Dosarul accidentulului din Apuseni, în CSAT. Băsescu apără STS, nu-l demite pe Opriș și atacă Guvernul. Reacția lui Ponta: Facem lege pentru trecerea STS la Interne

Dosarul accidentulului din Apuseni, în CSAT. Băsescu apără STS, nu-l demite pe Opriș și atacă Guvernul. Reacția lui Ponta: Facem lege pentru trecerea STS la Interne
Publicat: 02/02/2014, 21:39
Actualizat: 06/06/2014, 23:52

STS este noul subiect de dispută dintre președintele Traian Băsescu și USL în frunte cu premierul Vitor Ponta. După o ședință CSAT în care șeful statului nu a fost de acord cu demiterea directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale, Marcel Opriș, aruncând responsabilitatea eșecului operațiunii de salvare din Apuseni, premierul Victor Ponta a anunțat că USL inițiază o lege prin care STS va trece în cadrul Ministerului de Interne, în coordonarea Departamentului pentru situații de urgență, condus în acest moment de Raed Arafat.

Dacă Băsescu a susținut că toată operațiunea după prăbușirea avionului „a fost o hărmălaie, din acest motiv acei oameni nu au fost ajutați”, Ponta a replicat că STS este cel care a furnizat date eronate care au îngreunat acțiunea, iar șeful statului nu vrea să-l demită pe Opriș, „din lașitate și având lucruri de ascuns”.

De altfel, trecerea STS la MAI a fost solicitată de premier și în cadrul CSAT. În urma refuzului prezidențial, liderii USL s-au întâlnit într-o ședință de urgență în care au hotărât modificarea legii.

Potrivit legii actuale, activitatea STS este organizată și coordonată de CSAT și controlată de Parlament. Spre deosebire de șefii SRI și SIEcare sunt instalați în funcție prin votul Parlamentului, șeful STS este numit de CSAT, la propunerea președintelui. Directorul Serviciului răspunde în fața CSAT pentru activitatea care o desfășoară.

Băsescu: „Dacă la mine în birou pun la un loc informațiile, s-ar face localizarea”

De la Cotroceni, dând exemplul operațiunilor de salvare a jurnaliștilor din Irak și a aducerii în tară a lui Hayssam, pe care el însuși le-a coordonat, șeful statului a aruncat întreaga responsabilitate a eșecului intervențeiei duă prăbușirea avionului în Apuseni asupra Guvernului pe care l-a acuzat de lipsa de coordonare și de nerespectarea legii în situații de acest tip. „A fost o hărmălaie, din acest motiv acei oameni nu au fost ajutați”, a spus președintele care a precizat că nu au fost constituite comandament de urgență la Ministerul de Interne. „E o minciună că STS trebuia să localizeze. STS nu are echipamente și dreptul legal să facă mai mult decât a făcut. (…) Dacă s-ar fi lucrat instituțional și la MAI s-ar fi constituit comandamentul, când pui la un loc informațiile de la STS, SRI, alt operator decât cel care a furnizat prima informație, de la aviația militară și de la ROMATSA cu certitudine localizarea s-ar fi făcut. Comandamentele cerute de lege nu s-au constituit nici la Ministerul Transporturilor, nici la MAI. Dacă la mine în birou pun la un loc informațiile, s-ar face localizarea”, a spus Băsescu, prezentând pe o hartă perimetrele în care apăreau celule de telefonie mobilă pe baza cărora STS a furnizat datele.

Șeful statului a precizat că în ședința CSAT premierul a cerut trecerea STS în subordinea Ministerului de Interne și demiterea directorului Marcel Opriș, solicitări care însă nu au fost acceptate, pe motiv că Serviciul de Telecomunicații Speciale a acționat conform legii și capacității pe care o are.

„Dacă există cineva care poate dovedi sau poate afirma că STS are capabilități mai mari decât cele prezentate pentru acest caz, vă asigur că nu stau nicio clipă pentru cererea de destituire a directorului Opriș. Nicio clipă, dar nu ne vom face bine continuând să mințim. Alte instituții aveau alte capabilități, dacă ar fi fost la o masă, s-ar fi identificat repede locul în care s-a produs accidentul”, a mai spus președintele.

Replica lui Ponta

La scurt timp după ședința CSAT și după o întâlnire de urgență a USL, premierul Victor Ponta a anunțat că va fi promovat un proiect de lege prin care STS va trece în cadrul MAI, în coordonarea Departamentului pentru situații de urgență.

„Am decis ca mâine, la Biroul Permanent al Senatului să fie prezentat proiectul de lege pentru o mai bună coordonare a instituțiilor, STS să treacă în cadrul MAI, în coordonarea departamentului pentru situații de urgență. Parlamentul va adopta în procedură de urgență pentru o mai mare eficiență și responsabilitate”, a anunțat premierul, la sediul USL.

Ponta l-a acuzat pe Băsescu că refuză să-l demită pe Marcel Opriș pentru că „are lucruri de ascuns”.

„Au fost disfuncționalități în activitatea celor 3 instituții. ISU, ROMATSA și STS. Ministrul de Interne și-a dat demisia, la fel și în cazul ROMATSA. Și la STS trebuia să existe o asumare a răspunderii. Din păcate, nu s-a întâmplat asta din cauza opoziției lui Traian Băsescu. Nu are curajul, probabil este șantajat, lașitate, interese personale. E foarte clar că Băsescu îl va proteja pe șeful STS cât va putea. (…) Băsescu nu are curajul să ceară demisia șefului STS din lașitate și având lucruri de ascuns”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta și șeful STS, Marcel Opriș, au prezentat duminică, în ședința CSAT, în contextul în care șeful Guvernului a cerut demiterea directorului Serviciului, rapoartele instituțiilor pe care le conduc privind cu modul în care s-a acționat în cazul accidentului aviatic din 20 ianuarie, în care și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion.

După ședința CSAT care a durat aproximativ o oră, liderii USL s-au întâlnit într-o ședință la sediul Uniunii.

Cele mai importante declarații ale președintelui:

– După accidentul din Apuseni, s-a creat în mod nedrept impresia că statul nu e capabil să acționeze în situații de urgență. Atunci când atribuțiile au reclamat, eu am coordonat. Ne-am atins obiectivele.

– Statul are capacitate să intervină în situații dificilă. Ce a deosebit acțiunile de securitate de acțiunile de salvare a fost coordonare și necoordonare. Acțiunea din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglemetările în vigoare. A fost un eșec.

– E o minciună că STS trebuia să localizeze. STS nu are echipamente și dreptul legal să facă mai mult decât a făcut.

– Când apelul la 112 se face de pe un telefon mobil, STS primește indicatorul de celulă. Ceea ce STS primește și transmite imediat către structuri este un spațiu de identificare pe telefonie mobilă.

-Coordonatele foarte apropiate ar fi trebuit furnizate de centrul de la Moscova. Apelul nu a fost lansat de la bordul aeronavei prăbușite.

-În aceste zile am asistat la o minciună publică lansată de politicieni de natură să discrediteze o instituție care și-a făcut datoria. Nu pot intra în jocul politicienilor.

-Ceea ce s-a spus public este o minciună. Operatorii de telefonie nu au dreptul să facă localizări la o dimensiune mai mică decât sectorul dat de antena în raza căreia s-a produs accidentul.

– Oricât mi-ar plăcea să dau o soluție radicală, nu pot fi necinstit. STS nu putea da mai multe informații.

– Dacă s-ar fi lucrat instituțional și la MAI s-ar fi constituit comandamentul, când pui la un loc informațiile de la STS, SRI, alt operator decât cel care a furnizat prima informație, de la aviația militară și de la ROMATSA cu certitudine localizarea s-ar fi făcut. Comandamentele cerute de lege nu s-au constituit nici la Ministerul Transporturilor, nici la MAI. Dacă la mine în birou pun la un loc informațiile, s-ar face localizarea.

– Vreau să cred că vom avea răbdare până la terminarea anchetei procurorilor pentru a primi un punct de vedere pe lege pe respectarea regulamentelor.

– Lipsa de coordonare nu necesită schimbarea regulamentelor. Am atenționat în CSAT pentru că dacă de dragul de a arătat populației că facem ceva deteriorăm un sistem care ar fi funcționat nu vom culege decât rezultate negative.

– Premierul a solicitat trecerea STS la Interne și destituirea șefului STS.

– Suntem în situația unei mari minciuni publice: minciuna că STS ar fi putut să identifice locul unde se află.

– Dacă există cineva care poate dovedi că STS are capabilități mai mari vă asigur că nu stau nicio clipă pe gânduri pentru cererea de destituire a directorului Opriș.

– A fost o hărmălaie, din acest motiv acei oameni nu au fost ajutați.

– Aș propune guvernului să constate neîndeplinirea contractelor de deszăpezire

Consiliului Suprem de Apărare a Țării s-a reunit, duminică, de la ora 16.00, în prima ședință din 2014, pe ordinea de zi aflându-se rapoartele Executivului și Serviciului de Telecomunicații Speciale cu privire la accidentul aviatic din 20 ianuarie, soldat cu doi morți. La ședință a fost invitat și ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.

Președintele Traian Băsescu a convocat ședința la solicitarea a cinci membri ai Consiliului, după ce premierul Victor Ponta a anunțat că a transmis această cerere pentru a se discuta despre modul în care a acționat conducerea STS în cazul accidentului din Apuseni și despre demiterea directorului general al STS, Marcel Opriș.

Ordinea de zi a ședintei CSAT, potrivit Administrației Prezidențiale, cuprinde „Raportul privind gestionarea de către autoritățile administrației publice cu responsabilități în domeniul situațiilor de urgență, conform legislației în vigoare, a evenimentului de aviație din 20.01.2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de premier”.

Un al doilea punct pe ordinea de zi a ședinței CSAT se referă la „Raportul directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale privind activitățile desfășurate conform legilor, metodologiilor și procedurilor interinstituționale existente în legătură cu evenimentul aviatic din data de 20.01.2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale”.

Pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața în accidentul aviatic din 20 ianuarie de la granția județelor Cluj și Alba, iar ceilalți cinci participanți la zbor au reușit să supraviețuiască. Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Epava avionului și victimele au fost găsite de localnici, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munții Apuseni și localnici.

Autoritățile și-au pasat responsabilitatea în legătură cu durata foarte lungă necesară localizării epavei și, implicit, a operațiunilor de salvare a victimelor.

Premierul Victor Ponta a anunțat, în urma accidentului, că secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis și va cere înlocuirea directorului general și a directorului de operațiuni ROMATSA, dar și a șefului STS, pentru deficiențe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj.

El a precizat că solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresată, conform legii, Consiliului de Administrație, iar cea de înlocuire a șefului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Marcel Opriș, va fi înaintată în CSAT.

Ulterior, Ponta a semnat decizia de eliberare din funcție a lui Chiper, iar directorii ROMATSA au demisionat.

Premierul a acuzat STS, într-o postare pe Facebook, că nu și-a făcut treaba în cazul accidentului aviatic. „Păcat că, în timp ce se muncește non-stop pentru protejarea oamenilor de efectele viscolului, sunt mulți talibani care au dat drumul la mașinărie pentru protecția lui Opriș în fruntea STS! De ieri dimineață aceștia au o singură grijă: să umple media de manipulări și dezinformări, pentru ca lumea să uite că STS nu și-a făcut treaba!”, a scris Ponta pe Facebook.

Șeful STS Cluj, Ioan Rus, a declarat, recent, că a știut locul unde s-a prăbușit avionul în Munții Apuseni „aproape exact la ora 21.00”, în baza unor informații primite de la ROMATSA, „datorită unui avion care zbura de la Cluj spre București și care a trecut pe deasupra locului accidentului”.

Întrebat dacă a făcut tot ceea ce trebuia în seara accidentului aviatic, șeful STS Cluj a spus că, din punctul de vedere al instituției pe care o reprezintă, „într-un sistem de urgență nu se poate acționa decât în baza unor proceduri foarte stricte”.

„Procedurile au fost respectate de la ‘A’ la ‘Z’, fără niciun fel de problemă”, a precizat Rus.

Tot în urma accidentului, fostul ministru liberal de Interne Radu Stroe a demisionat din funcție după ce a declarat că la MAI nu s-a organizat celulă de criză și că regretă că tragedia a avut loc în mandatul său.

Președintele Traian Băsescu s-a aflat, în momentul producerii accidentului, într-o vizită de stat în Israel și Teritoriile Palestiniene. Șeful statului a fost întrebat de jurnaliștii aflați la întâlnirea pe care președintele o avea cu comunitatea românilor din Palestina, la Ramallah, cum comentează modul în care s-au desfășurat acțiunile de salvare a victimelor accidentului aviatic. „Doamnă, dacă eu nu știu decât că a fost un accident, ce vreți să vă spun?”, a spus șeful statului, la acel moment. Aceasta a fost singura declarație a președintelui pe tema accidentului aviatic. Ulterior, președintele a trimis două coroane de flori, cu mesajul „Sincere regrete”, la mormintele lui Iovan și Ion.

Conform Legii de organizare, președintele României îndeplinește funcția de președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, iar primul-ministru îndeplinește funcția de vicepreședinte.

Conducerea Serviciului de Telecomunicații Speciale este asigurată de un director cu rang de secretar de stat, numit de CSAT, la propunerea președintelui acestuia. Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale răspunde în fața Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru activitatea pe care o desfașoară și prezintă acestuia rapoarte anuale.

Generalul Marcel Opriș conduce STS din 7 decembrie 2005, fiind numit în funcție prin Hotărârea CSAT 164 din acea dată.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că...
BREAKING | George Țelinoiu a murit după ce s-a aruncat în gol de pe viaductul...
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
Secretele satului legendar din Munții Șureanu: „Locuitorii își spun daci, au datini nemaiîntâlnite și porecle...
Părinții gemenilor dispăruți din Târgu Jiu, în șoc. Ce au găsit în telefonul fraților, înainte...
Crin Antonescu, atac la Iohannis și conducerea PNL: Un grup de nevertebrate politic, orice vot...
Anunțul matrimonial devenit viral al unui pensionar rămas văduv: 'Caut parteneră, maxim 50 de ani....
Incredibil cum arată artista la 55 de ani. Timpul a stat pe loc pentru ea!...
Laurent a venit din Franța și s-a îndrăgostit de România. A reușit să facă performanță...
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață...
Un milion de pensionari afectați de a doua recalculare. CNPP refuză adeverințele de venit ale...
BREAKING! Familia Regală a României, în DOLIU
Mulți posesori se plâng că apar aceste probleme la cutia robotizată Dacia. Cât costă reparația
Războiul din Ucraina, ziua 939. Bloomberg: Kamala Harris intenţionează să se întâlnească cu Zelenski săptămâna...
SPIONII de la Hollywood! Marii ACTORI care au fost informatori
El va fi viitorul președinte al României. Cine îi ia locul președintelui Klaus Iohannis
Cum a ajuns Oana Zăvoranu la vrăjitoare. Cine a convins-o că i se fac farmece
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De...
Mesajul transmis de Alin Gabriel Matei, fiul de suflet al lui Petrică Mîțu Stoian, în...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Oamenii de știință au demontat una dintre cele mai consacrate statistici despre biodiversitate