Doisprezece polițiști de la patru secții, suspectați că au luat mită de la firme de pompe funebre pentru a oferi informații despre persoane decedate în accidente

Doisprezece polițiști de la patru secții, suspectați că au luat mită de la firme de pompe funebre pentru a oferi informații despre persoane decedate în accidente
Publicat: 16/12/2013, 11:59
Actualizat: 16/12/2013, 18:52

Doisprezece polițiști de la patru secții din Capitală sunt suspectați că au luat mită de la firme de pompe funebre, în schimbul informațiilor despre persoane decedate în accidente, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, surse din Poliție.

Sursele citate au precizat că dintre cele 26 de persoane învinuite, 13 sunt angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, respectiv 12 polițiști de la secțiille 25, 20, 22 și 11 din Capitală și un angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Perchezițiile făcute de anchetatori în Capitală vizează patru firme de pompe funebre suspectate că ar fi dat mită unor polițiști, dar și unor angajați de la SMURD și Serviciul de Ambulanță București – Ilfov.

Peste 50 de persoane sunt audiate la sediul Poliției Capitalei, urmând ca, la finalizarea perchezițiilor, să fie aduse și altele, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor.

Procurorii Parchetului Tribunalului București și polițiștii au făcut, luni dimineață, 17 percheziții domiciliare, într-un dosar în care sunt vizați agenți de poliție și angajați de la SMURD și Serviciul de Ambulanță București – Ilfov, acuzați că ar fi luat mită de la reprezentanții unor firme de pompe funebre.

Dosarul a fost constituit ca urmare a unei sesizări a Ministerului Sănătății, iar procurorii Parchetului Tribunalului București au început, în luna decembrie, urmărirea penală față de 26 persoane, pentru luare și, respectiv, dare de mită, primire de foloase necuvenite și folosire de informații care nu sunt destinate publicității, se arată într-un comunicat de presă al PTB.

Agenții de poliție și angajații Serviciului de Ambulanță și SMURD cercetați în acest caz sunt suspectați că transmiteau date despre persoane decedate reprezentanților unor firme de pompe funebre, care îi contactau pe aparținătorii acestora, pentru a încheia contracte de prestări servicii funerare.

„Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că învinuiții, angajați ai Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), ai Serviciului de Ambulanță al Municipiului București – Ilfov (SABI) sau agenți de poliție din cadrul Ministerului de Interne, transmiteau, în baza unei înțelegeri prealabile, către reprezentanți ai unor firme de pompe funebre date cu caracter personal și medical privind persoane decedate, precum și date privind aparținătorii acestora (nume, adresă, număr de telefon), de care luau cunoștință în exercitarea atribuțiilor de serviciu. La rândul lor, reprezentanții firmelor de pompe funebre, învinuiți în cauză, contactau aparținătorii persoanei decedate în vederea încheierii unor contracte de prestări servicii funerare”, a precizat Parchetul Tribunalului București.

În cazul în care era încheiat un contract de servicii funerare, agenții de poliție și angajații Serviciului de Ambulanță și SMURD care transmiteau datele primeau mită o sumă de bani de la reprezentanții firmelor de pompe funebre, în baza înțelegii anterioare, se mai arată în comunicatul citat.

Ministerul Sănătății a primit sesizări privind firme de pompe funebre care erau anunțate despre accidente, de către angajați SMURD și SABI, precum și de polițiști, înainte ca decesul să fie declarat, pentru datele transmise luând între 500 și 600 de lei, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat Raed Arafat.

„Am primit aceste sesizări de câteva luni. Era vorba de unele firme de pompe funebre care erau anunțate despre un posibil deces înainte ca acesta să se fi produs, adică să fi fost declarat decesul de către medici”, a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătății.

Managerul Serviciului de Ambulanță București – Ilfov, Alis Grasu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că sprijină ancheta autorităților, pentru rezolvarea acestui caz, cu atât mai mult cu cât faptele comise de angajați ai instituției sunt interzise prin regulamentul intern și fișele de post.

„Conducerea SABI sprijină ancheta autorităților competente ale statului în acest caz. Regulamentul intern și fișa postului interzic aceste fapte”, a spus Alis Grasu.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia