am și profit de șapte la sută. M-am așteptat la această acțiune a DNA deoarece în urmă cu o lună cei de la concurență m-au amenințat cu plângeri penale”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Călin Mitică.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Cluj au făcut, marți, 22 de percheziții în București și în județele Ilfov, Cluj și Galați, fiind vizate și sediile CFR Călători, CFR Marfă, SC Transferoviar – punctul de lucru din București și Remarul 16 Februarie, într-un dosar privind infracțiuni de corupție comise în perioada 2012-2014.

Potrivit unor documente ale procurorilor anticorupție, obținute de MEDIAFAX, omul de afaceri Mitică Călin, cel care a înființat Transferoviar Grup SA, a constituit un grup infracțional organizat, împreună cu directorul general al societății, Kinga Mădărășan, și cu Adriian Ștefan, director al SC Remarul 16 Februarie la data faptelor, urmărind să corupă funcționari publici cu funcții de conducere din cadrul unor structuri subordonate CFR SA, din CFR Călători SA și din Societatea Națională a Sării Salrom SA, pentru a obține contracte pentru cele două firme pe care le controla.

Grupul infracțional ar fi dorit ca societățile Transferoviar Grup și Remarul 16 Februarie, controlate de Mitică Călin, să acapareze o cotă de piață cât mai mare, „pe criterii clientelare și prin corupție”, în ceea ce privește lucrări și servicii atribuite de CFR Călători, Salrom, Sucursala Regională de Căi Ferate Galați și Salina Ocna Dej. În acest sens, membrii grupului infracțional organizat ar fi acționat sistematic pentru fraudarea procedurilor de achiziție publică și pentru obținerea de informații confidențiale privitoare la ofertele și capacitatea tehnică a firmelor concurente.

Pentru obținerea acestor contracte, membrii grupului infracțional ar fi dat mită, prin intermediari, pentru a obține contracte, în condițiile în care firmele controlate de Mitică Călin nu aveau capacitatea tehnică și economică să efectueze lucrările și serviciile contractate, arată anchetatorii, în documentele citate.

Mita ar fi fost dată și pentru ca firmele controlate de Mitică Călin să primească lucrări și servicii supraevaluate sau care nu prezentau nicio utilitate pentru autoritățile contractante, dar și pentru a fi decontate lucrări și servicii neefectuate.

Totodată, membrii grupului infracțional ar fi dat mită și pentru obținerea protecției și sprijinului unor funcționari publici cu funcții de conducere, pentru ca aceștia să împiedice efectuarea unor verificări și constatări privitoare la neconformitățile existente în lucrările și serviciile efectuate de firmele controlate de Mitică Călin.

Din documentele procurorilor rezultă că membrii grupului infracțional „au acționat sistematic pentru asigurarea obedienței funcționarilor cu funcții de conducere, din cadrul Societății Naționale a Sării Salrom SA, în scopul de a îi determina pe aceștia să atribuie o cotă cât mai mare din serviciile de transport feroviar în favoarea SC Transferoviar Grup SA, prin dezavantajarea flagrantă a concurentului SNTFM CFR MarfăSA, în pofida faptului că, în numeroase situații, SNTFM CFR Marfă SA practica prețuri mai avantajoase decât cele propuse de firma controlată de Călin Mitică”.

Procurorii au precizat că Mitică Călin, Kinga Mădărășan și Adriian Ștefan au acționat sistematic pentru eliminarea CFR Marfă SA de pe piața serviciilor de transport de sare, urmărind constant limitarea accesului operatorului național de transport feroviar de marfă la astfel de servicii, prin mijloace frauduloase.

De asemenea, Mitică Călin ar fi făcut demersuri sistematice pentru ca societatea Remarul 16 Februarie SA, să obțină, în condiții nelegale, contracte de servicii de reparații și recondiționări, atribuite de CFR Călători SA, în condițiile în care firma din Cluj-Napoca nu deținea capacitatea tehnică și economică de a efectua serviciile.

Potrivit anchetatorilor, pentru a asigura posibilitatea SC Remarul 16 Februarie să participe la procedurile de atribuire, Mitică Călin ar fi determinat funcționari publici din AFER să facă recepții și omologări abuzive, nelegale, pentru a ascunde incapacitatea firmei de a efectua serviciile respective, precum și lipsa dotărilor tehnice necesare.

Pentru a-și atinge obiectivele, membrii grupării ar fi corupt funcționari publici cu funcții de conducere, însărcinați cu atribuirea contractelor, urmărirea derulării acestora și recepția lucrărilor și serviciilor executate, precum și funcționari însărcinați cu efectuate plăților și a decontărilor.

Funcționarii publici care refuzau să sprijine interesele ilicite ale firmelor controlate de Mitică Călin sau care „nu manifestau suficientă obediență”, erau intimidați și amenințați de membrii grupului, potrivit documentelor procurorilor.

Mai mult, membrii grupului ar fi apelat la influențe politice pentru a determina „atitudini pasive ale funcționarilor publici care nu se aflau în sfera de influență a lui Călin Mitică”.

Procurorii susțin că Georgel Mihuț, directorul Salinei Ocna Dej la data faptelor, ar fi primit mită peste 65.000 de lei, în perioada iunie 2012 – august 2013, pentru a avantaja firma Transferoviar Grup. Pentru a ascunde proveniența banilor primiți ca mită, Transferoviar Grup ar fi decontat facturi fictive emise de SC Micdali SRL. În realitate, beneficiarul acestor facturi ar fi fost directorul Salinei Ocna Dej.

Un alt funcționar care ar fi luat mită este Teodor Alexandru Gavriș, șef Serviciu Automotoare și, ulterior, director de tracțiune la CFR Călători. Acesta ar fi primit mită aproape 490.000 de lei, în perioada decembrie 2012 – iunie 2014, pentru a avantaja Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca la atribuirea unor contracte. Și în acest caz mita ar fi fost disimulată prin decontarea de către SC Remarul 16 Februarie SA a unor facturi fictive emise de SC Tevpag Plan SRL.

În schimbul banilor, Mitică Călin i-ar fi cerut lui Teodor Alexandru Gavriș să intervină în atribuirea nelegală către SC Remarul 16 Februarie a unui contract pentru servicii de revizie la automotoarele Desiro SR 20D, în valoare maximă de peste 220 de milioane de lei, în condiții dezavantajoase pentru CFR Călători SA. Ulterior, Gavriș ar fi determinat, în mod repetat, recepționarea unor automotoare ale căror reparații nu fuseseră efectuate în conformitate cu prevederile contractuale și obligațiile din caietul de sarcini.

Anchetatorii arată, în documentele citate, că SC Remarul 16 Februarie SA nu avea capacitatea tehnică și economică de a face acele lucrări de revizie, nici la momentul atribuirii serviciilor, nici pe parcursul derulării contractului, aspect pe care Gavriș îl cunoștea. În acest sens, Gavriș ar fi negociat „o înțelegere ilegală” între SC Remarul 16 Februarie SA și SC Service Faur SA București, disimulată prin încheierea unor acte fictive între cele două firme, conform căreia firma din București a executat, parțial, serviciile contractate de firma din Cluj-Napoca.

Inervențiile pentru obținerea atribuirii contractului și derularea acestuia în condiții favorabile intereselor SC Remarul 16 Februarie au avut loc în perioada octombrie 2013 – octombrie 2014, iar Gavriș ar fi încasat sume de bani prin intermediul SC Tevpag Plan SRL și SC Service Faur SRL, au mai arătat procurorii.

Anchetatorii au identificat 13 transferuri de bani făcute, în perioada decembrie 2012 – iunie 2014, de către Remarul 16 Februarie în contul SC Tevpag Plan SRL, care atestă operațiuni economice nereale, destinatarul real al acestor sume de bani fiind Teodor Alexandru Gavriș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
CUTREMUR în România, chiar în ziua DE FLORII. Ce magnitudine a avut seismul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Amendă uriașă după o ceartă pe social media