DOSARUL RETROCEDĂRILOR ILEGALE. Cum a încercat fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, să scape de acuzațiile procurorilor

DOSARUL RETROCEDĂRILOR ILEGALE. Cum a încercat fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, să scape de acuzațiile procurorilor
Publicat: 07/12/2014, 18:04
Actualizat: 28/09/2018, 17:14

Bica a făcut parte din comisia care i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu peste 62 de milioane de euro.

Surse judiciare au redat, pentru MEDIAFAX, o declarație dată procurorilor anticorupție de fosta șefă a DIICOT, care este acuzată de abuz în serviciu.

Conform surselor, în preambulul declarației, Bica a făcut o trecere în revistă a atribuțiilor pe care le-a avut, conform fișei postului, la comisia din Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

„În perioada 2009-2013 am fost angajat al ANRP, iar până în octombrie 2013 am fost director al Direcției pentru coordonarea și controlul aplicării legislației din domeniul restituirii proprietății funciare (Direcția funciară). În această calitate, aveam ca atribuții de serviciu: semnarea mapelor de ședință, coordonarea serviciului petiții și relații cu publicul și serviciul control. În perioada 2010-2011, deși Serviciul despăgubiri, potrivit organigramei era în subordinea mea, în fapt, acesta era coordonat de către vicepreședintele (ANRP – n.r.) Sergiu Ionuț Diacomatu. În acea perioadă, șef al serviciului a fost Ancuța Cecilia Anghelina. Conform regulamentului intern al ANRP, prefecturile transmiteau, printr-un reprezentant, dosarele propuse pentru despăgubiri direct Serviciului despăgubiri, în urma unei programări sau a unei solicitări din partea prefecturilor”, a spus Bica, în fața anchetatorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Fosta șefă a DIICOT le-a mai spus procurorilor anticorupție că de transmiterea lucrărilor se ocupa șefa de serviciu, care ar fi lucrat predominant cu vicepreședintele ANRP Sergiu Diacomatu. Bica a explicat în detaliu și modul de repartizare și parcurs al dosarelor de despăgubire.

„Repartizarea lucrărilor către consilieri o făcea șefa de serviciu, respectiv Anghelina Cecilia. După repartizarea dosarelor către consilier și verificarea actelor din dosar, acestea era propuse către CCSD (Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor – n.r.), în vederea transmiterii la evaluare. După repartizarea dosarelor către consilier și verificarea actelor din dosar, acestea erau propuse CCSD, în vederea transmiterii la evaluator. După ce comisia propunea transmiterea către evaluator, dosarul era înaintat acestuia, în vederea întocmirii raportului de evaluare în termenul stabilit de procedura internă a ANRP. După întocmirea raportului de evaluare, acesta era transmis către Serviciul Despăgubiri din cadrul ANRP, serviciu care îl propunea pentru următoarea întrunire a CCSD. Odată ajuns în comisie, dosarul era fie aprobat, fie transmis spre reevaluare dacă membrii comisiei aveau neclarități cu privire la sumă și modul de întocmire a raportului de evaluare. În momentul în care raportul de evaluare era aprobat de către Comisie se proceda la redactarea deciziei de către fiecare consilier care avusese anterior în lucru dosarul. Decizia era semnată de către președintele instituției, de vicepreședintele care răspundea de Direcția fondului funciar, de directorul acestei instituții, de Șeful serviciului despăgubiri, de un consilier care se ocupa de raportul de evaluare și de altul care verifica conformitatea standardelor de evaluare folosite de către evaluator”, a declarat Alina Bica, potrivit surselor citate.

Bica a mai spus, în aceeași declarație, că „semnăturile aveau doar o valoare administrativă pe respectiva decizie, neputându-se interveni în legătură cu suma stabilită ca despăgubire sau beneficiar”.

Referitor la dosarul lui Gheorghe Stelian, fosta șefă a DIICOT a declarat că „acesta a fost înaintat ANRP de către Prefectura București, în urma Hotărârii Comisiei Municipiului București, și înregistrat la Serviciul despăgubiri. Consilierul care s-a ocupat de soluționarea dosarului a fost Mihaela Botizan”.

„De asemenea, doresc să precizez faptul că deși eram director al Direcției care coordona Serviciul Despăgubiri, șefa serviciului, Anghelina, uneori purta corespondența exclusiv prin intermediul vicepreședintelui Diacomatu Sergiu. Consider că proceda în acest fel întrucât nu eram considerat un om apropiat vicepreședintelui, care să fie dispus la compromisuri sau solicitări neconforme cu legea sau regulamentul instituției. În acest mod s-a procedat și în cazul dosarului nr. 22714/FFCC”, se mai arată în declarația dată de Bica și citată de aceleași surse.

Alina Bica le-a mai spus procurilor, referitor la despăgubirilor aprobate lui Gheorghe Stelian, că nu a văzut niciodată raportul de evaluare al expertului, dar că la finalul procedurilor a fost emisă decizia din l5 martie 2011 pe care a semnat-o „alături de celelalte persoane, potrivit procedurii instituite la nivelul ANRP”.

Pe de altă parte, conform unor documente din dosarul despăgubirilor, un alt inculpat le-a declarat anchetatorilor că Alina Bica, într-o ședință a comisiei din ANRP, a elogiat profesionalismul celui care a evaluat terenul pentru care Gheorghe Stelian cerea despăgubiri, considerând că suma stabilită era justificată.

În dosarul despăgubirilor, Bica se află în arest preventiv, alături de Lăcrămioara Alexandru, Dragoș Bogdan, fost vicepreședinte al ANAF, fosta șefă a ANRP Crinuța Dumitrean și expertul evaluator Emil Nuțiu.

În același dosar sunt cercetați, sub control judiciar, deputatul PDL Florin Cătălin Teodorescu, Sergiu Diacomatu și Oana Vasilescu, ambii foști vicepreședinți ai ANRP, și Gheorghe Stelian.

Ancheta îl vizează și pe deputatul UDMR Marko Attila, în cazul căruia Camera Deputaților a încuviințat, miercuri, arestarea preventivă. Acesta a fost citat joi la DNA, însă nu s-a prezentat întrucât este plecat din țară. Avocatul lui Marko Attila a declarat că deputatul este în capitala Ungariei, precizând că nu poate să spună când se va întoarce în România.

Potrivit DNA, în 15 martie 2011, Crinuța Dumitrean și membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor – Sergiu Ionuț Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragoș Bogdan și Lăcrămioara Alexandru – au aprobat în unanimitate raportul întocmit de societatea de evaluare desemnată, SC Business Evaluator SRL, reprezentată prin evaluator Emil Nuțiu, privind soluționarea dosarului de despăgubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren de 13 hectare aflat în zona Plumbuita din Sectorul 2, a cărui valoare a fost supraevaluată cu peste 62 de milioane de euro.

Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoș, ar fi împărțit cu alți trei oameni de afaceri prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat, respectiv cei 62 de milioane de euro, susțin anchetatorii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Cel mai ghinionist campion mondial din istoria fotbalului. A rămas fără deget din cauza verighetei...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice