Doi militari români au murit în Afganistan. Prima ipoteză a anchetei

Doi militari români au murit în Afganistan. Prima ipoteză a anchetei
Publicat: 07/05/2016, 23:48

UPDATE Cei doi militari români morți în provincia afgană Kandahar au fost împușcați de indivizi îmbrăcați în uniforme ale serviciilor de securitate afgane, anunță Misiunea NATO din Afganistan, atacul fiind cel mai probabil opera Mișcării talibane afgane.

„Doi membri ai Misiunii NATO «Susținere determinată» («Resolute Support») au murit sâmbătă dimineață după ce doi indivizi care purtau uniforme ale serviciilor de securitate afgane au deschis focul” în cursul unei sesiuni de instruire, anunță Alianța Nord-Atlantică, potrivit site-ului agenției AFP.

„Militari NATO au ripostat atacului, împușcându-i mortal pe cei doi atacatori”, precizează NATO.

Autoritățile afgane au comunicat că incidentul a avut loc într-o bază militară din provincia Kandahar, precizând că doi militari străini au fost uciși, iar alți doi au fost răniți.

În Afganistan s-au înregistrat frecvent incidente în care simpatizanți ai talibanilor s-au infiltrat în serviciile de securitate afgane pentru a ataca membri ai coaliției internaționale. Zeci de militari străini, majoritatea americani, au fost uciși în ultimii ani în atacuri similare.

Atacul nu a fost încă revendicat, dar aproape sigur a fost organizat de insurgenții talibani afgani, care au intensificat recent operațiunile contra serviciilor de securitate afgane și a membrilor coaliției internaționale.

Doi militari români și-au pierdut viața și un al treilea a fost rănit în urma unui incident care a avut loc sâmbătă, 7 mai, în apropiere de localitatea Kandahar, pe timpul executării unei misiuni de instruire a polițiștilor afgani, transmite Ministerul Apărării Naționale. Potrivit instituției, cei doi militari români și-au pierdut viața pe timpul executării unei misiuni de instruire a polițiștilor afgani, sâmbătă la ora 10.45. Un al treilea militar român a fost rănit în incident, transmite Ministerul Apărării Naționale.

„În urma incidentului, celor trei militari de la forțele pentru operații speciale, care au fost răniți, li s-a acordat primul ajutor la fața locului și au fost transportați imediat la spitalul militar cel mai apropiat. Din nefericire, plutonierul Dumitrescu Iulian și sergentul Vizireanu Adrian nu au supraviețuit, iar starea militarului rănit este stabilă și urmează să fie transferat la un spital din Germania”, se arată într-un comunicat de presă.

Familiile victimelor au fost anunțate, iar incidentul este anchetat de o comisie militară.

În total, România a pierdut 25 de militari în operațiunile din Afganistan.

„Am aflat cu profundă tristețe despre moartea militarilor care au căzut la datorie astăzi, în timpul executării unei misiuni în Afganistan. Atât personal, cât și în numele tuturor militarilor români, transmit condoleanțe familiilor, prietenilor și camarazilor lor de arme. Dumnezeu să-i odihnească pe acești bravi ostași și buni români!”, a transmis ministrul Apărării, Mihnea Motoc.

Președintele Klaus Iohannis a transmis și el un mesaj de condoleanțe: „Am primit cu durere vestea încetării din viață a celor doi militari români căzuți la datorie astăzi, în Afganistan. Militarii noștri și-au servit țara cu devotament și curaj și vor rămâne veșnic în amintirea mea și a poporului român. În aceste momente de tristețe, transmit sincere condoleanțe familiilor îndoliate. Militarului rănit în aceeași misiune îi urez însănătoșire grabnică și să se întoarcă cu bine acasă”.

Armata română a pierdut în total 25 de militari în cursul operațiunilor din Afganistan, la care participă din anul 2001 de partea coalițiilor internaționale conduse de NATO și de Statele Unite, conform bilanțului Ministerului Apărării Naționale.

Conform datelor publicate de Ministerul Apărării Naționale, în perioada noiembrie 2003 – mai 2016, 25 de militari români au murit în timpul misiunilor din Afganistan.

Alți 100 de militari români au fost răniți în teatrul de operațiuni afgan.

România participă din anul 2001 la operațiunile din Afganistan, în cadrul coaliției internaționale conduse de Statele Unite și în cadrul misiunii Forței NATO de Asistență pentru Securitate (ISAF).

În afară de cei 25 de militari români decedați în operațiunile din Afganistan, alți doi membri ai armatei române și-au pierdut viețile în Irak, iar unul în Bosnia-Herțegovina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
Regulile pentru proprietarii de apartamente se schimbă complet. Legea va fi total obligatorie
Oana Zăvoranu a luat foc. Scoasă din minți de proces
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Reacţia dură a purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, faţă de câştigătorul Eurovision: "Victoria...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Grecia aduce mii de egipteni pentru muncile agricole