Două unități de transfuzie sanguină din Olt există doar în acte

Două unități de transfuzie sanguină din Olt există doar în acte
Publicat: 09/08/2016, 12:29

În județul Olt, spitalele din Caracal, Corabia și Balș au fost incluse în lista Ministerului Sănătății cu unitățile de transfuzii neautorizate. În timp ce UTS Caracal se află în curs de autorizare, reprezentanții spitalelor din Corabia și Balș spun că aceste unități nu există în instituțiile pe care le conduc.

Managerul Spitalului Orășenesc Balș, Ștefan Stănculescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, pentru a avea o unitate de transfuzii, trebuie să facă demersuri către Consiliul Local, apoi Ministerul Sănătății trebuie să avizeze noua structură.

„Noi nu avem unitate de transfuzii, avem doar un punct în cadrul Compartimentului de Anestezie și Terapie Intensivă. Când avem nevoie de sânge, facem o comandă la Centrul Județean Slatina și punem la bolnav. Aceasta este toată treaba pe care o facem noi. Dacă ne dorim o unitate în cadrul Compartimentului de Anestezie și Terapie Intensivă, trebuie să facem o solicitare către CL să ne aprobe, apoi demersuri către Minister. Ei verifică dacă îndeplinim condițiile și ne dau sau nu avizul. Bolnavii care au nevoi de sânge îi transferăm rapid către Spitalul Județean pentru ca totul să se producă în condiții corespunzătoare. Aici e vorba de siguranța pacientului. Noi nu o să mai solicităm sânge până când nu vom obține autorizația”, a declarat Stănculescu.

La rândul său, coordonatorul Centrului Județean de Transfuzii Sanguine Slatina, medicul Ramona Lesnic, declară că la Corabia și Balș sunt efectuate foarte rar transfuzii de sânge și doar la pacienții care ajung în stare gravă.

„Am primit adresele de la Ministerul Sănătății, dar în Olt nu avem situații cu unități neautorizate. La Balș și Corabia nu sunt unități de transfuzii, iar pacienții sunt transferați la Craiova sau Slatina. De exemplu, la Corabia cred că am avut o singură transfuzie în ultimii cinci ani. Este obligatoriu pentru fiecare spital să aibă o pungă de sânge cu grupa zero, donator universal, iar cantitatea de sânge pusă va fi mai mică de 500 mililitri. Ei fac transfuzii numai în caz de urgență majoră”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, medicul Ramona Lesnic.

Reprezentanții spitalului din Caracal spun că au solicitat de mai multă vreme autorizarea Unității de Transfuzii Caracal.

Directorul medical al spitalului caracalean, medicul Mihnea Tuță, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, până la finalul acestei săptămâni, va primi autorizarea.

„Noi suntem în curs de autorizare și am făcut demersurile necesare înainte de izbucnirea acestui scandal. Dosarul este în lucru la DSP Olt și ni s-a spus că zilele acestea vom primi autorizarea. Îndeplinim toate condițiile. Personalul care lucrează acolo are cursuri de specializare. Asistenta de la transfuzii face compatibilitatea, stabilește grupa, oferă punga de sânge, dar, mai mult de atât, chiar și asistentele de pe secții care supraveghează transfuzia au cursuri. Din punct de vedere al școlarizării noi stăm foarte bine. Doctorița Nedelceanu este coordonatorul UTS Caracal, care funcționează în apropierea Blocului Operator și Terapiei Intensive”, a spus Mihnea Tuță.

În județul Dolj, nouă unități medicale de stat și private funcționează fără unități de transfuzie sanguină autorizate. Între acestea se află și cel mai mare spital din regiunea Oltenia, respectiv Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova.

Reprezentanții spitalului au declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, că au cerut acest aviz de la Ministerul Sănătății încă de acum un an, dar încă nu l-au primit.

„Încă de acum un an spitalul nostru a solicitat Ministerului Sănătății avizul pentru funcționarea Unității de Transfuzii Sanguine din cadrul spitalului nostru. În prealabil s-a obținut avizul pentru spațiile, dotarea și personalul calificat care va deservi centru de transfuzii sanguine. Acest aviz de la Ministerul Sănătății nu a sosit nici până astăzi, însă îl așteptăm și sperăm că nu se va întârzia foarte mult”, a declarat dr. Cristiana Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență din Craiova.

În județul Suceava, două din cele trei spitale fără unități autorizate fac demersuri pentru autorizare. Astfel, spitalele din Fălticeni și Vatra Dornei care nu au unități de transfuzii autorizate urmează să întocmească documentația în vederea autorizării, iar un spital privat din municipiul Suceava are contract cu Centrul de Transfuzii, întrucât efectuează prea puține transfuzii pentru a avea punct propriu.

La Spitalul municipal Vatra Dornei, unitatea de transfuzie sanguină are dotările necesare, dar secția ATI este nefuncțională, întrucât spitalul nu are angajat un medic anestezist, iar nici unitatea de transfuzie sanguină nu este funcțională. Managerul Spitalului municipal Vatra Dornei, economist Ioan Valentin Stan, a declarat pentru MEDIAFAX că anul trecut s-a efectuat evaluarea în vederea acreditării Spitalului municipal Vatra Dornei, urmând ca unitatea medicală să înceapă demersurile pentru autorizarea acestui punct de transfuzii, iar în paralel se va scoate din nou la concurs postul de medic anestezist.

În județul Brașov, opt spitale – șapte publice și unul privat – se află pe lista Ministerului Sănătății, între acestea și Spitalul TBC, deși nu are unitate de transfuzii sanguină, ci are contract cu Centrul de Transfuzii, iar în cazul în care starea vreunui pacient este gravă, acesta este transferat la Spitalul Județean. La patru dintre aceste unități se menționează „lipsă date DSP”.

Cele opt unități din județul Brașov care apar pe listă sunt Spitalul Clinic Județean de Urgență, Spitalul Clinic de Copii, Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul Municipal Făgăraș, Spitalul de Pneumoftiziologie Brașov, Spitalul Orășenesc Rupea, Spitalul CT Sparchez Zărnești și SC Policlinica de Diagnostic Rapid SA. Primele patru nu au autorizație, iar la ultimele patru se menționează „lipsă date DSP”.

UPDATE:Policlinica de Diagnostic Rapid SA, care face parte din grupul Medlife, susține că este autorizată pentru Unitatea de Transfuzii încă din martie 2015, prezentând și o copie a autorizației de funcționare, emisă de DSP Brașov.

Directorul executiv al DSP Brașov, dr. Lavinia Buvnariu, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că Spitalul Județean și cel de Pediatrie sunt în curs de autorizare, în schimb, Spitalul de Infecțioase și unitățile medicale din Făgăraș, Zărnești și Rupea nu au depus documentație în acest sens.

Ministerul Sănătății a informat, miercuri, că în spitalele din România funcționează 108 unități sanitare publice și 34 private fără unități de transfuzie sanguine autorizate. Dintre acestea, 19 sunt unități medicale din București, 11 fiind spitale publice.

Ministerul a cerut situațiile de la direcțiile de sănătate publică din toate județele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii. Rezultatul a arătat că 108 unități publice și 34 private funcționează fără unități de transfuzii autorizate de DSP-uri.

Astfel, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a decis o serie de măsuri de urgență. În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate și vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maxim trei luni.

De asemenea, în această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu unitate de transfuzii autorizată sau de către centrul județean de transfuzie sangvină, redirecționarea pacienților cu intervenții chirurgicale care nu reprezintă urgențe către alte unități sanitare sau alte măsuri.

Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. În același timp, ministerul lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor, documentul fiind în curs de finalizare.

Ministerul Sănătății anunța că stadiul de actualizare a acestor informații este din 25 iulie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
McDonald’s va vinde, în premieră, burgeri mai mari