DNA cere închisoare cu executare pentru Sebastian Ghiță în dosarul cu foști șefi din poliție și parchete

DNA cere închisoare cu executare pentru Sebastian Ghiță în dosarul cu foști șefi din poliție și parchete
Publicat: 21/05/2018, 13:19
Actualizat: 26/03/2019, 07:52

„Se impune ca pedepsele cu închisoare să fie executate în regim de detenție efectivă pentru fiecare dintre inculpați. În opinia noastră, această cauză este una de referință pentru corupția și legăturile dintre sistemul judiciar și cel politic. Viorel Dosaru, Liviu Tudose și Constantin Ispas și-au subordonat importantele funcții pe care le dețineau unor interese private din domeniul politic. (…) În ceea ce privește pe inculpatul Sebastian Ghiță, el și-a construit o rețea informativă incompatibilă cu statul de drept, cu scopul de a-și proteja interesele. Ghiță s-a sustras de la judecată așa că nu există o garanție că va executa pedeapsa”, a spus procurorul DNA.

Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost trimis, în 2016, în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de două infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare de bani, șantaj, două infracțiuni de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității și conducerea unei mașini fără permis.

Alături de Sebastian Ghiță au mai fost trimiși în judecată Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, sub acuzațiile de luare de mită și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității, Viorel Dosaru la data faptelor șef al IPJ Prahova, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, favorizarea făptuitorului, trafic de influență și folosirea de informații care nu sunt destinate publicității, Constantin Ispas, ofițer de poliție și Aurelian Constantin, la data faptelor procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești pentru săvârșirea infracțiunilor de cercetare abuzivă și folosirea de informații care nu sunt destinate publicității.

În rechizitoriul procurorilor se arată că „în perioada iunie 2013 – primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani, mai multe persoane vizate au obținut informații confidențiale pe mai multe căi, printre beneficiarii acestor informații nedestinate publicității fiind și Ghiță Sebastian Aurelian”.

Informațiile confidențiale priveau obiectul unor cercetări asupra unor persoane fizice sau juridice, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală.

„Concret, folosindu-se de influența pe care o avea și pe care o exercita efectiv pentru menținerea și promovarea în funcții publice a anumitor persoane, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpații Tudose Liviu Mihail și pe Dosaru Viorel să-i furnizeze informații confidențiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală”, mai arată rechizitoriul DNA.