DNA: Cinci persoane au fost reținute în dosarul în care este cercetat și președintele CJ Timiș

DNA: Cinci persoane au fost reținute în dosarul în care este cercetat și președintele CJ Timiș
Publicat: 11/12/2014, 12:44

În dosarul de corupție privind atribuirea unor contracte, la Direcția Națională Anticorupție (DNA) au avut loc audieri maraton, începând de miercuri după-amiază, la finalul cărora procurorii au decis ca președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, să fie cercetat sub control judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, începând din 11 decembrie până în 8 februarie 2015 inclusiv, iar alte cinci persoane să fie reținute.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) arată, într-un comunicat de presă transmis agenției MEDIAFAX, că în urma audierilor începute miercuri, procurorii au dispus reținerea omului de afaceri George Didilă, care controlează mai multe societăți, el fiind suspectat de instigare la abuz în serviciu, abuz în serviciu, dare de mită, instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Procurorii au emis ordonanțe de reținere și pe numele lui Marcel Mihoc, consilier județean în CJ Timiș, cercetat pentru instigare la abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, precum și pentru Alexandru Teodor Gavriș, director în cadrul Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători. Arestat la domiciliu într-un alt dosar, Gavriș este acuzat de instigare la abuz în serviciu și abuz în serviciu.

În același dosar au fost reținuți Gabriel Telu Protopopu, consilier în cadrul Corpului de Control al Directoratului de la Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători, pentru abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu și instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, Daniel Ninel Cosmineanu, șef al Biroului Aprovizionare de la CFR Călători Cluj, pentru luare de mită, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și de abuz în serviciu.

Cei cinci reținuți urmează fie duși la Tribunalul București, instanță care va decide dacă ei vor fi arestați sau cercetați sub control judiciar.

Președintele CJ Timiș este obligat, ca în perioada controlului judiciar, să nu plece din țară fără încuviințarea procurorilor, să meargă la DNA central ori de câte ori este chemat, să se prezinte la Poliția Remetea Mare în zilele stabilite cu polițiștii, să anunțe anchetatorii dacă își schimbă locuința, să nu ia legătura cu celelalte persoane cercetate sau suspectate în cauză, să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au făcut percheziții, miercuri, la sediul Consiliului Județean Timiș, la 17 primării din județ și la Asociația Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Timiș (care funcționează în sediul CJ).

De asemenea, au fost făcute percheziții la locuința președintelui CJ Timiș, Titu Bojin, din comuna Remetea Mare, la locuința lui George Didilă din București, și la sediul firmei controlate de acesta, SC Ecomet West SRL, tot din Capitală.

Anchetatorii au descins și la depourile CFR Călători din București, Timișoara, Cluj, Brașov, Sibiu, Ploiești, Arad, Suceava și Iași,

Președintele CJ Timiș a fost ridicat, miercuri dimineață, de anchetatori din sediul Consiliului Județean Timiș și dus la DNA central, unde a fost audiat mai multe ore, în final fiind lăsat să plece, după ce în cazul său anchetatorii au luat măsura controlului judiciar.

Tot la DNA central au fost audiați consilierul județean Marcel Mihoc (PSD) și vicepreședintele Autorității pentru Valorificarea Arhivelor Statului Stan Popa.

În același dosar, la DNA Timiș au fost audiați 17 primari din județ, precum și Claudiu Ilaș – managerul Muzeului Satului Bănățean, Marțian Corneliu Doroș – director în cadrul Direcției de Prestări Servicii Timiș, Ervin Luci – director la Administrația Bazinală a Apelor Banat, Horațiu Mircea Simion – directorul regional al Direcției Regionale Drumuri și Poduri Timișoara și Aurel Costin Purceld – directorul economic al Direcției Regionale Drumuri și Poduri Timișoara.

Astfel, au fost audiați primarul orașului Buziaș, Alger Viorel Ilaș, primarul orașului Recaș, Paul Teodor, primarul comunei Boldur, Constantin-Cristian Stoi, primarul comunei Parța, Mihai Petricaș, primarul comunei Otelec, Csaba-Zoltan Szabo, primarul comunei Victor Vlad Delamarina, Ioan Sima, primarul comunei Satchinez, Dan Florin Ion, primarul comunei Beba Veche, Ioan Bohâncanu, primarul comunei Margina, Ionel Costa, primarul comunei Jimbolia, Darius Adrian Postelnicu, primarul comunei Comloșu Mare, Ovidiu Nicolae Ștefănescu, primarul comunei Chevereșu Mare, Marcel Muia, primarul comunei Cărpiniș, Ioan Sima, primarul comunei Șandra, Luchian Savu, primarul comunei Lovrin, Vasile Graur, primarul comunei Birda, Gheorghe Marius Stoian, și primarul comunei Voiteg, Tudor Nicolae Marinescu.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obținute de MEDIAFAX, Titu Bojin, folosindu-se de funcția de președinte al CJ Timiș și de poziția de lider al filialei județene a PSD, ar fi identificat primării din Timiș, conduse de aleși locali din PSD, cu care George Didilă, prin SC Ecomet West SRL, a încheiat contracte de achiziții publice, cu atribuire directă. În acest demers, Didilă ar fi fost sprijinit atât de Titu Bojin, cât și de consilierul județean Marcel Mihoc.

Procurorii îl suspectează pe Bojin că direcționa alocări bugetare din bugetul Consiliului Județean Timiș către unități administrativ teritorial din județ, în vederea finanțării contractelor pe care acestea le aveau în derulare cu SC Ecomet West SRL.

Anchetatorii au mai stabilit că, în cazul în care primăriile care au încheiat contracte cu SC Ecomet West SRL tergiversau plata contractelor încheiate, George Didilă apela tot la Titu Bojin pentru a determina primarii să plătească, cu celeritate, aceste contracte.

Întrucât unele dintre primăriile care au încheiat astfel de contracte cu SC Ecomet West SRL nu aveau prevăzute în buget fonduri pentru plata produselor achiziționate, consilierul județean Marcel Mihoc ar fi promis, la data încheierii contractelor, alocarea fondurilor necesare cu ocazia rectificărilor bugetare, se mai arată în documentele citate.

Sumele de bani obținute din contracte erau virate în conturile societății Ecomet West SRL, administrată de către Marius Didilă, care îl anunța pe George Didilă, iar acesta îi transmitea lui Bojin și Mihoc situația încasărilor din contractele încheiate, potrivit acelorași documente.

Pe de altă parte, potrivit anchetatorilor, depourile CFR Călători din București și nouă județe, percheziționate în acest dosar, ar fi dat preferențial contracte de furnizare de produse în valoare de peste 191.000 de lei.

În toate cazurile, contractele ar fi fost atribuite, la intervenția lui Teodor Gavriș, fost director Tracțiune din CFR Călători, de către șefii depourilor companiei, firmei Ecomet West SRL, controlată de George Didilă. După ce îi determina pe șefii depourilor să atribuie contracte firmei lui Didilă, Gavriș făcea demersurile necesare pentru ca subunitățile companiei feroviare să primească fondurile necesare achitării contravalorii produselor achiziționate, susțin anchetatorii.

Titu Bojin este președinte al Consiliului Județean Timiș din anul 2012, după ce anterior a condus, timp de zece ani, Direcția Apelor Banat. De asemenea, el a fost primar al localității Remetea Mare încă din anul 1986. Bojin a fost și consilier județean în CJ Timiș, timp de trei mandate.

Bojin este membru al PSD încă de la formarea PDSR, în 1992, iar din anul 2008 este președinte al filialei Timiș a partidului. El este și membru în Comitetul Executiv Național al PSD și membru în Consiliul Național al PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO