Dosarul lui Norel Popescu, consultantul baronului Duicu, a fost mutat la Curtea de Apel Constanța

Dosarul lui Norel Popescu, consultantul baronului Duicu, a fost mutat la Curtea de Apel Constanța
Publicat: 08/12/2014, 16:14

Pe 5 august, Norel Popescu, judecătorul menționat în dosarul baronului Adrian Duicu, a fost ales ca membru CSM cu drepturi depline în urma alegerilor care au avut loc la nivelul tribunalelor din România. Judecătorul a preluat astfel locul eliberat de Adrian Neacșu. Popescu a obținut doar 12 de voturi în plus față de următorul contracandidat. În dosarul lui Adrian Duicu, acuzat că făcea trafic de influență din biroului premierului Ponta, judecătorul Popescu apare ca fiind cel pe care baronul de Mehedinți îl consulta pe problemele sale de incompatibilitate. acesta susține că a avut doar relații profesionale cu Adrian Duicu. Detalii despre cum a fost ales Norel Popescu la CSM pot fi găsite aici

Alegerea lui Norel în CSM a fost contestată la Curtea de Apel București de către Dragoș Constantin Popoiag, unul dintre contracandidații săi. După două termene, Norel Popescu a decis să ceară strămutarea cauzei de la București la Constanța. În acest sens a formulat o cerere la Curtea Supremă. Pe 28 noiembrie un complet de trei judecători ai Curții Supreme au decis să aprobe cererea de la Curtea de Apel București la Curtea de Apel Constanța.

Contactat de gândul Norel Popescu a declarat că nu știe motivele exacte pentru care a cerut strămutarea dosarului de la Curtea de Apel București pentru că nu el a redactat cererea. „Nu am făcut eu cererea, ci avocatul. Cred că motivul principal a fost acela că în procedura de revocare a membrilor CSM era vizat și un reprezentant al Curții de Apel București”, a explicat Norel Popescu. Acesta s-a referit la episodul din 2013 când s-a implicat în revocarea Alinei Ghica aleasă în CSM din partea Curților de Apel.

Decizia mutării dosarului de la București la Constanța a fost luată cu 2 voturi la 1. Completul a fost format din judecătorii Simona Marcu, Gabriela Bogasiu și Denisa Stănișor. Potrivit ultimelor declarații de interese,Simona Marcu șiGabriela Bogasiu sunt membre aleAsociației Magistraților din România, care l-a susținut în alegeri pe Norel Popescu.

La rândul său, Popescu este și el membru fondator al AMR. Acesta a declarat pentru gândul că nu știa cine sunt judecătoarele care au deliberat în dosarul de strămutare și că nu știe cine sunt cele două membre al AMR.

Tot în acest caz Curtea de Apel București a admis sesizarea Curții Constituționale care a fost chemată să se pronunțe pe constituționalitatea unor texte din legea de funcționare a CSM.

Dragoș Popoiaga contestat alegerea lui Norel Popescu la CSM invocând o serie de posibile nereguli atât în privința candidaturii acestuia, cât și în privința procedurii de vot. Iată și motivele principale pentru care alegerea lui Norel Popescu la CSM a fost contestată:

„S-a aflat sub interdicția legală de a candida și a fi desemnat și ales membru CSM deoarece atât la data desemnării lui drept candidat, cât și pe parcurul derulării preocedurii, nu îndeplinea condiția de bază, respectiv aceea de a fi judecător în activitate la Tribunalul Mehedinți.

Pârâtul Norel Popescu s-a aflat în stare de incompatibilitate pe toată durata procedurii, în condițiile în care a cumulat atât calitatea de membru CSM (poziție de demnitate publică) cât șipe aceea de candidat la o astfel de funcție, aceste două confundându-se în percepția judecătorilor. În tot acest timă s-au suprapus exercițiul funcției de demnitate cu interesul său personal, situație interzisă de Legea nr 161/2003 privind asigurarea transpoarenței în exercitarea demnităților publice, prevenirea și sancționarea corupției (art. 114)

Pe parcursul procedurii, membrii comitetului s-au implicat în susținerea colegului lor, membru CSM la data alegerilor, s-au remarcat prin lipsa de transpareță, atitudine parțială și inechitabilă, toate culminând cu încălcarea în mod brutal a legii cu ocazia soluționării de către plen a contestației mele, prin care se reclama tocmai activitatea Comitetului Electoral, și când, în locul abținerii de la votul pentru care erau chemați să îl dea, au refuzat să o facă, dimpotrivă, au participat la vot influențând rezultatul în contextul în care contestația a fost respinsă ( 9 voturi fiind pentru respingere, 7 pentru admiterea ei fiind lesne de înțeles că voturile celor trei membri ai comitetului au înclinat balanța” (SURSA: Acțiunea depusă la Curtea de Apel București de către Dragoș Popoiag).

Inspecția Judiciară a legalizat „consultanța juridică teoretică” a magistraților

După ce presa a relatat că Norel Popescu i-ar fi oferit consultanță lui Adrian Duicu, Inspecția Judiciară a CSM a decis că în situația în care un judecător este consultat cu privire la o problemă de drept, poate emite păreri chiar dacă este solicitat de o persoană implicată într-un dosar aflat pe rol. Acesta a fost și cazul lui Norel Popescu despre care procurorii DNA spun că a fost solicitat de baronul de Mehedinți, Adrian Duicu, să-i ofere consultanță în dosarul său de incompatibilitate.

Inspecția Judiciară a CSM l-a verificat pe Norel Popescu analizând dacă reprezintă sau nu o încălcare a legislației faptul că l-ar fi consiliat pe Duicu. Art 10. alin 2 din Legea nr. 303 /2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor spune că „judecătorii și procurorii nu pot să dea consultații scrise sau verbale în probleme litigioase, chiar dacă procesele respective sunt pe rolul altor instanțe sau parchete decât acelea în cadrul cărora își exercită funcția”.

Inspecția Judiciară a constat că Norel Popescu nu a încălcat deontologia profesională. „Mai mult, din relațiile comunicate de către DNA nu rezultă faptul că ar fi avut loc o discuție între domnul judecător Norel Popescu și inculpatul Duicu Ioan Adrian, ci doar faptul că inculpatul Duicu l-a rugat pe Mediansky Stefan Ladislau, secretar al CJ Mehedinți să aibă o dicuție cu domnul judecător pe această temă, însă această discuție nu a mai avut loc, cu toate că Mediansky s-a deplasat la sediul Tribunalului Mehedinți, însă nu l-a mai găsit pe judecător la serviciu”, spun inspectorii Inspecției Judiciare. Gândul a relatat pe larg despre acest subiect aici

Cine este Norel Popescu

Judecătorul Norel Popescu are 44 de ani și a intrat în magistratură în 1993. Din 2012, conduce Tribunalul Mehedinți. Este și vicepreședinte al Asociației Magistraților din România care, la fel ca UNJR, a contestat în 2013 alegerea Oanei Hăineală în fruntea CSM și a militat pentru eliminarea din Consiliu a judecătorilor Danileț și Ghica. Norel Popescu a fost și membru interimar al CSM, fiind cel care a ocupat locul judecătorului Toni Neacșu după ce acesta a plecat din magistratură.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...