Dispariția T-Rex ar putea avea legătură cu o boală parazitară comună păsărilor

Dispariția T-Rex ar putea avea legătură cu o boală parazitară comună păsărilor
Dispariția temuților dinozauri T-Rex este posibil să fi fost cauzată de o infecție provocată de un parazit care afectează populațiile de păsări din prezent, potrivit unui studiu efectuat de paleontologii americani și australieni, informează AFP.
Publicat: 16/02/2012, 08:53
Actualizat: 24/02/2012, 21:28

Dispariția temuților dinozauriT-Rex este posibil să fi fost cauzată de oinfecție provocată de un parazit care afectează populațiile depăsări din prezent, potrivit unui studiu efectuat de paleontologiiamericani și australieni, informează AFP.

Autorii studiului, publicat în revista PLoS (Public Library ofScience), au ajuns la această concluzie analizând rămășițele celuimai mare și, totodată, celui mai bine conservat dintre exemplarelefosilizate de T-Rex descoperit până în prezent, botezat Sue, carese află la Field Museum din Chicago.

Acest exemplar prezintă câteva găuri la nivelul maxilarului, desprecare cercetătorii au crezut inițial că au apărut în urma unei luptecu un alt dinozaur.

Ulterior, paleontologii au tras concluzia că este vorba desechelele unei infecții severe, cauzată de Trichomonas Gallinae, unprotozor care provoacă leziuni grave în partea inferioară aciocului păsărilor de pradă actuale, precum șoimul. Găurile careapar în ciocul păsărilor de pradă din cauza acestui parazitcorespund, din punct de vedere anatomic, cu cele observate înmaxilarul exemplarului T-Rex expus în muzeul din Chicago.

„Forma acestor găuri și modul în care ele au penetrat masa osoasăeste foarte asemănătoare cu cele ale păsărilor din prezent afectatede această infecție”, a explicat Ewan Wolff, paleontolog laUniversitatea Wisconsin-Madison, unul dintre principalii autori aistudiului.

Infecția care a afectat gâtul și interiorul ciocului lui Sue a fostatât de gravă, încât acest T-Rex de șapte tone, măsurând peste 12metri lungime, a murit de foame.

„Odată ce acești paraziți se instalează în interiorul ciocului, eideclanșează o infecție gravă, ce provoacă leziuni în jurulmaxilarului și în interiorul gâtului, sfârșind prin a descompunemasa osoasă. Animalului îi este din ce în ce mai greu să înghităhrana și poate să moară de foame”, a explicat Steve Salisbury, unpaleontolog de la Universitatea Queensland din Australia, coautoral studiului.

Dinozaurii T-Rex sunt, până în prezent, singurii care par să fisuferit de această infecție parazitară, după cum arată fosileledescoperite până în prezent, iar paleontologii trebuie să explicecauzele acestei situații unice și felul în care acești paraziți auinfectat populația de T-Rex.

Dinozaurii T-Rex au trăit în urmă cu 90 și 65 de milioane de aniînaintea erei noastre și au dispărut împreună cu toți ceilalțidinozauri și cu un număr mare de alte specii de animale, potrivitipotezei care se bucură de cea mai mare popularitate în rânduloamenilor de știință, conform căreia, prăbușirea unui meteorit demari dimensiuni a bulversat clima de pe Terra.

Mediafax

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Nemții nu mai sunt harnici. Ei muncesc puțin și se îmbolnăvesc des
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Marsilia se pregătește să primească flacăra olimpică