DNA cere instituirea controlului judiciar pentru Lia Olguța Vasilescu: „Mi se spune: În apărarea ta, ai dreptul să taci!”

DNA cere instituirea controlului judiciar pentru Lia Olguța Vasilescu: „Mi se spune: În apărarea ta, ai dreptul să taci!
Publicat: 06/08/2016, 09:09

Procurorii au solicitat instanței ca edilul să nu se apropie de anumite persoane desemnate de organul judiciar și să nu comunice cu acestea direct sau indirect.

„În intervalul de timp consecutiv înregistrării cauzei pe rolul instanței și după primirea actului de sesizare, inculpata Vasilescu Lia Olguța a postat selectiv, pe pagina sa dintr-o rețea de socializare, acte din dosarul de urmărire penală, apoi i-a invitat pe simpatizanții săi să facă aprecieri asupra probelor. Această acțiune a inculpatei a generat în mass-media, în perioada 30.07.2016 – 31.07.2016, ample reacții în legătură cu postările efectuate. În concret, inculpata a încercat discreditarea martorului denunțător, publicând o fotografie a acestuia și formulând comentarii în legătură cu credibilitatea afirmațiilor acestuia. Ca urmare, martorul a fost jignit sau amenințat cu moartea de sute de persoane care au postat pe pagina de socializare a inculpatei Vasilescu Lia Olguța. În aparență aceasta a intervenit în discuții cerând decență, dar tot inculpata i-a incitat pe cei care comentau”, susțin procurorii anticorupție într-un comunicat de presă.

Lia Olguța Vasilescu ar fi sugerat că va face publice date despre oamenii de afaceri care ar fi denunțat-o, susține DNA, explicând că „începând cu 30.07.2016, inculpata s-a plasat în spațiul public virtual și, în acest cadru, diferit de cel legal processal, într-un mod agresiv ca limbaj, și-a făcut apărări, a invocat excepții și cereri”.

Solicitarea privind măsura preventivă vine după ce Lia Olguța Vasilescu a postat pe pagina sa de Facebook transcriptul unei înregistrări de la dosarul în care este judecată, în care apare denunțătorul Petru Becheru.

Petre Becheru a mers vineri la DNA, susținând că i s-ar fi oferit mită pentru a își retrage denunțul.

„Am venit astăzi la DNA deoarece un subordonat al doamnei Lia Olguța Vasilescu a încercat să mă mituiască, pentru a îmi retrage declarația din dosar, pentru a retrage probele, scopul fiind ca doamna primar să scape de acuzațiile care i se aduc. În opinia mea, este inadmisibil ca un primar de municipiu să folosească instituțiile din subordine pentru a face presiuni asupra denunțătorilor și promisiuni de a fi recompensați, în condițiile în care dânsa pe Facebook îi atacă. Din acest motiv, eu, președintele Asociației Romarta solicit demisia doamnei Lia Olguța Vasilescu din funcția de primar pentru a nu mai influența ancheta”, a declarat Petru Becheru

Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, a fost trimisă la data de 19 iulie în judecată de procurorii anticorupție sub acuzațiile de luare de mită, folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și spălare de bani. Alături de edilul din Craiova au fost trimiși în în judecată Radu Cosmin Preda, la data faptelor administratorul public al Craiovei, fiind acuzat de complicitate la luare de mită și spălare de bani, și Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociații non profit, sub acuzația de complicitate la luare de mită și spălare de bani.

„În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic”, susțin procurorii.

DNA precizează că în anul 2014 Lia Olguța Vasilescu ar fi cerut și primit de la mai mulți oameni de afaceri care avea în derulare contracte cu Primăria Craiova suma de 568.291,37, respectivii afaceriști acceptând „solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguța în considerarea atribuțiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor”, arată parchetul.

Lia Olguța Vasilescu a reacționat pe Facebook după ce a aflat această veste.

„Am fost informată de avocat că DNA a cerut măsura controlului judiciar față de mine, cel mai probabil pentru că am să nu tac în apărarea mea. Să nu tac la zecile de informații pe surse despre mine și dosarul meu și la ieșirile publice ale denunțătorului meu”, scrie, pe pagina sa de Facebook, Lia Olguța Vasilescu.

În opinia acesteia, i s-a transmis, practic, că are dreptul să tacă.

„Cu alte cuvinte, mi se spune: ”, scrie primarul , adăugând că era pregătită de „represalii”.

„Și suntem pregătiți și de proces. Ne vedem marți, la Tribunal”, încheie Olguța Vasilescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca...