Dosarul PRIVATIZĂRILOR STRATEGICE. Codruț Sereș a fost condamnat la șase ani de închisoare, Nagy Zsolt la cinci ani de închisoare

Redactor:
Biro Attila
Dosarul PRIVATIZĂRILOR STRATEGICE. Codruț Sereș a fost condamnat la șase ani de închisoare, Nagy Zsolt la cinci ani de închisoare
Curtea Supremă va pronunța sentința în dosarul privatizărilor strategice în care sunt inculpați foștii miniștri Codruț Sereș și Nagy Zsolt.

Curtea Supremă l-a condamnat pe Codruț Sereș la șase ani de închisoare iar pe Nagy Zsolt la cinci ani de închisoare în dosarul Privatizărilor Strategice. Sentința nu este definitivă. Cei doi sunt acuzați de DIICOT de trădare pentru că în procesele de privatizare a mai multor companii de stat ar fi oferit informații clasificate unor operatori privați. DIICOT a cerut ca cei doi să primească pedepse cu executare. Decizia de astăzi a instanței nu este definitivă, recursul în acest caz urmând să se judece la completul de cinci judecători ai Curții Supreme.

În 30 martie 2009, foștii miniștri ai Economiei și Comunicațiilor, Codruț Șereș și Zsolt Nagy, au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT, alături de alte patru persoane, în dosarul privatizărilor strategice, fiind acuzați de aderat la un grup infracțional organizat cu caracter transnațional.

Fostul ministru al Economiei și Comerțului Ioan Codruț Șereș a primit cinci ani de închisoare pentru aderare la un grup infracțional și șase ani de închisoare pentru trădare prin transmitere de secrete, potrivi deciziei instanței supreme. Judecătorii au comasat pedepsele și au dispus ca Șereș să o execute pe cea mai grea, de șase ani de închisoare.
Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru aderare la un grup infracțional, pedeapsă cu executare.

Instanța l-a mai condamnat pe cetățeanul ceh Michal Susak la patru ani și zece luni de închisoare pentru inițierea unui grup infracțional transnațional și la zece ani de închisoare pentru complicitate la spionaj, urmând să execute pedeapsa cea mai grea.

Mircea Călin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetățean româno-englez, a primit o pedeapsă de patru ani și zece luni de închisoare pentru inițierea unui grup infracțional transnațional și nouă ani și șase luni de închisoare pentru complicitate la spionaj. Instanța a comasat pedepsele și a dispus ca Flore că execute nouă ani și șase luni de închisoare.

Lista pedepselor din dosarul Privatizărilor Strategice. Instanța a dat 75,6 de ani de închisoare în total:

Codruț Sereș –  5 ani pentru aderare, 6 ani pentru trădare, achitat pentru trădare prin transmitere de secrete – 6 execută – opinie separată. 
Nagy Zsolt- 5 pentru aderare
Michael Susak – 10 ani pentur complicitate la spionaj, 4 si 10 luni pentru grup – execută 10 ani
Mircea Florea – 4 ani și 10 luni grup și 9 ani și sase luni pentru spionaj
Mustafa Oral – 5 ani pentru inițiere grup
Mucea Dorinel – 5 ani initiere grup si 6 ani trădare prin transmitere de secrete – executa 6
Radu Donciu – 6 ani aderare, 7 ani trădare secrete – exercută 7 ani
Vadim Benyatov – 4 ani și 10 luni aderare, va executa 10 ani pentru spionaj
Stamen Stanchev – 4 ani și 10 luni pentru aderare, 11 ani spionaj

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006, aceștia au constituit sau aderat la un grup infracțional organizat cu caracter transnațional, din care au făcut parte și Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea și Mihai Radu Donciu, în scopul comiterii unor infracțiuni grave, pentru a obține direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Codruț Șereș este acuzat și de trădare prin transmiterea de secrete, iar pentru Michal Susak și Mircea Călin Flore s-a reținut și comiterea infracțiunii de complicitate la spionaj.

În sarcina celor șase inculpați s-au reținut comiterea de activități ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acțiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA București și SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul MEC – OPSPI, consultanță în vederea privatizării SN Radiocomunicații, adjudecarea licitației pentru asigurarea consultanței în vederea restructurării și privatizării CN Poșta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitație a consultantului internațional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acțiunile deținute de statul român la SC Romtelecom SA din portofoliul MCTI.

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide