DNA face anchetă după înregistrările cu Kovesi. Procurorii îi caută pe colegii care au turnat

DNA face anchetă după înregistrările cu Kovesi. Procurorii îi caută pe colegii care au turnat
Publicat: 19/06/2017, 16:38

DNA anunță că s-a sesizat din oficiu cu privire la infracțiunea de folosire a informațiilor care nu sunt destinate publicității (art. 12, litera b din legea 78/2000), în urma apariției duminică seara a trei înregistrări cu Laura Codruța Kovesi care le vorbește procurorilor din subordine. DNA își motivează ancheta prin faptul că „la ședințele cu procurorii din secțiile operative se discută aspecte ce țin de managementul intern al acestei unități de parchet, împrejurări care nu sunt destinate publicității”.

De asemenea, DNA a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a aprecia asupra necesității sesizării din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare.

„Sesizarea a fost întemeiată pe faptul că înregistrările ce conțin un amestec de fragmente reale cu sintagme obținute prin colaționare riscă să conducă la acreditarea unei idei false și anume că procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție ar da ordine ca procurorii să investigheze anumite persoane sau să direcționeze ancheta într-un anumit sens”, se arată în comunicat.

„Înregistrările respective nu sunt autentice, ele conțin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera conținutul real al afirmațiilor enunțate de procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție în diverse împrejurări, cum ar fi ședințe publice ori ședințe de lucru cu procurorii secțiilor operative. Între fragmentele care se aud pe înregistrări au fost intercalate o serie de sintagme care nu aparțin procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, dar și anumite expresii licențioase pe care nu le-a folosit și nu le folosește”, arată DNA.

Exemplele oferite de DNA ca fiind „vădit nereale” în înregistrările respective sunt următoarele:

„Uncheșelu, știți ce-mi doresc: să „decapați” instituțional în dosarul ăla cu casele și să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea.”

„Dar altceva mă îngrijorează, că la ăștia cu dosarele vechi, fiecare știți ce aveți. Mă îngrijorează de ce nu-i înhățăm!”

„Eu după decizia Curții Constituționale mi-aș fi dorit să ieșim cu un dosar cu un ministru, că mă gândesc că totuși presăm. Sau, mă rog… ceva dosare importante”.

„Iar colegii au dovedit că s-au depus documente în procesul legislativ și Curtea a venit și… aoleu, mânca-ți-aș gura… Pățesc că (…) de la Constanța…”.

DNA arată că „o parte a acestor înregistrări” sunt făcute în contextul a două ședințe de analiză din data de 30 martie 2017, la care au participat, separat, procurorii din două secții operative ale DNA structura centrală – Secția de combatere a corupției și Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. La cele două ședințe au participat, conform DNA, și adjuncții lui Kovesi, Călin Nistor și Marius Iacob.

„S-a discutat despre „operativitatea soluționării cauzelor, ritmicitatea în administrarea probelor, respectarea cu strictețe a normelor de procedură penală”. Totodată, doamna Laura Codruța Kövesi a cerut procurorilor cu funcții de conducere monitorizarea cauzelor mai vechi și verificarea cu regularitate a ritmicității în efectuarea urmăririi penale. Aceste aspecte țin de exercitarea firească și responsabilă de către procurorul șef a atribuțiilor sale manageriale prevăzute de Regulamentul de Ordine Interioară al Direcției Naționale Anticorupție”, arată DNA.

DNA mai arată că în ședințele respective au fost identificate problemele dosarelor aflate în întârziere, printre care „efectuarea unor expertize și constatări de specialitate, un volum ridicat de acte de urmărire penală necesare, lipsa unor răspunsuri la cereri de asistență judiciară internațională, sustragerea unor persoane de la urmărire penală și efectuarea formalităților pentru trimiterea în judecată în lipsă, încărcătura mare de dosare pe procuror”.

La una din cele două secții s-a constatat că sunt în lucru 42 de cauze mai vechi de 4 ani de la înregistrare, 30 de cauze mai vechi de 5 ani de la înregistrare, 22 de cauze mai vechi de 6 ani de la înregistrare, 8 cauze mai vechi de 7 ani de la înregistrare și 2 cauze mai vechi de 8 ani de la înregistrare. În urma ședințelor, Kovesi a emis un ordin de control asupra activității desfășurate la cele două secții ale DNA, pentru a stabili motivele nesoluționării dosarelor mai vechi de 4 ani. Controlul a fost efectuat de cei doi procurori șefi adjuncți al DNA, respectiv Marius Iacob și Nistor Călin, în perioada 28 aprilie -12 mai 2017, rezultatele fiind „în curs de analiză”, arată DNA

DNA arată că acțiunile lui Kovesi respectă Regulamentul de ordine Interioară al DNA, care îi dă dreptul șefei DNA de a „conduce și coordona întreaga activitate a Direcției Naționale Anticorupție, luând măsuri pentru buna organizare și funcționare a acesteia”, de a lua „măsuri […], pentru îndeplinirea la timp și în condiții de calitate a lucrărilor și pentru stabilirea unor raporturi de serviciu care să asigure realizarea corespunzătoare a atribuțiilor”, de a „asigura și verifica modul de respectare a dispozițiilor legale, a ordinelor și a regulamentelor de către întregul personal” și de a „exercita controlul asupra activității procurorilor și a întregului personal din subordine, direct sau prin procurori anume desemnați”.

DNA a sesizat de asemenea și Inspecția Judiciară din cadrul CSM, având în vedere că „respectiva compilație de înregistrări a fost confecționată și utilizată în scopul evident de a crea o percepție falsă față de modul în care se desfășoară activitatea Direcției Naționale Anticorupție și în scopul de a slăbi capacitatea acesteia de a a-și îndeplini atribuțiile prevăzute de lege”.

„Avem 50 de dosare pe procuror și nu putem să scoatem un dosar. Trebuie să ne facem treaba. (..) După decizia CCR mi-aș fi dorit să ieșim cu un dosar cu un ministru, să presăm, sau măcar pe un dosar important. Ne e teama că CCR a zis că am derapat. Își bat alții joc de munca noastră, noi să stăm doar să încasăm. Nu degeaba tot zic că e important să ieșim. (..) Dacă simt că nu mai avem curaj o să se urce cu picioarele pe noi. (..) 3,4 dosare importante. Noi, de la începutul anului ne-am luat-o în freză și cu OUG 13 și oamenii ne-au apărat”, ar fi spus Kovesi.

Într-o altă înregistrare în care Kovesi le cere procurorilor să facă anchete, face referire la anchete îngreunate de decizii ale CCR.

„Sunt 6-7 dosare de care mă întreabă presa în fiecare săptămână. Spuneți-mi ce se întâmplă. Din 8.000 de dosare n-am putut învinui un inculpat. Unii și aceiași sunt înjurați de dimineața până seara. Salarii mari, nu ne mai întreabă nimeni când, Noi stăm cu fundul pe dosare. (..) Poate vă gândiți să vă faceți niște priorități și măcar trei persoane nu sunt învinuite, orice parchet vă arată că învinuiesc trei persoane. În cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni la DNA. (…) Cine nu are chef de muncă să plece. Am auzit comentarii pe dosarul OUG 13. Eu mi-am asumat acest dosar. Mi-am asumat acest dosar cu Surugiu și Uncheșelu. (..) Chiar să zică CCR că am derapat o să iau 4 dosare, mă duc la Morar și îi spun „spălă-te cu ele pe cap”. (..) Ultima e Udrea condamnată 6 ani pe abuz. Eu știu că ne-a dat peste cap decizia curții. Ne-a dat peste cap și excepția la Bombonica, dar trebuie să ne facem treaba”, mai susține Kovesi în înregistrările România TV.

Într-o altă înregistrare, Kovesi apare vorbind despre o anchetă în care vrea „să ajungem la domnul premier”.

„Uncheșelu, știți ce-mi doresc: să decapați instituțional în dosarul ăla cu casele și să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. Și-am avut o discuție la Cheile Grădiștei și tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate așa, că suntem toți, ne lămurim ce s-a întâmplat. Doamne, m-am uitat și eu pe datele statistice unde parcă toată lumea ne bănuia de dimineața până seara și am făcut așa un pic o… (nu se înțelege) DNA-u așa, adică anul trecut pe vremea asta erau 673 de persoane învinuite la 270. Adică e o discrepanță foarte mare. Posturi în plus avem, polițiști în plus avem, specialiști în plus avem, dosare avem. (…) M-am uitat pe situațiile astea și unele sunt îngrijorătoare. Sunt dosare de 6-7 ani, cu urmărirea penală începută și nesoluționată (…) Mă îngrijorează de ce nu îi înhățăm”, ar spune Kovesi în înregistrarea difuzată de România Tv.

„Înregistrarea conține fragmente care au fost rostite de procurorul șef în mod public ori la ședințele de lucru cu procurorii unei secții operative. Între fragmentele respective au fost intercalate o serie de sintagme”, este replica DNA.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va sesiza Inspecția Judiciară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...