Doi directori din cadrul Institutului de Urologie, reținuți în dosarul medicului Mihai Lucan

Doi directori din cadrul Institutului de Urologie, reținuți în dosarul medicului Mihai Lucan
Publicat: 21/12/2017, 08:08
Actualizat: 27/03/2019, 06:35

Cele două persoane care au fost reținute pentru 24 de ore sunt Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, director administrativ în cadrul Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca și Rodica Sanda Baciu, directorul economic în cadrul institutului, potrivit unor surse judiciare.

Medicul Mihai Lucan nu a ajuns, până la ora transmiterii știrii, la sediul central DIICOT din Capitală, pentru audieri.

DIICOT a informat că dosarul are ca obiect efectuarea de cercetări față de membrii unui grup infracțional organizat constituit de către suspecții Mihai Lucan, Valerian Lucan și Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, în calitate de angajați ai persoanei vătămate Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, având ca scop însușirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul Institutului, în favoarea SC LUKMED SRL.

Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca ar fi fost prejudiciat cu 5.169.406,91 lei. Ar fi fost folosite resursele financiare, materiale și umane ale Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca în beneficiul clinicii aparținând SC LUKMED SRL. Mai mult, pacienții operați în clinica privată ar fi avut cheltuieli de internare în ICUTR mult reduse față de tarifele de spitalizare stabilite anual de Institut. De asemenea, clinica privată ar fi folosit un aparat medical performant al Institutului, utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer. Conform DIICOT, în perioada 2007-2009, un număr de 159 de pacienți au făcut obiectul unor proceduri medicale care au fost efectuate în cadrul SC LUKMED SRL cu ajutorul unei aparaturi medicale aparținând Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, transferată fără titlu din incinta acestei instituții în cea a SC LUKMED SRL, în condițiile în care sumele necesare achiziționării kit-urilor necesare utilizării acestuia au fost achitate de către Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, iar pacienților le-au fost percepută sume consistente de bani, cuprinse între 3.000 și 6.700 euro/intervenție.

În aprilie, procurorii DIICOT Cluj au mai făcut percheziții la sediul clinicii private Lukmed din Cluj-Napoca, controlată de familia Lucan, și la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj. Surse judiciare declarau atunci că procurorii au făcut perchezițiile într-un dosar care vizează modul în care mai mulți pacienți ar fi fost înregistrați la ICUTR și tratați apoi la clinica privată.

DIICOT solicitatase un control CNAS la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj, ca urmare a unei sesizări depuse de deputatul Emanuel Ungureanu în luna martie. În sesizare, deputatul USR susținea că pacienții cu diferite afecțiuni urologice, care se adresau cu bilet de trimitere Institutului de Urologie din Cluj, erau direcționați de către profesorul Lucan către clinica privată Lukmed, clinica fiind deținută de familia Lucan și administrată de fiul profesorului Lucan, Ciprian Lucan, care era și angajat al Institutului din Cluj.

Ulterior, Emanuel Ungureanu a depus o sesizare la DIICOT cu privire la posibile fapte de abuz în serviciu sau luare de mită ale funcționarilor de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate care au efectuat un control la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj. Potrivit lui Emanuel Ungureanu, cei patru funcționari (Sanda-Cristina Grăjdeanu, Cezar Radu, Andreea Safta și Ema-Iulia Popovici) care au fost, în perioada 15-26.05.2017, în control la Cluj, la solicitarea DIICOT, au fost cazați la un hotel de cinci stele din oraș, deși nu aveau dreptul legal să beneficieze de acest confort (conform HG 1860/2006, capitolul 4, articolul 26, al.1 litera a). Cazarea ar fi fost efectuată de reprezentantul Ministerului Sănătății, Claudiu Mihai Hirțea, cu implicarea directă a managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Petru Șușcă.