Directorul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași, audiat de procurorii DNA

Directorul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași, audiat de procurorii DNA
Directorul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași, medicul chirurg Grigore Tinică, a fost audiat, luni dimineață, de către procurorii DNA Iași, unde i s-au prezentat învinuirile, într-un dosar care vizează implementarea a două proiecte europene, alte șapte persoane fiind audiate în acest caz.
Publicat: 14/05/2012, 15:08
Actualizat: 14/05/2012, 17:39

Directorul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași, medicul chirurg Grigore Tinică, a fost audiat, luni dimineață, de către procurorii DNA Iași, unde i s-au prezentat învinuirile, într-un dosar care vizează implementarea a două proiecte europene, alte șapte persoane fiind audiate în acest caz.

Medicul chirurg Grigore Tinică, directorul IBC Iași, a fost citat, luni dimineață, la sediul DNA, pentru a-i fi prezentate acuzațiile în dosarul în care este cercetat, alături de alte șapte persoane, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La ieșirea din sediul DNA, avocatul Ionel Nichita a afirmat că directorul IBC Iași Grigore Tinică este acuzat, printre altele, de fals intelectual, instigare la fals intelectual și abuz în serviciu.

Directorul IBC Grigore Tinică a stat o oră în sediul DNA Iași, îndreptându-se apoi către Institutul de Boli Cardiovasculare.

„Activitatea în institut se va derula de azi (luni – n.r.) în mod normal. Lumea e bulversată. Eu unul sunt liniștit”, a afirmat directorul IBC Grigore Tinică.

La audierile de luni, de la sediul DNA Iași, procurorii au chemat opt persoane: Grigore Tinică (director IBC), Victoria Nedelciuc (director economic IBC), medicul Eduard Dabija (director medical IBC), Victorel Fărcășel (responsabil logistic în cadrul unui proiect European), Cătălina Oana Ciofu (economist în cadrul IBC Iași), medicul chirurg Igor Nedelciuc, Nicolae Gabriel Alexoae (fondator și administrator al SC ALMAR MED SRL și manager general al SC DABM MED SRL și SC BRANDCOM SRL), precum și un alt reprezentant al firmei SC ALMAR MED SRL.

Ancheta vizează implementarea a două proiecte europene, în valoare de aproximativ cinci milioane de euro.

O echipă de procurori ai DNA Iași, însoțiți de mai mulți jandarmi și polițiști în civil, au descins, joi dimineață, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, solicitând mai multe documente ale instituției.

Activitatea la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași a fost serios afectată pe tot parcursul zilei de joi, zeci de pacienți fiind nevoiți să aștepte pe holuri timp de câteva ore, pentru a fi preluați de către medicii la care aveau programare. Cei mai mulți veniseră la control în urma unor operații pe cord, însă nu au putut discuta cu medicii întrucât aceștia erau cu anchetatorii. O parte dintre pacienți au fost dirijați către alți medici din cadrul spitalului sau au fost reprogramați.

Perchezițiile procurorilor DNA la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași au continuat și vineri, timp de câteva ore, surse judiciare afirmând că ancheta vizează modul în care s-au derulat două proiecte cu fonduri europene, în valoare de aproximativ cinci milioane de euro, perchezițiile având loc în încăperi ale serviciului de contabilitate al unității medicale.

În cursul zilei de vineri, în spital au fost asigurate doar urgențele medicale.

Ionel Nichita, avocatul directorului Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, chirurgul Grigore Tinică, declara că a fost ridicat calculatorul din biroul medicului, care conținea și un soft prin care „medicul vedea starea bolnavului înainte de operație”.

În 13 martie, conducerea Casei Județene a Asigurări de Sănătate (CJAS) Iași a anunțat declanșarea unei anchete la cinci spitale din municipiu, printre unitățile medicale vizate fiind și Institutul de Boli Cardiovasculare, în condițiile în care existau suspiciuni că s-ar fi raportat mai multe cazuri de pacienți internați în stare gravă decât ar fi existat în realitate, cu scopul obținerii de fonduri suplimentare.

Directorul CJAS Iași, Iulian Șerban, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX că din cele 248 de foi de observație verificate la cele cinci spitale ieșene un număr de 56 au nereguli.

Institutul de Boli Cardiovasculare (IBC) din Iași funcționează în incinta Spitalului Parhon din municipiu, ocupând două etaje ale clădirii. În urmă cu patru ani, Grigore Tinică a solicitat Ministerului Sănătății un proiect de construcție la Iași a unui sediu nou, valoarea investiției ridicându-se la aproximativ 100 de milioane de euro. Construcția nu a fost însă demarată.

Grigore Tinică este cunoscut drept unul dintre cei mai respectați medici din Iași, având la activ câteva mii de operații, multe dintre acestea fiind realizate pe cord deschis. Printre cei pe care i-a operat s-au numărat deputatul PSD Anghel Stanciu și fostul primar al Bacăului Dumitru Sechelariu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Prințul Harry, într-un nou scandal de proporții. Fotograful regal l-a dat de gol
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor