Directorul Operei din Cluj, Rareș Trifan, a fost desemnat referent la ICR New York

Directorul Operei din Cluj, Rareș Trifan, a fost desemnat referent la ICR New York
Publicat: 05/01/2013, 20:33
Actualizat: 27/09/2018, 19:31

Rareș Cristian Trifan, directorul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, a fost desemnat câștigător al unui concurs organizat de Institutul Cultural Român (ICR) București pentru ocuparea postului de referent la ICR New York.

ICR a anunțat vineri, pe site-ul propriu, câștigătorii concursului organizat pentru ocuparea unor posturi din Institutele Culturale Române din străinătate.

Astfel, în urma concursului organizat de Institutul Cultural Român, în perioada 23 noiembrie 2012 – 4 ianuarie 2013, au fost desemnați în funcțiile de referenți la ICR Praga – Denisse Ionescu, la ICR Praga – Teodora Cojocaru, la ICR Viena – Radu Naghiu, la ICR Berlin – Raluca Betea, la ICR Berlin – Daniela Duca, la ICR Roma – Andrei Vasilica, la ICR Roma – Ispas Daniela Mihaela, la ICR New York – Trifan Rareș Cristian, la ICR Bruxelles – Mirona Măgeanu, la ICR Stockholm – Petre (Buligescu) Luiza-Maria, la ICR Londra – Gabriela Mocanu, iar la ICR Varșovia – Bogdan Nicolae Ionescu.

Rareș Cristian Trifan, desemnat referent la ICR New York, ocupă în prezent și funcția de director al Operei din Cluj-Napoca, potrivit site-ului operacluj.ro.

Rareș Trifan a fost trimis în judecată, în octombrie 2011, pentru conflict de interese, după ce procurorii au stabilit că, în calitate de director general al Operei, a încheiat, în 23 februarie 2009, un contract cu sine însuși, în calitate de regizor, având ca obiect regizarea unei opere. În urma încheierii respectivului contract, Trifan a obținut 7.250 de euro. La momentul respectiv, Sergiu Bogdan, avocatul lui Rareș Trifan, a spus că directorul nu a încălcat nicio lege, iar contractul pentru care este cercetat a fost verificat de Ministerul Culturii (în subordinea căruia se află Opera din Cluj, n.r.) care a constatat că este în „perfectă legalitate”, după cum a transmis la momentul respectiv corespondentul MEDIAFAX. În februarie 2012, Rareș Trifan a fost achitat de Curtea de Apel Cluj, sentința putând fi atacată în zece zile de la pronunțare.

Pe de altă parte, în ultimii ani, Rareș Trifan a fost de mai multe ori în conflict cu angajați ai Operei din Cluj, care au cerut conducerii Ministerului Culturii demiterea sa pentru „management defectuos”. Acuzațiile au fost respinse de fiecare dată de Trifan.

Până la momentul difuzării acestei știri, Rareș Trifan nu a putut fi contactat.

Pe de altă parte, Andrei Vasilica, referent la ICR Roma, în urma concursului organizat de ICR București, lucrează la ICR – Direcția Generală Institute Culturale din Străinătate, pe postul de expert II, potrivit declarațiilor sale de avere din 2010 și 2011, postate pe site-ul ICR.

De asemenea, Denisse Ionescu, referent la ICR Praga, în urma concursului organizat, lucrează la ICR București din 2012, pe postul de expert, potrivit site-ului ICR.

Pe de altă parte, în urma concursului organizat de ICR București, au fost desemnați: director adjunct la ICR Berlin – Dana Bizuleanu (Sighișoara), director adjunct la ICR Lisabona – Gelu Savonea (București) și director adjunct la ICR New York – Mihaela Cropsey (Washington D.C.).

Dana Bizuleanu este student-doctorand la Catedra de Literatură Română, Teoria Literaturii și Etnologie, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, potrivit blogului studenților la Facultatea de Litere a UBB (studentilitereubb.blogspot.ro).

Pe de altă parte, potrivit site-ului ICR, pentru funcția de director adjunct al ICR Varșovia concursul se va relua „cu participanți care cunosc limba poloneză”. Între timp, se prelungește cu un an mandatul directorului adjunct aflat în funcție, Monica Voitovici.

„Aceste desemnări se transferă spre aprobare Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Culturii și Patrimoniului Național”, se mai spune pe site-ul ICR.

Potrivit sursei citate, directorul adjunct al ICR Viena se stabilește după interviul cu cei trei candidați rămași în competiție (Andra Bruciu Cozlean, Ilinca Macarie, Roberto Dietrich).

Pe de altă parte, într-un comunicat remis sâmbătă agenției MEDIAFAX de către ICR București, se spune că „în vederea ocupării unor posturi (director adjunct și referent) din Institutele Culturale Române din străinătate, Institutul Cultural Român a organizat, în premiera, concursuri anunțate public”.

Potrivit comunicatului, s-au înscris 189 de candidați pentru 5 posturi de director adjunct (30 de candidați) și 12 posturi de referent (159 de candidați).

„Comisia, alcătuită conform legii, a analizat dosarele de concurs și a stabilit, în conformitate cu regulamentul anunțat, candidații eligibili. În cazul în care candidații au fost la egalitate va fi organizat interviu, conform regulamentului, în intervalul 7-11 ianuarie 2013”, se mai spune în comunicat.

Potrivit aceluiași comunicat, „au fost respectate toate prevederile regulamentului, candidații provenind din diferite localități ale țării”, iar „criteriile de concurs au fost anuntațe public în noiembrie 2012”.

„Institutul Cultural Român va continua practica scoaterii la concurs a posturilor. Candidații care nu au reușit pot opta pentru înscrierea la concurs, în perioada următoare, în vederea ocupării posturilor ce vor fi vacantate”, se mai spune în comunicat.

ICR a anunțat organizarea concursului pentru ocuparea unor posturi la Institutele Culturale Române din străinătate în data de 23 noiembrie 2012. Rezultatele concursului au fost făcute publice pe 4 ianuarie 2013, cu 17 zile mai repede decât termenul anunțat inițial pentru publicarea rezultatelor. În anunțul, postat pe site-ul ICR pe 23 noiembrie, se spune: „Rezultatele vor fi anunțate pe site-ul Institutului Cultural Român (www.icr.ro.) în data de 21 ianuarie 2013″.

Până la momentul difuzării acestei știri, componența comisiilor de concurs nu a fost făcută publică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară