Doru Iuga, unul dintre reprezentanții „Atac de Argeș” reținuți joi seară pentru șantaj

Doru Iuga, unul dintre reprezentanții Atac de Argeș reținuți joi seară pentru șantaj
Publicat: 23/10/2015, 00:05

Doru Iuga și Oana Galanton, cercetați în dosarul privind șantajarea mai multor primari și persoane cu funcții publice din județul Buzău, cărora le-au cerut bani sau contracte publicitare amenințându-i cu publicarea unor articole compromițătoare, sunt cercetați și de către anchetatorii din Argeș, fiind acuzați de fapte similare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei doi își vor petrece noaptea în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, din municipiul Pitești.

În același dosar, sunt cercetați, de asemenea, alți doi angajați ai publicației „Atac de Argeș”, condusă de către Florin Paraschivescu, director al săptămânalului „Atac de Buzău”, aflat în arest preventiv tot pentru șantaj.

Potrivit unor surse judiciare, în acest caz ar fi fost șantajați mai mulți primari, dar și persoane pubice din județul Argeș. Acest dosar vizează infracțiuni de șantaj, complicitate la șantaj, tâlhărie și favorizarea infractorului.

Conform surselor citate, toți cei patru, împreună cu Florin Paraschivescu, ar fi șantajat, în perioada 2010-2012 și în cursul anului 2015, mai mulți primari din județul Argeș și alte persoane publice pe care le-ar fi amenințat cu divulgarea unor presupuse fapte compromițătoare. Pentru a nu publica articolele defăimătoare, cei patru angajați și directorul ar fi solicitat bani, bunuri sau contracte de publicitate.

Directorul publicației „Atac de Buzău”, Florin Paraschivescu, soția acestuia, Oana Galanton, și fostul director al postului OTV Doru Iuga, redactor al săptămânalului buzoian, au fost reținuți, vinerea trecută, pentru șantaj, fiind suspectați că au cerut bani unor oameni de afaceri și primari pentru a nu publica materiale despre ei.

Ulterior, Judecătoria Buzău a decis ca Florin Paraschivescu și Doru Iuga să fie plasați în arest la domiciliu, în timp ce Oana Galanton a fost pusă sub control judiciar. Procurorii au contestat măsura, iar Tribunalul Buzău a decis ca Paraschivescu să fie arestat preventiv pentru 30 de zile, deciziile în cazul celorlalte două persoane fiind menținute.

Polițiștii din Buzău și Argeș au făcut, tot vinerea trecută, cinci percheziții în Buzău, București și Pitești, la locuințele a trei persoane, doi bărbați și o femeie, bănuite de șantaj, fiind ridicate terminale de telefonie mobilă cu cartele SIM, laptop-uri, unități centrale și înscrisuri cu valoare probantă în cauză. Conform aceleiași surse, tot atunci, femeia a fost prinsă în flagrant după ce a primit 500 de lei de la un bărbat pe care este suspectată că l-a șantajat.

„Cei trei sunt bănuiți că, începând din vara anului 2014, ar fi amenințat bărbatul șantajat cu publicarea unor informații defăimătoare, dacă acesta nu acceptă remiterea a 1.000 lei/lunar, sub forma plății unui contract. De asemenea, aceștia sunt bănuiți că, în cursul lunii septembrie 2014, tot prin amenințarea cu publicarea unor informații defăimătoare, i-ar fi solicitat unei alte persoane remiterea a diferite sume de bani, a unui autoturism, precum și obținerea de foloase personale”, se arăta în comunicatul Poliției Buzău.

Potrivit sursei citate, din 2014 până în prezent, cei trei sunt bănuiți că ar fi șantajat alte șase persoane din județul Buzău, prin aceeași metodă.

Conform purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, procurorul Cecilia Iana, în acest caz există în prezent cinci plângeri la dosar și cinci părți vătămate, dar cercetările continuă.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, flagrantul în urma căruia Oana Galanton a fost reținută s-a realizat în municipiul Buzău, iar cel de la care femeia de 28 de ani a încasat suma de 500 de lei este primarul comunei Poșta Câlnău, din județul Buzău, Sorin Munteanu, care ar fi trebuit să plătească lunar suma de 1.000 de lei.

Conform acelorași surse, cel de la care cei trei suspecți ar fi cerut bani și bunuri, inclusiv o mașină, este fostul deputat PSD de Buzău Marian Ghiveciu.

Ghiveciu declara, sâmbătă, că a fost sunat de foarte multe ori de cei de la „Atac de Buzău”, care i-au cerut importante sume de bani și bunuri, în final fostul parlamentar depunând plângere la Poliție împtriva celor trei. Fostul parlamentar adăuga că, într-o zi, Paraschivescu, Galanton și Doru Iuga l-au sunat de peste 40 de ori, încercând să-l determine să le dea bani. El adăuga că primarii PSD din Buzău ajunseseră să i se plângă personal, pe vremea când avea funcție în partid, dar și la ședințele PSD că erau agresați de cei de la „Atac de Buzău”.

Săptămânalul „Atac de Buzău” a apărut pe piața media buzoiană în urmă cu peste un an, iar de atunci s-a făcut remarcat prin mai multe materiale defăimătoare la adresa unor oameni de afaceri și a unor primari din localitățile județului.

În tot acest timp, potrivit unor surse judiciare, plângeri ar fi fost formulate de primari care ar fi fost nevoiți să plătească diverse sume de bani pentru a nu deveni subiect în paginile săptămânalului. Printre cei care ar fi depus plângere împotriva lui Paraschivescu s-ar număra primarul din Poșta Câlnău, Sorin Munteanu, primarul orașului Nehoiu, Florentin Lungu, primarul comunei Berca, Valeriu Marcu, fostul deputat Marian Ghiveciu, dar și oameni de afaceri.

Printre cei de la care Florin Paraschivescu ar fi încercat să obțină bani se numără și proprietarul Grup Romet Buzău, Constantin Toma.

El declara, sâmbătă, că de mai multe ori a fost sunat personal de Paraschivescu și a primit mesaje prin intermediul a diverse persoane pentru a se întâlni cu acesta în vederea încheierii unui contract de publicitate. Pentru că a refuzat, numele lui Constantin Toma a apărut în diverse articole defăimătoare din săptămânalul buzoian.

„Am fost sunat de mai multe ori de acest individ pentru a mă întâlni cu el. Am refuzat acest lucru și de atunci au început să apară despre mine anumite materiale defăimătoare, scrise într-o manieră mizerabilă despre care nu credeam că este posibil să vadă lumina tiparului. Sunt fost proprietar de ziar, însă eu nu credeam că așa ceva este posibil”, declara omul de afaceri Constantin Toma.

Directorul publicației „Atac de Buzău”, Florin Paraschivescu, nu este pentru prima dată într-o astfel de situație. În calitate de director al publicației „Atac la persoană”, împreună cu trei angajați, a fost reținut în urmă cu trei ani de polițiști în curtea Universității Bioterra după ce ar fi primit bani de la rectorul acesteia, Ioan Nicolae, pentru a nu da publicității imagini cu distrugerea unor documente în curtea universității.

De altfel, informații despre preocupările lui Florin Paraschivescu au apărut în urmă cu două săptămâni când, potrivit presei, președintele PSD Sector 5 din Capitală, Cristian Rizea, a depus o plângere pentru șantaj împotriva lui. Paraschivescu i-ar fi cerut lui Rizea 10.000 de lei lunar pentru ca publicația „Atac la Persoană”, care apare în București, să nu publice materiale denigratoare la adresa sa.

Doru Iuga, redactor al publicației, este un fost jurnalist de televiziune și fost director al postului OTV condus de Dan Diaconescu, care a fost implicat într-un scandal sexual.

În mai 2013, fostul director al postului OTV Doru Iuga a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 2 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor. Termenul de încercare al pedepsei dispuse în cazul lui Iuga a fost de patru ani, instanța stabilind totodată interzicerea unor drepturi civile ale acestuia timp de 10 ani, respectiv acelea de a fi ales în funcții publice, de a ocupa o funcție publică, de a deține drepturi părintești și de a fi tutore sau curator.

În acest dosar, fostul director al OTV a stat în arest preventiv timp de 10 luni, fiind eliberat în 22 martie 2012, printr-o decizie a Tribunalului București.

Hotărârea instanței nu era definitivă, ulterior fiind dispusă executarea pedepsei. Însă, în 2014, Judecătoria Sectorului 1 a admis o cerere a lui Iuga privind constatarea intervenirii unei legi penale mai favorabile, stabilind că infracțiunea pentru care a fost condamnat a fost dezincriminată și dispunând punerea sa în libertate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York