Dosarul „Uioreanu 15%”. DNA: Șeful CJ Cluj a impus concedierea unui ziarist și ștergerea articolului în care se scria despre licitațiile trucate

Dosarul Uioreanu 15%. DNA: Șeful CJ Cluj a impus concedierea unui ziarist și ștergerea articolului în care se scria despre licitațiile trucate
Publicat: 02/06/2014, 13:53
Actualizat: 18/05/2015, 18:16

Uioreanu este acuzat de luare de mită, procurorii susținând că șeful CJ ar fi luat șpagă de 17 ori. În schimbul mitei, Uioreanu a suplimentat contractul pentru construcția unei piste pentru aeroportul din Cluj cu suma de 10 milioane euro, în beneficiul companiei deținute de omul de afaceri Ioan Bene. Anchetatorii susțin că șeful CJ a aprobat suplimentul de 10 milioane euro prin proceduri de achiziție ilegale.

Pe 31 martie în cotidianul Ziua de Cluj a apărut un articol în care semnala faptul că Napoca Construcții a mai câștigat un contract de la Consiliul Județean și că mai mulți constructori au declarat că licitația ar fi fost trucată. În urma acestui articol Uioreanu s-a întâlnit cu Octavian Hoandră, acționar al cotidianului memționat. Pe 1 aprilie Uioreanu i-a cerut lui Hoandră să scoată de pe site-ul ziarului un alt articol care vorbea despre posibile ilegalități în procedura de contractare dar și să concedieze jurnalistul care a redactat articolul. Procurorii DNA spun că acest lucru s-a și întâmplat.

Iată cum descriu procurorii aceste fapte:

â–ºActivitățile efectuate în cauză au stabilit că, nici această variantă luată în discuție la începutul lunii aprilie 2014 nu a fost agreată unanim, din teama de emitere și asumare a unor noi acte false, astfel că, ideea a fost abandonată.

â–ºPresiunea resimțită de grupul format din inculpații Uioreanu Horea, Bene Ioan și suspecții Ciceo David și Șerban Tudor Dan de scurgerea timpului și neobținerea actelor dorite a crescut exponențial urmare a publicării on line, în după-masa de 31 martie 2014 a unui articol de presă ce devoala suspiciuni privind organizarea formală a licitației, pentru lucrări ce fuseseră anterior executate, precum și impunerea unor condiții de calificare ce favorizau firma Napoca Construcții SA.

â–ºPublicarea articolului a determinat pe președintele CJ Cluj Uioreanu Horea să ia legătura cu patronul publicației on line, numitul Hoandră Octavian cu care a stabilit o întâlnire în cursul zilei de 1 aprilie 2014. Urmarea celor discutate de cei doi a constat în scoaterea articolului de pe mediul on line precum și demiterea ziaristului care l-a realizat, fiind astfel evident scopul urmărit de edilul județului, care a încercat să acopere maniera ilicită în care contractul fusese atribuit și modul ilegal în care se realizaseră lucrările.

â–ºLa rândul său, reacționând la adresa articolului de presă, într-o discuție purtată cu un alt reprezentant din presă, inculpatul Bene Ioan și-a manifestat nemulțumirea asupra celor publicate, recunoscând însă trucarea licitației. Astfel, omul de afaceri a împărtășit interlocutorului său că a fost realizată o procedură de licitație „la înțelegere” și că, pentru a da o aparență irefutabilă de legalitate „a pus” pe unul din participanții la licitație să formuleze contestație, știind că respectiva societate nu are nicio șansă de izbândă pentru că nu îndeplinea condițiile de participare, fiind vorba de o societate comercială cu numai 2 angajați. (Sutsa: referat DNA)

Contactat de gândul Octavian Hoandră nu a dorit să facă nici un comentariu. „Nu vreau să fac nici un comentariu. O să scriu eu un text”, a declarat Octavian Hoandră. Octavian Hoandră a fost purtătorul de cuvânt al lui Andrei Marga în perioada în care a condus Institul Cultural Român. Hoandră a mai fost citat în 2007 ca martor în dosarul „Gazeta” un dosar care privea o serie de infracțiuni de șantaj pe care le-ar fi comis proprietarii trustului Gazeta de Cluj.

Articole de presă comandate, pentru a elimina adversarii

În cazul lucrărilor la aeroport suplimentate cu 10 milioane de euro ilegalitățile au fost constate de cătra arhitectul șef al CJ. Procurorii susțin că grupul format în jului lui Uioreanu a comandat articole de presă denigratoare la adresa acestui funcționar. Iată pasajul relevant din referatul DNA:

Relevant este faptul că, în această perioadă, în presa locală, atât on line cât și tipărită, au apărut articole denigratoare la adresa arhitectului șef Salanță Claudiu, în care era acuzat de conflict de interese, existând indicii că aceste articole au fost comandate de membrii grupului format în jurul președintelui Uioreanu Horea Dorin. Articolele respective au fost apreciate ca atare de funcționarii din CJ Cluj care, în discuțiile purtate precum și cu prilejul declarațiilor date în cauză au împărtășit faptul că simt presiunea pusă pe ei, la care sunt hotărâți să nu cedeze, exprimându-și speranța că: „în țara asta încă sper că nu mi se poate întâmpla nimic, pentru că am avut curajul să înfrunt niște gunoaie”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia