DNA: Vameșii de la Albița stingeau lumina când primeau mită, negociau și, uneori, dădeau rest

DNA: Vameșii de la Albița stingeau lumina când primeau mită, negociau și, uneori, dădeau rest
Publicat: 22/12/2013, 11:07
Actualizat: 28/07/2014, 17:47

Vameșii de la Albița trimiși în judecată de procurorii anticorupție se fereau, în unele situații, să ceară explicit mită și alegeau locuri slab luminate în care să primească banii, iar în alte cazuri acționau fără nicio reținere, negociau și chiar le dădeau rest celor lăsați să treacă granița.

Informațiile sunt prezentate în rechizitoriul prin care Direcția Națională Anticorupție (DNA) Iași a trimis în judecată 22 de lucrători și controlori vamali de la Biroul Vamal Albița.

Inițial, pentru adunarea probelor au fost folosiți doi investigatori români sub acoperire, a căror activitate a fost însă „percepută ca fiind suspectă” atât de către vameșii români, cât și de către cei moldoveni. În aceste condiții, DNA și Centrul Național Anticorupție al Republicii Moldova au alcătuit o echipă comună de anchetă, fiind trimis pe teren un investigator sub acoperire moldovean.

Acesta a pretins că desfășoară activități de coletărie pentru societăți din Republica Moldova, pe traseul Chișinău – Brașov (de unde erau preluate colete de la un autocar al firmei Atlassib, care venea din Italia) și retur, și a tranzitat astfel frontiera în perioada 2.07-22.10.2013 la volanul unei autoutilitare, prin punctele vamale Albița (România) și Leușeni (Moldova), se precizează în rechizitoriu.

Potrivit procurorilor anticorupție, activitatea investigatorului moldovean „a relevat, pe de o parte, că de regulă, urmare probabil a acțiunii DNA din 2011 (ce i-a vizat exclusiv pe polițiștii de frontieră), lucrătorii vamali din Vama Albița s-au manifestat cu prudență în a-i pretinde în mod explicit sume de bani cu titlu de mită, adoptând un comportament disimulat pentru a-și exprima pretențiile bănești: gestică, mimică, folosirea de expresii cu subînțeles, notarea sumelor de bani solicitate pe coli de hârtie, stingerea luminii în momentul remiterii banilor, solicitări de descărcare a coletelor în vederea efectării controlului amănunțit, tergiversarea controlului etc.”, se arată în documentul citat.

Pe de altă parte, au existat și situații în care, sfidând orice instinct de autoprotecție, lucrătorii vamali i-au cerut în mod explicit investigatorului diverse sume de bani, au negociat cuantumul acestora, au dat chiar rest ori i-au pus în vedere ca la trecerile ulterioare să-și facă un obicei din a le da mită, susțin anchetatorii.

Astfel, într-una dintre zilele când a trecut frontiera, investigatorul s-a prezentat în vama Albița, pe sensul de intrare dinspre Republica Moldova, la volanul autoutilitarei încărcate cu pachete pentru cetățenii moldoveni aflați la muncă în Italia – printre acestea aflându-se, demonstrativ, și 11 sticle cu vin. După efectuarea controlului de către poliția de frontieră, a fost preluat de către un lucrător vamal care l-a chestionat cu privire la mărfurile transportate, acesta constatând personal că în interiorul microbuzului se află cantitatea de 7,25 litri de vin, și nu 4,5 litri, cât declarase investigatorul.

„Ulterior, cei doi s-au deplasat la cabina vameșilor, unde inculpatul i-a cerut explicit investigatorului o sumă de bani pentru a-i permite accesul în România”, se menționează în rechizitoriu.

Solicitarea mitei, primirea acesteia și chiar și faptul că vameșul a dat rest reies din înregistrarea convorbirii.

„Hai! Uăii, da’ cum? N-ai pregătit până acu’?”, i-a spus vameșul investigatorului sub acoperire, indicându-i cum să se poziționeze pentru a nu fi observat de alte persoane: „Mișcă-te mai repede! Stai mai înspre ușă așa, mai sprijinit de ușă! Așa!…Uăi, vină mai încoace! Ăiii să-mi bag p…a”.

În aceste condiții, mai arată DNA în rechizitoriu, investigatorul i-a dat inculpatului o bancnotă de 50 lei, acesta restituindu-i 30 lei (!). „Îi mult uă (…) Îi mult, stai că-ți dau rest. Așteaptă oleacă! Stai așa”, i-a spus lucrătorul vamal, care i-a permis apoi intrarea pe teritoriul României cu întreaga cantitate de 7,25 litri, vin după înregistrarea mijlocului de transport în fișa de evidență proprie.

Un număr de 22 de lucrători și controlori vamali din cadrul Biroului Vamal Albița au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni de corupție, în 17 decembrie, de către procurorii DNA Iași.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Vaslui.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun