Directorul general al APIA, Gheorghe Benu, ridicat și dus la audieri la DNA Suceava

Directorul general al APIA, Gheorghe Benu, ridicat și dus la audieri la DNA Suceava
Publicat: 04/06/2014, 10:52
Actualizat: 29/07/2014, 17:47

Sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX că directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu, este suspectat în dosarul în care se fac cercetări pentru fapte de corupție în legătură cu acordarea ilegală a unor subvenții pentru exploatații agricole și asociații zootehnice.

Activitatea infracțională a grupării suspectate de acordarea ilegală de subvenții agricole a fost coordonată de directorul adjunct al APIA Suceava Delia Moldoveanu, care „a avut sprijinul necondiționat” al directorului general al APIA, prejudiciul în acest caz fiind de cinci milioane de lei.

Potrivit procurorului-șef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, la APIA Suceava s-a constituit un grup de funcționari cu atribuții de verificare și aprobare a dosarelor de subvenție care a admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar cu încălcarea prevederilor legale unor persoane fizice și juridice care nu îndeplineau condiții de eligibilitate, prin falsuri, prin accesarea bazelor de date și modificări în fals.

Procurorul-șef al DNA Suceava a declarat corespondentului MEDIAFAX că în acest caz au fost implicați și medici veterinari din Suceava, dar și funcționari ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, iar activitatea infracțională a fost coordonată de directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, care „a avut sprijinul necondiționat” al directorului general al APIA central.

Conform sursei citate, exploatațiile fictive pentru care erau acordate subvenții agricole erau înregistrate prin falsuri care erau efectuate de la Suceava în baza națională de date cu sprijinul directorului general și al altor funcționari din APIA București.

Procurorul-șef al DNA Suceava a subliniat că activitatea infracțională a grupului a fost continuată chiar în condițiile în care Comisia Europeană a emis, recent, o scrisoare referitoare la decizia de punere sub supraveghere a României privind subvențiile agricole și s-a dispus blocarea conturilor APIA, fiind pusă în pericol alocarea de fonduri europene pentru România, fiind o problemă de siguranță națională.

Ancheta vizează subvenții acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

În urma perchezițiilor care au loc miercuri dimineață vor fi aduse cu mandat la audieri cinci persoane de la București și 15 din Suceava – funcționari ai APIA, ai DSVSA, medici veterinari.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, directorul general al APIA Suceava, Eugen Mogoș, a spus că nu știe nimic despre acuzațiile aduse funcționarilor instituției, el fiind în concediu.

Serviciul Teritorial Suceava al DNA a început verificări la APIA Suceava după ce s-a constatat că peste 30 la sută din subvențiile agricole plătite de APIA unităților de cult la nivel național au fost virate mănăstirilor și parohiilor din județul Suceava.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că în acest caz sunt vizate 20 de persoane, printre care directorul general al APIA, Gheorghe Benu, consilieri de la APIA, medici veterinari de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, polițiști și fermieri.

Potrivit surselor citate, parohii și mănăstiri din județul Suceava au primit ilegal subvenții, deși acestea nu desfășurau activități agricole sau zootehnice, din documentele anchetatorilor rezultând că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013, alte 213 dosare de subvenții pentru parohii și mănăstiri din județul Suceava.

Sursele citate au precizat că din grupul infracțional făceau parte funcționari cu atribuții de verificare și aprobare a dosarelor de subvenție, respectiv Nicoleta Cheler, Lya Chiriac și Ionela Melania Blănariu, care ar fi admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafață sau în domeniul zootehnic unor persoane fizice și juridice care nu îndeplineau condițiile de eligibilitate. Anchetatorii arată că pentru obținerea ilegală de subvenții în domeniul zootehnic, medici veterinari din cadrul DSVSA Suceava, printre care și Lucian Ciobanu, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, printre care Neculai Toma, au înființat exploatații fictive de creștere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au înregistrat în registrul național al exploatațiilor și în baza națională de date ANSVSA în vederea obținerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor ce se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăților naționale directe complementare în sectorul zootehnic, conform ordonanței de urgență a Guvernului 125/2006, ordinul MADR 920/2013.

Din documentele anchetatorilor mai rezultă că pentru îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, medicii veterinari suspectați în acest caz au modificat în baza națională de date a ANSVSA – SNIIA data înființării exploatațiilor sau a mișcărilor de animale, „în unele cazuri fiind utilizate exploatații vituale”.

Angajații APIA Suceava sunt suspectați că au acceptat ca cererile de acordare a subvenției să fie depuse și semnate în locul fermierilor de doctorii veterinari, nu au solicitat ca la dosar să fie atașate documentele prevăzute de normele APIA, nu au verificat îndeplinirea condițiilor de eligibilitate și nu au efectuat verificarea corectă a dosarelor conform obligațiilor legale ce le revin, pentru a constata că titularii acestor exploatații nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate, fapt ce ar fi condus la neacceptarea cererilor și neacordarea subvențiilor solicitate.

Sursele citate au precizat că activitatea infracțională a medicilor veterinari concesionari a fost protejată de conducerea DSVSA Suceava, care nu a luat măsuri de verificare și control a numeroaslor sesizări formulate și depuse în 2013 la această instituție. În astfel de împrejurări au fost depuse 239 de cereri de subvenții în domeniul zootehnic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?