Dosarul Petromservice. O ambarcațiune a lui Liviu Luca și 100 de imobile, puse sub sechestru

Dosarul Petromservice. O ambarcațiune a lui Liviu Luca și 100 de imobile, puse sub sechestru
Publicat: 13/09/2012, 16:37
Actualizat: 29/07/2014, 21:16

În dosarul Petromservice, Parchetul instanței supreme a pus sub sechestru asigurator pe o sută de imobile din Iași, Bacău și București, între acestea fiind indisponibilizate și bunuri ale omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, iar lui Liviu Luca i-au sechestrat și o ambarcațiune.

În rechizitoriul prin care oamenii de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, Octavian Țurcan și Liviu Luca, dar și alte persoane, au fost deferiți justiției pentru devalizarea societății Petromservice, anchetatorii prezintă o listă a bunurilor mobile și imobile puse sub sechestru în vederea recuperării prejudiciului creat prin faptele acestora, estimat la peste 80 de milioane de euro.

Partea vătămată PSV Company (fosta Petromservice) s-a constituit parte civilă cu suma de 83.163.165 de euro, prin administratorul judiciar de la acel moment, RVA Insolvency Specialists.

Pentru repararea prejudiciului, notează procurorii, urmează să fie obligați la despăgubiri, în solidar, toți inculpații care au participat la săvârșirea infracțiunii de delapidare, în limita sumei la care a contribuit fiecare dintre aceștia, respectiv Luca Liviu – 38.252.931,03 de euro, Sorin Mihai – 13.296.140 de euro, Gheorghe Șupeală – 83.518.369,96 euro, Bogdan Negrutzi – 45.265.438,93 euro, Ioan Bohâlțeanu – 74.683.058,95 de euro, Rino Graziano Raicovich – 31.969.298,93 euro, Zizi Anagnastopol – 38.252.931,03 euro, Sorin Ovidiu Vîntu – 83.518.369,96 euro, Octavian Țurcan – 83.518.369,96 de euro, Mihai Viorel Râmboacă – 45.265.438,93 euro, Răzvan Florin Rîmboacă – 45.265.438,93 euro și Daniel Lăcrămioara Brașoveanu – 45.265.438,93 de euro.

Anchetatorii arată că în cauză au fost depuse plângeri și constituiri de parte civilă de către reprezentanții a aproximativ 25.000 de persoane, membri ai Asociației Salariaților din SNP Petrom, în considerarea calității de acționar minoritar pe care asociația o are în cadrul PSV Company SA.

Aceștia au arătat, potrivit procurorilor, că prin faptele descrise a fost diminuat patrimoniul părții vătămate și, în subsidiar, valoarea acțiunilor deținute de Asociația Salariaților din SNP Petrom. Deși aceste afirmații sunt corecte, spun procurorii, persoanele menționate nu pot avea calitatea de parte civilă în cauză, având în vedere că faptele privesc patrimonii distincte, aparținând unor persoane distincte.

Interesele patrimoniale ale membrilor asociației au fost afectate în mod indirect și vor fi reparate tot în mod indirect, prin reîntregire patrimoniului PSV Company S.A.

„Potrivit art. 25 din Legea 6565/2002, sumele de bani care au făcut obiectul spălării de bani sunt supuse confiscării, în condițiile prevăzute de art. 118 Cod penal”, susțin procurorii în rechizitoriu, arătând că „aceste prevederi sunt aplicabile cu privire la beneficiarii sumelor provenite din spălarea de bani indicați în rechizitoriu, care nu au participat la săvârșirea infracțiunii de delapidare, respectiv – Realitatea Media SA – 14,2 milioane de euro, Imobiliar Network 2002 SA – 6,725 milioane de euro, Demera Investments Ltd – 25,329 milioane de euro, GM Invest SA – 1,3 milioane de euro, Woodgreen Management – 3,68 milioane de euro, Radoway Limited – 487.000 de euro și SC Profesional Corpconsult SA – 400.000 de euro”.

Având în vedere că aceste persoane nu pot fi obligate la recuperarea prejudiciului produs părții vătămate, urmează să le fie confiscate sumele dobândite prin săvârșirea faptei de spălare de bani, se mai arată în documentul citat.

Pentru a garanta restituirea prejudiciului produs prin delapidare și confiscarea sumelor care au făcut obiectul spălării de bani anchetatorii au instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor deținute de inculpați și de persoanele care au dobândit bunuri prin săvârșirea faptelor prevăzute de legea penală.
Astfel, s-a dispus indisponibilizarea, prin instituirea unui sechestru, a următoarelor bunuri: 54 de imobile din comuna P., jud. Prahova, inclusiv a construcțiilor ridicate de societatea Profesional Construct cu sumele provenite indirect din infracțiune, precum și a alte trei imobile situate în municipiul Ploiești și a unei ambarcațiuni, aparținând Liviu Luca, două imobile situate în municipiul Iași și în com. M., jud. Giurgiu, aparținând Vîntu, 25 de imobile aparținând societății Imobiliar Network 2002 SA, societatea prin intermediul căreia Vîntu deține proprietățile imobiliare pe care le controlează, situate în București, Bacău, Roman, Ploiești, Sulina, Vaslui și Corbeanca.

La instituirea măsurii asigurătorii s-a avut în vedere, pe de o parte, faptul că societatea a dobândit suma de 6.725.000 de euro provenind din infracțiunile de delapidare și spălare de bani, precum și faptul că acțiunile societății sunt deținute în mod indirect de Vîntu.

Având în vedere, arată anchetatorii, că acțiunile reprezintă părți din capitalul social al societății, pentru a evita diminuarea acestuia și implicit a bunurilor împotriva cărora se poate realiza executarea sumelor la care ar putea fi obligat inculpatul, a fost necesară sechestrarea activelor societății respectiv patru imobile din București și Voluntari, aparținând lui Țurcan, un imobildin București, aparținând lui Sorin Mihai, patru imobile situate în localitatea C., aparținând lui Șupeală, șapte imobile din București și localitatea P., județul Buzău, aparținând lui Anagnastopol, cinci imobile situate în București, aparținând Mihai Viorel Râmboacă și un imobil situat în București, ce aparține Dnielei Lăcrămioara Brașoveanu.

Procurorii au pus sechestru, de asemenea, pe numeroase conturi deschise la diverse bănci ce inculpații din dosar precum și conturi bancare deschise în Cipru și în Germania de Luca, Vîntu și Țurcan, precum și de companiile cipriote care au fost folosite pentru intermedierea tranzacțiilor sau care au beneficiat de sumele provenite din spălarea de bani.

Joi, 13 septembrie 2012, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție au dispus trimiterea în judecată a lui Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Țurcan, Sorin Mihai, Ioan Bohâlțeanu, Bogdan Radu Negrutzi, Gheorghe Șupeală, Graziano Rino Raichovich, Zizi Anagnastopol, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă și Daniela Lăcrămioara Brașoveanu, pe care îi acuză de spălare a banilor și delapidare, prejudiciu produs SC Petromservice SA fiind de 83.518.369,96 euro, potrivit expertizei contabile întocmite în cauză.

Liviu Luca, Sorin Mihai, Gheorghe Șupeală, Bogdan Negrutzi, Ioan Bolhâlțeanu, Zizi Anagnastopol, Graziano Rino Raichovich au fost trimiși în judecată pentru delapidare, iar Sorin Ovidiu Vîntu și Octavian Țurcan, pentru complicitate la delapidare și spălare a banilor.

Totodată, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă și Daniela Lăcrămioara Brașoveanu vor fi judecați pentru complicitate la delapidare.

În cursul anului 2005, inculpatul Luca Liviu a devenit, în mod indirect, acționarul majoritar al S.C. Petromservice S.A. , prin achiziția a 49,35% din acțiunile societății. Achiziția s-a realizat prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculată în Cipru), la care inculpatul avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor și de Directiva 2005/60/CE.

În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfășurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcțiile de membri ai Consiliului de Administrație , de director general și director financiar.

Din probele cauzei a rezultat că inculpatul Luca Liviu era ajutat la administrarea companiei de către inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu, care a finanțat preluarea pachetului de acțiuni și era consultat la luarea deciziilor strategice. Un rol important în administrarea Petromservice avea și inculpatul Țurcan Octavian, persoană apropiată de Vîntu Sorin Ovidiu, care avea cunoștințe aprofundate în domeniul financiar bancar ți intermedia relația inculpaților cu companiile înmatriculate în Cipru p care le controlau și cu băncile din această țară .

În cursul anului 2007, societatea Petromservice SA a vândut către SC OMV Petrom SA activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de 1.211.667.945 RON, echivalentul a aproximativ 325 de milioane de euro.

Întrucât în aceeași perioadă împotriva societății erau în curs de desfășurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obținute de către angajați prin intermediul unor hotărâri judecătorești, inculpatul Luca Liviu a hotărât ca lichiditățile societății să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaților sau să fie distribuite ca dividende acționarilor minoritari.

În acest scop, inculpatul a conceput cu ajutorul inculpaților Vîntu Sorin Ovidiu și Țurcan Octavian un plan pentru a transfera sumele aflate în conturile SC Petromservice SA în conturile unor societăți cipriote controlate de inculpați, sub pretextul achiziției unor acțiuni cotate la bursă.

Petromservice a fost înființată în baza hotărârii din 6 decembrie 2001 a Consiliului Director al SNP Petrom, prin care s-a aprobat externalizarea activităților Sucursalei Petroserv București, potrivit art. 24 din Legea 99/1999 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării.

În 10 ianuarie 2002, a fost aprobat Actul constitutiv al Petromservice SA, care a fost înmatriculată la 31 ianuarie 2002 în Registrul Comerțului, având ca acționari Asociația Salariaților din SNP Petrom SA, cu o cotă de participare de 50 la sută și 7.701 persoane fizice, angajați ai SNP Petrom SA, care dețineau în total diferența de 50 la sută din acțiuni. Ulterior, SNP Petrom a încredințat activitățile de servicii petroliere și a transferat personalul și patrimoniul corespunzător acestora către Petromservice S.A.

Asociația Salariaților din SNP Petrom SA, acționarul majoritar al părții vătămate la acel moment, era condusă de inculpatul Luca Liviu, care deținea în același timp și funcția de președinte al FSLI PETROM (Federația Sindicatelor Libere Independente din cadrul Industriei Petroliere din Romania), având astfel o influență puternică asupra deciziilor luate de Adunarea Generală a Acționarilor a SC Petromservice SA.

În cursul anului 2005 Adunarea Generală a Acționarilor Petromservice SA a hotărât dublarea capitalului social al societății, prin emiterea de noi acțiuni, pentru care aveau drept de preemțiune acționarii existenți.

Deși valoarea de emisie a noilor acțiuni era mai mică decât profitul obținut de societate în anul anterior , Asociația Salariaților din SNP Petrom S.A. a hotărât să nu se prevaleze de dreptul de preemțiune și să nu subscrie acțiunile nou emise.

În aceste condiții, acțiunile au putut fi cumpărate de orice persoană interesată, iar inculpatul Luca Liviu a achiziționat în mod indirect acțiuni reprezentând 49,350801 la sută din capitalul social al Petromservice SA, în schimbul sumei de aproximativ 12 milioane de euro.

Achiziția s-a realizat prin intermediul companiei cipriote Elbahold Ltd, cu ajutorul inculpaților Vîntu Sorin Ovidiu, care a pus la dispoziție suma achitată în schimbul acțiunilor, și Țurcan Octavian, care s-a ocupat de îndeplinirea formalităților necesare pentru preluarea companiei.

Pe parcursul anului 2008 Elbahold Ltd a achiziționat acțiuni de la mai mulți acționari persoane fizice, ajungând să dețină 54,3556 la sută din capitalul social al părții vătămate.

Din înscrisurile transmise de autoritățile cipriote în urma unei cereri de comisie rogatorie a rezultat că în perioada săvârșirii infracțiunii de delapidare inculpatul Luca Liviu a controlat în mod direct compania Elbahold Ltd

Astfel, în perioada 3 mai 2006 – 11 septembrie 2006, unicul acționar al societății Elbahold Ltd a fost Ranohold Ltd, la care unic acționar și director era inculpatul Octavian Țurcan, iar beneficiar real era Luca Liviu. Din 11 septembrie 2006 până în noiembrie 2011, acționarul Elbahold Ltd a fost Berhill Ltd, companie la care inculpatul Luca Liviu a avut calitatea de unic acționar și director, iar Ranohold Ltd a rămas secretarul Elbahold.

Din declarațiile depuse de la deschiderea conturilor bancare ale Elbahold Ltd rezultă că beneficiarul real al companiei era inculpatul Luca Liviu, care era și singura persoană autorizată să dispună de sumele de bani din contul bancar al societății.

Director nominal al societății era o persoană care, potrivit legislației cipriote , îndeplinea această funcție doar cu scopul de a asigura confidențialitatea beneficiarului real și angaja societatea exclusiv pe baza dispozițiilor acestuia. Directorul nominal este angajatul unei companii specializate care își închiriază practic numele și figurează formal în actele societății, fără a avea vreo inițiativă în activitatea acesteia.

În acest mod, prin voturile exercitate de Elbahold Ltd și în nume personal Luca Liviu decidea hotărârile luate de Adunarea Generală a Acționarilor SC Petromservice SA.

Calitatea inculpatului Luca Liviu de acționar majoritar al Petromservice SA era notorie, ceea ce îi dădea un ascendent asupra tuturor angajaților societății. De altfel, această calitate fusese comunicată în mod oficial de Petromservice mai multor bănci comerciale și instituții din România care solicită informații cu privire la beneficiarul real al unei societăți și era publicată pe pagina de internet a Consiliului Național al Audiovizualului.

Mai mult, prin calitatea pe care o avea în cadrul Asociației Salariaților SNP Petrom SA și prin poziția de autoritate asupra liderilor sindicali care reprezentau la ședințele AGA acționarii persoane fizice, inculpatul Luca Liviu putea influența și votul exercitat de aceștia în cadrul Adunării Generale a Acționarilor. Petromservice SA, la rândul ei, a achiziționat un procent de aproape zece la sută din propriile acțiuni, pentru care votul era exercitat de directorul general Șupeală Gheorghe, care acționa la rândul său la cererea inculpatului.

În acest mod, inculpatul avea o poziție care îi permitea să ia de unul singur deciziile majore cu privire la activitatea societății și să le impună conducerii administrative și celei executive.

Anchetatorii au stabilit că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanțat preluarea pachetului de acțiuni.

Un rol important în administrarea SC Petromservice SA avea și Octavian Țurcan, persoană apropiată de Vîntu, care intermedia relația inculpaților cu companiile înmatriculate în Cipru pe care le controlau și cu băncile din această țară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×