Doi germani, studenți la Cluj, adepți ai Stat Islamic, au fost expulzați: „Manifestau o predispoziție spre violență”

Doi germani, studenți la Cluj, adepți ai Stat Islamic, au fost expulzați: Manifestau o predispoziție spre violență
Publicat: 01/03/2017, 19:18
Actualizat: 02/03/2017, 08:28

„Urmare a măsurilor specifice întreprinse de către Serviciul Român de Informații în cooperare cu Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel București și Inspectoratul General pentru Imigrări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, s-a dispus declararea ca persoane indezirabile pentru România a doi cetățeni germani, M.B. și N.R., unul dintre ei de origine siriană, pentru o perioadă de 10 ani”, se arată într-un comunicat de presă al Serviciului Român de Informații (SRI), remis miercuri MEDIAFAX.

Cei doi au intrat în atenția SRI în cursul anului 2016, întrucât derulau activități care constituiau riscuri la adresa securității naționale.

„Aceștia au parcurs un proces rapid de (auto)radicalizare și au aderat la ideologia organizației teroriste Daesh, manifestând o predispoziție spre violență. M.B. și N.R. au derulat activități de propagandă și îndoctrinare religioasă, cu scopul atragerii unor coreligionari din România spre ideologia jihadistă. Mai mult, pe parcursul șederii în România, cei doi au prospectat ideea de a călători în Siria, cu scopul de a se alătura Califatului Daesh. Având în vedere aspectele menționate, SRI a acționat în scopul prevenirii materializării amenințărilor la adresa securității naționale, rezultate din prezența și activitățile desfășurate pe teritoriul României de către cetățenii străini”, potrivit sursei citate.

Oficiali apropiați anchetei au precizat că cei doi, soț și soție, locuiau în Cluj pentru studii la medicină, bărbatul fiind ajuns în România din 2014 în timp ce soția sa a ajuns doi ani mai târziu, în 2016.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase