Doi membri ai CNA îi cer demisia Laurei Georgescu, președintele Consiliului. „Transformă CNA în Consiliul Național al Antenelor”

Doi membri ai CNA îi cer demisia Laurei Georgescu, președintele Consiliului. „Transformă CNA în Consiliul Național al Antenelor
Publicat: 14/12/2013, 07:36
Actualizat: 25/01/2020, 02:47

Doi membri ai Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Narcisa Iorga și Valentin Jucan, îi cer demisia președintelui CNA, Laura Georgescu, susținând că aceasta „transformă CNA în Consiliul Național al Antenelor”.

Narcisa Iorga și Valentin Jucan susțin, într-o scrisoare deschisă transmisă vineri seară agenției MEDIAFAX, că Laura Georgescu a adus „prejudicii majore de credibilitate autorității pe care o conduce de un an încoace”.

„Îi cerem demisia până luni, zi în care a convocat o ședință extraordinară a CNA, motivând public că ‘nu are nicio problemă să introducă cu celeritate pe ordinea de zi dosarul Antena 2′”, spun Narcisa Iorga și Valentin Jucan.

Narcisa Iorga și Valentin Jucan enumeră și alte motive pe care le consideră suficiente ca Laura Georgescu „să piardă definitiv” susținerea pe care cei doi i-au acordat-o în ianuarie 2013, votând-o președinte al CNA.

„În conferința pe care a susținut-o astăzi, 13 decembrie, în nume personal, președintele Laura Georgescu a demonstrat public că are carențe în cunoașterea legislației din domeniul audiovizualului”, spun Iorga și Jucan, precizând că „ingerința în politica editorială nu este reprezentată de actele emise de către CNA”. Cei doi invocă articolul 6, alineatul 4 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit căruia „Nu constituie ingerințe deciziile și instrucțiunile având caracter normativ, emise de Consiliul Național al Audiovizualului în aplicarea prezentei legi și cu respectarea dispozițiilor legale, precum și a normelor privind drepturile omului, prevăzute în convențiile și tratatele ratificate de România”.

Narcisa Iorga și Valentin Jucan mai spun că Laura Georgescu „a afirmat că postul de televiziune Antena 3 poate face publice mesajele primite de la telespectatori, indiferent de conținutul acestora, ceea ce contravine legislației audiovizuale, care responsabilizează radiodifuzorul pentru conținutul pe care îl difuzează”.

Un alt motiv pentru care cei doi îi cer demisia Laurei Georgescu este acela că aceasta „a refuzat să includă în Codul etic al membrilor CNA criteriul integrității cu referire la incompatibilități și conflicte de interese, cu toate că acest principiu era agreat de ONG-urile de media din România, care au fost consultate, dar ignorate”. „A preferat o variantă agreată de șase membri CNA, dintre care doi sunt declarați de către ANI ca aflându-se în stare de incompatibilitate, respectiv conflict de interese”, spun Iorga și Jucan.

Cei doi susțin, de asemenea, că Laura Georgescu a încălcat articolul 3 din Codul etic al membrilor CNA, „pe care domnia sa însăși l-a propus și votat, referitor la imparțialitatea față de radiodifuzori”. „A tolerat încălcări ale aceluiași cod și de către alți doi membri ai CNA, care activează politic în emisiuni de televiziune, în contradicție cu art. 2 al Codului etic”, spun Iorga și Jucan.

„Prin convocarea luni, 16 decembrie, a unei ședințe extraordinare a CNA pentru a discuta cu celeritate dosarul Antena 2, doamna Laura Georgescu se așează intolerabil de partea intereselor unui radiodifuzor care, în chiar ziua respectivă are programată o relansare, deși la data de 10 decembrie, modificarea licenței i-a fost respinsă cu 8 voturi din 10 de către membrii CNA. Noi refuzăm să luăm parte la o asemenea ședință, organizată sub presiune”, mai afirmă Narcisa Iorga și Valentin Jucan.

Un alt motiv pentru care aceștia solicită demisia actualului președinte al CNA este acela că, „în nume personal, a acordat miercuri, 11 decembrie, premii de excelență, uzurpând autoritatea Consiliului Național al Audiovizualului”. „Aceste premii nu reprezintă decizia CNA, au fost acordate pe criterii lipsite de transparență și fără consultarea tuturor membrilor Consiliului”, susțin Narcisa Iorga și Valentin Jucan.

Iorga și Jucan spun că un alt motiv pentru care îi cer demisia Laurei Georgescu este acela că „a legitimat cel mai politizat concurs organizat de CNA în ultimii cinci ani pentru acordarea licențelor audiovizuale pentru programe de radiodifuziune”, precizând că au semnalat acest lucru la momentul respectiv, printr-o scrisoare deschisă.

Un alt motiv invocat de cei doi în sprijinul deciziei lor de a-i solicita demisia președintelui CNA este acela că „a modificat Codul audiovizualului pe drumul de la CNA la Monitorul Oficial, favorizând îndeosebi un radiodifuzor prin nepublicarea unui articol care fusese adoptat de plenul CNA”.

„Președintele CNA a acceptat ca luni să fie organizată o ședință extraordinară pentru a include pe ordinea de zi subiectul Antena 2, ceea ce înseamnă că răspunde unor presiuni inadmisibile, indiferent de unde ar veni acestea. Ne opunem transformării CNA în Consiliul Național al Antenelor și cerem demisia președintelui Laura Georgescu, pentru a pune capăt acestei întâmplări nefericite din istoria CNA”, mai spun Narcisa Iorga și Valentin Jucan.

CNA a respins, pe 10 decembrie, solicitarea societății Antena TV Group de transformare a televiziunii Antena 2 în Antena Stars, unii membri ai Consiliului – Narcisa Iorga și Laura Georgescu – precizând că postul se va tabloidiza prin emisiunile unor prezentatori ca Bianca Drăgușanu în noua grilă a canalului. Societatea Antena TV Group SA solicitase CNA modificarea denumirii Antena 2 în Antena Stars, modificarea siglei și a grilei de programe a televiziunii.

„Împotriva” solicitării Antena TV Group au votat Laura Georgescu, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Christian Mititelu și Cristina Trepcea, în timp ce „pentru” aprobarea solicitării societății au votat Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea.

Într-o conferință de presă susținută vineri la sediul CNA din București, Laura Georgescu a declarat că CNA reprezintă vocea telespectatorilor și a ascultătorilor, iar demersurile sale în calitate de șef al acestei autorități de reglementare sunt menite să apere interesul public și sunt în acord cu Legea audiovizualului și cu Codul de reglementare a conținutului audiovizual.

În aceeași conferință, Laura Georgescu a spus că va introduce cu celeritate pe ordinea de zi a ședinței CNA dosarul prin care Antena TV Group solicită transformarea Antena 2 în Antena Stars, însă acest lucru se va întâmpla numai după ce dosarul va fi completat de radiodifuzor cu toate documentele prevăzute de legislația audiovizualului. Totodată, Laura Georgescu a precizat că dosarul nu este complet (în momentul desfășurării conferinței de presă, n.r.).

Pe de altă parte, Laura Georgescu nu a anunțat încă ordinea de zi a următoarei ședințe publice a CNA, despre care a afirmat în conferința de presă că ar urma să aibă loc luni.

Până la ora difuzării acestei știri, Laura Georgescu nu a putut fi contactată pentru a exprima un punct de vedere în legătură cu solicitarea Narcisei Iorga și a lui Valentin Jucan.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cine e Iulia, femeia care i-a fost alături lui Mihai Neșu după divorțul de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice