Două inițiative cetățenești europene, la care participă și români, au strâns numărul necesar de semnături

Două inițiative cetățenești europene, la care participă și români, au strâns numărul necesar de semnături
Publicat: 31/10/2013, 16:19
Actualizat: 21/11/2014, 09:27

Primele trei inițiative cetățenești la nivel european, la două dintre ele participând și asociații non-guvernamentale sau organizații din România, au reușit să strângă numărul necesar de semnături pentru a putea fi transmise spre consultare Comisiei Europene.

Termenul până la care puteau fi strânse semnături expiră vineri, dar Comisia Europeană a anunțat, joi, că trei inițiative cetățenești dintre cele opt demarate au strâns câte un milion de semnături din cel puțin șapte țări membre. Cele trei inițiative sunt Right2Water, al cărei credo este că „apa este un bun public și nu un bun comercial”, One of Us, al cărei obiectiv este oprirea finanțării de către Uniunea Europeană a activităților care presupun distrugerea embrionilor umani, și Stop Vivisection, care urmărește încetarea experimentelor pe animale vii.

Din comitetul inițiativei Right2Water fac parte și doi români: Christina Iftimescu, vicepreședinte al Sanitas, și Cornel Popovici, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Serviciile Publice Sigol.

Inițiatorii solicită Comisiei Europene să propună „o legislație de implementare a dreptului omului la apă și salubritate, după cum este recunoscut de Organizația Națiunilor Unite și de promovare a asigurării cu apă și salubritate ca servicii publice de bază pentru toți”.

Totodată, ei cer Executivului european ca alimentarea cu apă și gestionarea resurselor de apă să nu fie supuse „normelor pieței interne” și ca serviciile de apă să fie scutite de liberalizare.

Inițiativa One of Us a fost sprijinită și promovată de numeroase organizații și persoane fizice din mai multe țări, printre care Clinica Pro Vita din Cluj-Napoca, Daniela Păun de la Asociația „Darul Vieții” și Deuten-Makkai Réka, din partea Bisericii Reformate din România.

One of Us susține că „demnitatea și integritatea embrionului uman trebuie respectate”, așa cum a fost stabilit în hotărarea Brüstle împotriva Greenpeace a Curții de Justiție a Uniunii Europene. „Pentru a da dovadă de coerență în exercițiul atribuțiilor sale, UE ar trebui să interzică și să pună capăt finanțării activităților care implică distrugerea embrionilor umani, în special în domeniul cercetării, al ajutorului pentru dezvoltare și al sănătății publice”, consideră inițiatorii.

„Mă bucură faptul că trei inițiative cetățenești europene atât de diferite au putut depăși pragul de reușită. Este dovada că acest experiment unic și foarte ambițios de democrație participativă la nivel transnațional a trezit interesul oamenilor din toată Europa”, a declarat, joi, vicepreședintele Comisiei Europene MaroÅ¡ Å efčovič.

Oficialul european și-a exprimat regretul că celelalte cinci inițiative cetățenești europene au eșuat, dar a precizat că „eforturile și energia” depuse de inițiatori nu au fost zadarnice. „Cu toții au reușit să stabilească legături cu persoane care gândesc la fel în întreaga Europă și să inițieze adevărate dezbateri paneuropene privind aspecte care sunt, în mod evident, foarte importante pentru ei”, a mai spus vicepreședintele CE.

Autoritățile naționale au la dispoziție trei luni pentru a valida semnăturile, un proces care a început deja în luna septembrie pentru inițiativa Right2Water. După validarea unei astfel de inițiative care a întrunit semnăturile, Comisia dispune de trei luni pentru a o analiza și pentru a decide cum să procedeze în privința acesteia. CE se va întâlni cu inițiatorii care vor putea explica în detaliu aspectele semnalate în cadrul inițiativei lor. Ei vor avea, de asemenea, posibilitatea de a-și prezenta inițiativa în cadrul unei audieri publice organizate la Parlamentul European. În final, Comisia va adopta o comunicare în care va explica concluziile sale privind inițiativa, acțiunile pe care intenționează să le întreprindă, dacă este cazul, și motivele care au stat la baza deciziei sale.

Inițiativa cetățenească, introdusă de Tratatul de la Lisabona, permite unui grup format din cel puțin un milion de cetățeni europeni reprezentând cel puțin un sfert din statele membre ale UE să ceară Comisiei Europene înaintarea unor propuneri de acte legislative, în domenii care intră în sfera de competență a Comisiei. Organizatorii unei inițiative cetățenești, un comitet al cetățenilor compus din cel puțin 7 cetățeni europeni cu reședința în cel puțin 7 state membre diferite, au la dispoziție un an pentru a colecta declarațiile de susținere necesare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică