Dosarul „Microsoft”, primul termen în apel

Dosarul „Microsoft, primul termen în apel
Publicat: 20/05/2016, 11:58
Actualizat: 11/10/2016, 22:46

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție i-au condamnat în primă instanță,pe 24 martie, în dosarul Microsoft, pe omul de afaceri Nicolae „Niro” Dumitru la un an și 6 luni cu suspendare, pe Gheorghe „Pinalti” Ștefan la 3 ani cu executare, pe fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu la doi ani de închisoare cu executare, iar pe omul de afaceri Dorin Cocoș la 2 ani cu executare.

Instanța a dispus și confiscarea a peste 3 milioane de euro de la Dorin Cocoș, 2 milioane de euro de la Gabriel Sandu, 3 milioane de euro de la Gheorghe Ștefan, iar de la Nicolae Dumitru 1 milion de euro și obligația de a presta muncă în folosul comunității la Administrația Domeniului Public Sector 2.

Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Nicolae Dumitru au recunoscut atunci faptele de care sunt acuzați în dosarul „Microsoft” și au beneficiat de reducerea cu o treime a pedepselor, în timp ce Gheorghe Ștefan și-a susținut în continuare nevinovăția.

La o zi după pronunțarea sentinței, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat că DNA a contestat cu apel condamnările în dosarul Microsoft date în primă instanță de Înalta Curte de Casație și Justiție.

„DNA a făcut cererea de apel și vom motiva decizia după ce apare motivarea instanței. Nu comentez sentințele, vom motiva pentru cererea de apel”, declara atunci Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție.

În dosarul „Microsoft”, oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru, fostul primarul al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, și fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu au fost acuzați de trafic de influență.

Procurorii DNA arătau că în perioada 2004-2010, omul de afaceri Dumitru Nicolae a primit 7,65 milioane de dolari în 2004 și 2,7 milioane de euro în 2009, de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pentru a-și exercita influența asupra unor membri ai Guvernului și funcționari din ministere sau persoane influente, precum Șerban Mihăilescu (fost șef al Secretariatului General al Guvernului, cercetat într-un dosar disjuns) sau Dorin Cocoș, fostul soș al Elenei Udrea, ministru în 2009. În schimbul banilor, firmele celor doi afaceriști care i-au și denunțat la DNA trebuia să primească sau să rămână titulari în contractele de licențiere Microsoft.

Sumele de bani au fost transferate în contul Running Total Group, firmă care aparținea lui Dumitru Niro Nicolae, în baza unor contracte de consultanță fictive, arăta DNA. De la această firmă, banii au plecat în conturi sau în investiții ale lui Niro, „nefiind efectuate operațiuni de disimulare a provenienței sumelor de bani,a circuitului acestora sau a beneficiarului real al acestora”.

În 2009, Dorin Cocoș s-a înțeles cu Gheorghe Pinalti Ștefan și cu Gabriel Sandu și a pretins de la aceleași două persoane suma de 9 milioane de euro pentru sine, 3.996.360 de euro pentru Pinalti și 2,7 milioane euro pentru ministrul Gabriel Sandu. În schimb, Cocoș urma să-și exercite influența asupra lui Sandu precum și asupra Elenei Udrea, soția sa, pentru a asigura contractele Microsoft pentru firmele celor doi.

Cocoș a primit cele 9 milioane de euro. În 2009, Gabriel Sandu a primit și el 2.196.035 euro pentru a promova o hotărâre de Guvern și pentru a obține bugetul necesar și pentru a asigura încheierea contractelor de licențiere Microsoft cu firmele celor doi denunțători. Banii au intrat în contul firmei ESSIM Partners Ltd., controlată de Sandu printr-un intermediar, în baza unor contracte de consultanță fictive.

Tot în 2009, Gheorghe Ștefan a primit prin înțelegerea cu Dorin Cocoș aproape 4 milioane de euro de la cei doi afaceriști, pentru a-l influența pe Gabriel Sandu. Banii au intrat în firma DD Land Oil Corporate Ltd., deținută de un apropiat al lui Pinalti.

În acest dosar mai sunt vizați și alți opt foști miniștri: senatorii Șerban Mihăilescu și Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu și Adriana Țicău.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului