Documente cu cheltuielile DIPI, distruse după demisia Guvernului Ponta. RECHIZITORIU

Documente cu cheltuielile DIPI, distruse după demisia Guvernului Ponta. RECHIZITORIU
Publicat: 12/05/2016, 18:32
Actualizat: 07/06/2018, 05:52

În rechizitoriul prin care fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, și fostul șef al DIPI, Gheorghe Nicolae, au fost trimiși în judecată, unul dintre martori precizează că „aproximativ în luna octombrie 2015, după demisia Guvernului în funcție și, în consecință, a ministrului Oprea Gabriel, a fost chemat în biroul secretarului de stat Nicolae Gheorghe, care i-a cerut să găsească de urgență o soluție pentru a proceda la distrugerea documentelor justificative privind cheltuielile din fondurile operative ale DIPI, pentru perioada de sfârșit a anului 2014 și, respectiv, pentru perioada ianuarie-octombrie 2015″.

Potrivit DNA, denunțătorul i-ar fi explicat acestuia că pentru a fi respectată procedura de distrugere a documentelor trebuie să fie respectate mai multe condiții și anume un control operativ efectuat de Comisia de Control nominalizată de ministru și controlul economico-financiar efectuat de Comisia de Audit a Ministerului Afacerilor Interne, condiții care erau îndeplinite doar pentru anul 2014.

Ulterior, la cererea lui Nicolae Gheorghe, s-a constituit Comisia de control a DIPI, compusă din aceiași membri ca și în anul 2014, iar comisarului șef i s-a cerut de către secretarul de stat să ia legătura cu șeful auditului, în vederea constituirii Comisiei de audit.

„Totodată, chestorul Nicolae Gheorghe a întocmit o notă raport prin care a propus distrugerea documentelor justificative a cheltuielilor operative ale D.I.P.I. pentru perioada 2014-2015, nota fiind semnată de către secretarul de stat, de către „(…..)”, în calitate de împuternicit al președintelui Comisia de control operativ (a semnat „cu bară” pentru „(…..)”, aflat în concediul de odihnă), de președintele Comisiei de audit și de un reprezentant al Compartimentul Juridic al DIPI”, se mai arată în rechizitoriu.

Procurorii menționează că la acel moment Gabriel Oprea nu mai semna documente în calitate de ministru, astfel că nota-raport a fost aprobată în numele ministrului de o altă persoană.

„Într-o perioadă de aproximativ două săptămâni de la demisia Guvernului și până la nominalizarea noului ministru de Interne s-a procedat la distrugerea documentelor justificative privind cheltuielile operative ale DIPI, pentru anul 2014, în condițiile în care exista atât controlul operativ, cât și controlul financiar, aferent acelei perioade” însă trei denunțători au precizat că „procedura de sesizare și prezentarea generală a obiectului cauzei trebuie îndeplinită o altă condiție prevăzută de Hotărârea CSAT, respectiv avizul Comisiei de Control Operativ, această Comisie nesemnând niciun document prin care să avizeze favorabil distrugerea”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii spun că, în final, au fost distruse documente justificative pentru anul 2014, distrugerea vizând doar documentele privind cheltuielile operative ale conducerii DIPI.

De asemenea, în rechizitoriu procurorii fac referire și la activitatea noului ministru al Afacerilor Interne, Petre Tobă, menționând că „în data de 18.01.2016, ministrului Afacerilor Interne în funcție i s-au prezentat neregulile constatate de Comisia de Control a fondurilor operative, conform raportului întocmit în acest sens. Deși ministrul în funcție a luat cunoștință de producerea pagubelor menționate în raport, având obligația să dispună cercetarea administrativă, nu și-a îndeplinit această obligație până în prezent conform O.U.G. nr. 121/1998, privind răspunderea materială a militarilor, cu referire la decontarea acelor cursuri de pregătire profesională”.

DNA precizează că la data de 22 ianuarie 2016, din inițiativa DIPI, ministrul Afacerilor Interne ar fi aprobat o modificare a unui ordin al ministerului, privind fondurile operative ale DIPI, „prin care a încercat să reglementeze situația bunurilor date la scădere. Acest ordin este contradictoriu întrucât, pe de o parte, prevede că bunurile IT date surselor pentru procurarea de date și care nu mai sunt folosite în activități informativ-operative nu mai trebuie evidențiate contabil, dar, pe de altă parte, prevede că trebuie scăzute din contabilitate, în măsura în care nu mai pot fi recuperate”, explică DNA.

Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, în prezent senator în Parlamentul României, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, alături de Gheorghe Nicolae, fostul șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), acuzat de complicitate la abuz în serviciu și de deturnare de fonduri.

În același dosar vor fi judecați Gabriel-Nicolae Pavel, la data comiterii faptelor având funcția de șef al Serviciului Juridic din cadrul DIPI, sub acuzația de complicitate la abuz în serviciu, Nelu Zărnică, subsecretar de stat la data faptelor, sub acuzația de deturnare de fonduri și Marian-Dănuț Iacob, șeful unei structuri administrative la data faptei, fiind cercetat pentru deturnare de fonduri.

„În ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe și a comisarului șef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor”, susțin procurorii.

Achiziționarea autoturismului s-ar fi realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție, arată DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
NU ai voie, sub nicio formă, să faci așa ceva în România. S-a stabilit că...
Codul Rutier, modificat pentru șoferii de categoria B. Klaus Iohannis a promulgat legea
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale