Doina Uricariu a fost numită în funcția de director al Institutului Cultural Român din New York

Doina Uricariu a fost numită în funcția de director al Institutului Cultural Român din New York
Publicat: 19/09/2012, 17:17
Actualizat: 26/03/2019, 04:39

Poeta Doina Uricariu a fost numită, miercuri, în funcția de director al Institutului Cultural Român (ICR) de la New York, înlocuind-o astfel pe Corina Șuteu, care și-a prezentat demisia săptămâna trecută, după șase ani la conducerea filialei newyorkeze a instituției.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de ICR, numirea Doinei Uricariu în funcția de director a fost făcută miercuri, de noul președinte al Institutului Cultural Român, Andrei Marga.

Născută pe 5 octombrie 1950, la București, Doina Uricariu este poetă, editor și eseistă, autoare, printre altele, a numeroase studii de critică literară, dintre care, cel mai cunoscut este cel numit „Apocrife despre Emil Botta”. După 1990, scriitoarea s-a lansat în afaceri și a devenit președinte al grupului editorial Du Style/Universalia Group.

Doina Uricariu este membră a mai multor organizații ale scriitorilor, naționale și internaționale, PEN Club, Societatea Culturală Europeană și a Uniunii Scriitorilor din România.

Vineri, Corina Șuteu, pe atunci director al ICR New York, și Oana Radu, director adjunct, și-au anunțat demisia din funcțiile pe care le dețineau în cadrul instituției.

Într-o scrisoare remisă MEDIAFAX, Corina Șuteu a expus motivele deciziei sale: „Schimbarea mandatului Institutului Cultural Român, realizată agresiv, în absența totală a unei dezbateri publice și în contradicție cu atitudinile și luările de poziție ale unui număr impresionant de oameni de cultură și de artiști din România și din străinătate, blocarea fondurilor institutului pentru toamna lui 2012 și compromiterea astfel a unor proiecte deja angajate în colaborare cu parteneri instituționali americani, imposibilitatea de a planifica programul institutului pentru anul viitor și, nu în ultimul rând, reîntoarcerea unei abordări arhaice în politica culturală externă a României au determinat depunerea demisiei”.

Potrivit documentului semnat de fostul director al ICR New York, „viziunea emancipată, modernă și sistematizată pe care echipa aflată sub conducerea lui Horia-Roman Patapievici a pus-o în practică în ultimii ani este definitiv compromisă”. Acesta este și motivul pentru care conducerea ICR New York a decis să nu asiste la „agonia instituțională”, așa cum a calificat Corina Șuteu, din perspectiva experienței sale de 20 de ani în cooperare instituțională, viitorul Institutului Cultural Român, a cărui activitate „a reușit să sincronizeze România la caracterul conectiv al lumii moderne, doar cu ajutorul echipei Patapievici”.

„Atât eu, cât și Oana Radu rămânem fidele acestui spirit bazat pe expresia liberă a artelor, pe cosmopolitism și pe schimb cultural interactiv”, se mai arată în mesajul Corinei Șuteu.

Institutul Cultural Român din New York este una dintre cele mai importante și active filiale ale ICR din străinătate.

Corina Șuteu a condus ICR din New York începând din anul 2006.

Demisiile Corinei Șuteu și a Oanei Radu de la conducerea ICR New York au venit în contextul trecerii Institutului Cultural Român din subordinea Președinției în cea a Senatului, fapt care a determinat demisia întregii conduceri a ICR București și preluarea șefiei instituției de către Andrei Marga.

Într-o conferință de presă susținută pe 2 august, la câteva zile de la decizia Curții Constituționale de a declara drept constituțională Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 27/ 2012 prin care Institutul Cultural Român (ICR) trecea din subordinea Președinției în cea a Senatului, fostul președinte al ICR, Horia-Roman Patapievici, și foștii vicepreședinți Tania Radu și Mircea Mihăieș și-au prezentat motivele pentru care și-au dat demisia de la conducerea institutului.

Patapievici a subliniat atunci că, prin decizia Guvernului, nu este schimbată doar afilierea instituției, care trece „de la autoritatea simbolică a președintelui în subordinea efectivă a Senatului”, ci se modifică și misiunea ICR, care urmează să se ocupe de „identitatea națională a românilor” de peste granițe, așa cum este stipulat în preambulul OUG nr. 27/ 2012 și așa cum a precizat și ministrul Culturii, Puiu Hașotti. Patapievici a mai spus că ministrul a recunoscut că scopul OUG nu era numai schimbarea subordonării, ci și schimbarea misiunii, la respectarea căreia ar putea veghea numai Senatul.

Solidari cu fosta conducere a ICR au fost numeroși oameni de cultură din România și din străinătate, printre care Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Cristi Puiu, Oana Pellea, Mircea Cărtărescu, Herta Muller, Lucian Pintilie și Andrei Șerban. Lor li s-au alăturat reprezentanți ai mediului de afaceri, jurnaliști, colaboratori și simpatizanți ai ICR, care au cerut ca Guvernul să revoce OUG nr. 27/ 2012, considerând-o un act de politizare a instituției de cultură.

În ciuda protestelor, Senatul a votat în plen, pe 11 septembrie, numirea lui Andrei Marga la conducerea ICR. Învestirea s-a făcut fără audierea în comisiile de specialitate, întrucât Andrei Marga a fost plecat din țară, în Germania, unde a pregătit tipărirea unui volum personal, în traducere. Acesta a revenit la București luni, când, potrivit surselor din cadrul ICR, s-a instalat la șefia instituției.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Cristina Cioran a făcut anunțul cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Orașele din Europa cu cei mai mulți hoți de buzunare. Mare atenție la portofel dacă...
Cartea de identitate electronică, emisă de azi în România
Record de viteză pe un drum național din România. Era să strice radarul!
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Raport al republicanilor americani: Virusul care a provocat pandemia s-a scurs de la un centru...
Cristina Cioran a făcut anunțul cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Care este temperatura apei mării în Mamaia, Eforie, sau Vama Veche pentru săptămâna 2 –...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
Încă nu sunteți convinși că suntem pe buza prăpastiei? Fenomenul din Africa sperie întreaga lume
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...