Dosar penal pentru neglijență în serviciu în cazul bebelușului născut fără gambe și antebrațul drept

Dosar penal pentru neglijență în serviciu în cazul bebelușului născut fără gambe și antebrațul drept
Publicat: 21/08/2013, 14:33
Actualizat: 06/02/2016, 09:44

Polițiștii din Petroșani au început, miercuri, cercetările într-un dosar penal pentru neglijență în serviciu în cazul bebelușului născut fără picioare de la genunchi în jos și fără antebrațul drept, după ce părinții acestuia au depus o plângere penală, transmite corespodentul MEDIAFAX.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județeană (IPJ) Hunedoara, inspector principal Bogdan Nițu, miercuri, procurorii au trimis Poliției Petroșani plângerea făcută de părinții bebelușului născut fără picioare de la genunchi în jos și fără antebrațul drept.

„În cauză este înregistrat un dosar penal și se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu. În cursul anchetei se va ține cont și de decizia Colegiului Medicilor Hunedoara”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Bebelușul s-a născut în 11 august, la Spitalul de Urgență din Petroșani, cu mai multe malformații, respectiv lipsa picioarelor de la genunchi în jos și lipsa brațului drept de la cot în jos, iar părinții i-au acuzat pe cei doi medici care au supravegheat sarcina că nu au descoperit malformațiile, deși mama a făcut ecografii, fiind asigurată că este bine.

Mama copilului, Elena Oprea, în vârstă de 32 de ani, spunea că în 9 august, cu două zile înainte de naștere, i-a fost făcută ultima ecografie, la o clinică privată din oraș, de către medicul Cristina Mustocea, care a asigurat-o că bebelușul nu are nicio problemă și că se va naște la începutul lunii septembrie.

La rândul său, tatăl copilului, Corneliu Oprea, în vârstă de 41 de ani, spunea că a stat de vorbă cu cele două doctorițe care i-au supravegheat soția pe durata sarcinii și care i-au dat o explicație pe care el nu o poate accepta.

„Mi-au spus că în placenta soției mele s-au creat niște firișoare care s-au înfășurat în jurul piciorușelor și al mâinii drepte, iar apoi porțiunile unde au fost strangulate membrele s-au uscat și au căzut. Eu cred că explicația lor nu stă în picioare pentru că atunci când am văzut copilul la unul dintre piciorușe, puțin mai jos de genunchi, unde se termină, îi creștea o unghiuță. Nu îmi vine să cred că au putut să spună așa ceva. Am stat de vorbă și cu alți medici, care mi-au spus că este vorba despre o malformație genetică și copilul meu nu a avut niciodată acele porțiuni din piciorușe și nici mânuța”, declara bărbatul.

El afirma că medicul care a făcut ecografiile în cabinetul privat, Cristina Mustocea, i-a spus, la una dintre investigații, care a avut loc la 23 de săptămâni de sarcină, că îi vede talpa și un călcâi: „Mi-a arătat talpa, mi-a arătat călcâiul. Unde au dispărut? Credeam că voi duce acasă un băiat întreg și am ajuns să fim întreaga familie în stare de șoc. I-am cumpărat papucei. Unde mai pun eu acești papucei?”.

Bărbatul explica faptul că pe toată durata sarcinii soția sa a fost supravegheată de doctorița Cristina Mustocea de la Spitalul de Urgență din Petroșani, care i-a făcut mamei trei ecografii în cabinetul său privat, plătind de fiecare dată pentru investigații și fiind asigurați că sarcina este în evoluție, iar copilul se dezvoltă normal. De asemenea, mama a fost supravegheată în timpul sarcinii și de doctorița Sidonia Fabiș, de la același spital, și la care a ajuns inițial femeia, în luna ianuarie, când a aflat că este însărcinată.

La prima vizită la spital, femeia a fost trimisă de către medicul Sidonia Fabiș să facă ecografii într-un cabinet privat, spunându-i-se că aparatul din spital este vechi. Ulterior, femeia a ajuns la Cristina Mustocea pentru ecografii, aceste investigații fiind văzute, însă, și de Sidonia Fabiș, care, de asemenea, i-a asigurat pe părinți că bebelușul nu are nicio problemă.

Managerul Spitalului de Urgență din Petroșani, Alin Vasilescu, declara, în 15 august, că va fi declanșată o anchetă internă în acest caz, dar că medicii pot fi trași la răspundere doar pentru ceea ce fac în spital, nu și în cabinetul privat.

Medicul ginecolog de la Spitalul Petroșani Sidonia Fabiș, care a făcut prima ecografie de confirmare a sarcinii și care a urmărit-o clinic pe mamă, susținea, în 16 august, că „niciun medic nu poate să ofere garanții sută la sută”.

„Despre partea de ecografii sau despre urmărirea ecografică o să vă poată spune colega mea mai multe lucruri. Un lucru vreau să precizez. Sunt lucruri care se pot vedea și lucruri care nu se pot vedea. Niciodată niciun medic nu poate să ofere garanții sută la sută. Noi lucrăm cu probabilități. Certitudini de sută la sută nu poate oferi nimeni. Medicina are, din păcate, lucruri pe care nu le poți explica sau pe care nu le poți vedea”, declara medicul Sidonia Fabiș de la Spitalul de Urgență din Petroșani.

Întrebată dacă ea consideră că este o eroare genetică, Sidonia Fabiș răspundea: „Este comisia care va stabili. Sunt lucruri care se pot discuta, de genetică, de obstetrică, de ginecologie, dar nu e cazul. O să primiți toate informațiile când se vor trage concluziile. Sunt cazuri în care poți să vezi ceva la 22 de săptămâni și după aceea să apară o supriză la 37 de săptămâni. Și mai e un lucru: sunt malformații letale și malformații neletale. Acest copil, în afară de faptul că are problemele la membrele inferioare și la membrul superior drept, în rest, el mănâncă și este dezvoltat și atunci, și dacă depistai malformația la 22 de săptămâni, ce făceai? Că nu puteai întrerupe sarcina, e clar…”.

Băiețelul cu malformații, Luca Gabriel, a fost botezat în spital, iar în 17 august a fost externat.

Două zile mai târziu, tatăl bebelușului a depus o plângere la Parchetul Judecătoriei Petroșani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Nu-mi doresc altceva decât să se facă dreptate. Vreau ca medicii vinovați că nu au văzut la ecografii faptul că bebelușul nu are piciorușe de la genunchi în jos și nici antebrațul drept să plătescă. Cred că nu ar trebui să mai fie lăsați să practice medicina pentru ca alți părinți să nu ajungă în situația în care am ajuns noi”, spunea Corneliu Oprea, tatăl copilului, după ce a depus plângerea.

De asemenea, părinții bebelușului au trimis prin poștă o sesizare la Colegiul Medicilor Hunedoara și la Ministerul Sănătății, urmând ca o altă plângere să fie depusă la Spitalul de Urgență din Petroșani.

„Chiar dacă sesizarea părinților nu ajunge la noi până când va avea loc întrunirea comitetului Colegiului Medicilor, noi vom lua în discuție acest caz. Urmează să fie constituit un dosar în această cauză. Dosarul va fi completat cu declarații ale părinților, ale medicilor intimați, ale eventualilor martori și cu documentele medicale existente. De asemenea, vor fi verificate și documentele care atestă curicula de pregătire în domeniul ecografiei a medicilor intimați, urmând ca apoi dosarul să fie înaintat către comisia de disciplină, care va emite o decizie”, a declarat președintele Colegiului Medicilor Hunedoara, medicul Mircea Artean.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Este complet ilegal în ROMÂNIA. Lege în vigoare pentru cei de la bloc. TE OBLIGĂ...
Ultima soluție pentru românii datornici. Ce înseamnă falimentul personal
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?