DNA: Tudor Breazu, administratorul moșiei de la Nana, a plătit din mită organizarea zilei de naștere a Elenei Udrea și excursii în străinătate

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) arată, în referatul privind propunerea de arestare preventivă a lui Tudor Breazu, în dosarul Gala Bute, obținut de MEDIAFAX, că firmele care executau lucrări finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului condus de Elena Udrea depindeau de „bunăvoința” persoanelor cu funcții de conducere din instituție pentru a evita intrarea în incapacitate de plată din cauza întârzierii decontărilor.

În acest context, în perioada 2010 – 2011, Tudor Breazu le-a ajutat pe Elena Udrea și pe Ana Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naționale de Investiții, să primească 300.000 de lei de la Dragoș Marius Botoroagă, administratorul SC Consmin SA, scopul mitei fiind de a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societate în baza contractelor încheiate cu Compania Națională de Investiții.

După ce Compania Națională de Investiții făcea plățile către firma lui Botoroagă, acesta dispunea transferul a aproximativ 10 la sută din suma încasată către Ștefan Lungu, pe atunci consilierul personal al Elenei Udrea, prin societatea controlată de acesta – Last Time Studio SRL, în baza unor contracte de consultanță fictive, se mai arată în documentul citat.

În acest mod s-ar fi realizat cinci plăți în valoare de 335.486 de lei, bani din care Lungu i-ar fi transferat lui Tudor Breazu, prin intermediul societății Ekaton Consulting SRL, în baza altor contracte de consultanță fictive, sumele de 209.762 de lei, prin patru transferuri bancare, și de 90.000 de lei, în numerar, spun procurorii.

O parte a acestor sume i-ar fi fost înmânate în numerar Anei Maria Topoliceanu, care le-ar fi predat Elenei Udrea, mai spun procurorii, precizând că diferența a fost folosită de Breazu pentru a plăti cheltuieli ale celor două.

Astfel, potrivit anchetatorilor, Breazu a achitat mai multe servicii de care ar fi beneficiat direct Elena Udrea, respectiv contravaloarea cazării pentru o vacanță petrecută la hotelul Danai Beach Resort din Grecia, în perioada 2-5 septembrie 2011, și costurile petrecerii organizate cu ocazia zilei de naștere a acesteia, la data de 26 decembrie 2012, la Hotelul Orizont din Predeal, în sumă de 12.999 de lei.

Sumele primite ar fi fost folosite și pentru plata unor excursii făcute de Breazu cu Topoliceanu: la Florența, în perioada 19 – 22 mai 2011 (cazare 9.462 lei, plus avion 4.468 de lei), la Mykonos – Grecia, în perioada 6 – 11 iulie 2011 (cazare 16.530 de lei și avion 9.354 de lei), și la Paris, în perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2011 (avion 5.406 de lei).

De asemenea, Breazu ar fi achitat deplasările lui Topoliceanu la Frankfurt, în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie 2011 (cazare 2.283 de lei), sau ale unor membri ai familiei sale la Viena , în perioadele 24 – 28 august 2011 (cazare 4.530 de lei și avion 5.800 de lei) și 24 octombrie – 1 noiembrie 2011 (cazare 8.876 de lei plus avion 5.652 de lei), spun procurorii.

Anchetatorii mai notează că, din declarația Anei Maria Topoliceanu, rezultă că sumele primite de la SC Consmin SA ajungeau în patrimoniul Elenei Udrea.

Tudor Breazu, administratorul moșiei de la Nana a Elenei Udrea, a fost arestat preventiv în 8 februarie, de Curtea de Apel București. Decizia nu este definitivă, contestația urmând să se judece la instanța supremă.

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București a arătat, în motivarea deciziei, că Tudor Breazu este un pericol concret pentru societate, chiar dacă au trecut peste trei ani de la săvârșirea faptelor de care îl acuză DNA.

Magistratul a notat, în documentul citat, că Tudor Breazu, acuzat de complicitate la luare de mită în dosarul Gala Bute, alături de ceilalți inculpați, a comis fapta în mod organizat, prin crearea unui circuit financiar complex și prin „ticluirea” de înscrisuri pentru a le da o aparență de legalitate, implicând mai multe societăți comerciale și folosind tranzacții fictive.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Motivul pentru care Paula Seling a vrut să plece definitiv din România: ”Drumul meu era...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar