Dovada că autoritățile de la Chișinău îl ascund pe fugarul Cristian Rizea! Poliția Română a cerut ajutor Ministerului de Interne din Moldova, dar… „Până în prezent, niciun partener nu a transmis informații în acest sens” (EXCLUSIV)

Dovada că autoritățile de la Chișinău îl ascund pe fugarul Cristian Rizea! Poliția Română a cerut ajutor Ministerului de Interne din Moldova, dar... „Până în prezent, niciun partener nu a transmis informații în acest sens” (EXCLUSIV)
Fugarul Cristian Rizea duce o viață de lux în capitala Republicii Moldova/Sursa/Gândul
Publicat: 14/10/2020, 14:45
Actualizat: 29/10/2020, 11:25

Autoritățile de la Chișinău ignoră complet demersurile polițiștilor români în vederea arestării, pe teritoriul Republicii Moldova, a ex-deputatului PSD Cristian Rizea. După ce a fost condamnat definitiv în România la 4 ani și 8 luni de închisoare, fostul parlamentar a fugit din țară și azi se ascunde la Chișinău, acolo unde beneficiază de protecție din partea președintelui Moldovei, Igor Dodon, și a anturajului acestuia.

În timp ce polițiștii moldoveni refuză orice schimb de informații cu omologii români, GÂNDUL.RO a prezentat, ÎN EXCLUSIVITATE, dovada faptului că, deși este urmărit internațional, Rizea duce o viață de lux la Chișinău. Fugarul este în relații strânse cu Artur Gumeniuc, consilier al șefului statului, dar cu alți oameni deosebit de influenți, cum ar fi milionarul moldovean Valentin Vizant, dar și Silvia Radu, o fostă candidată la președenția Republicii Moldova. Încă din toamna anului trecut, reporterii noștri arătau că Rizea se află în capitala Moldovei (CITIȚI AICI AMĂNUNTE!) și, în ciuda mărturiilor, oficialii de la Chișinău au închis ochii, refuzând să colaboreze cu autoritățile române pentru extrădarea condamnatului.

Înalta Curte de Casație și Justiție îl condamna definitiv pe Cristian Rizea, în decembrie 2017, la 4 ani și 8 luni de detenție, după ce procurorii DNA dovediseră că, în calitate de deputat PSD, acesta a luat mită 300.000 de euro de la doi oameni de afaceri. Rizea le-a promis că, după ce va ajunge primar al Sectorului 5, le va da, cu titlu gratuit, un spațiu în zona Cotroceni, unde își vor putea deschide o clinică.

Pentru a se ascunde adevărata provenienţă a banilor, au fost întocmite patru contracte de împrumut, toate fictive. În plus, în anul 2015, când procurorii anticorupție au declanșat cercetările, fostul parlamentar le-a cerut celor care îi dăduseră mită să-i mintă pe anchetatori.

Înainte să ajungă la închisoare, Rizea a părăsit țara și s-a instalat, cu familie cu tot, într-un cartier rezidențial din capitala Republicii Moldova. Urmărit internațional de autoritățile române, el și-a asigurat protecție la Chișinău. Deși nu muncește, duce o viață de lux, lipsită de griji. Conduce o mașină scumpă (înmatriculată pe numele milionarului Valentin Vizant), își permite să-și întrețină soția casnică și să aibă grijă inclusiv de o amantă mai tânără, alături de care obișnuiește să-și petreacă aproape tot timpul. În plus, urmăritul frecventează cele mai scumpe localuri din oraș. Pentru a-și pierde urma, el a obținut pașaport moldovenesc și, de curând, a căpătat și o nouă identitate. Cristian Rizea se numește, mai nou, în documente Mihai Cristian Luigi (FOTO)!

Fostul deputat a fost sprijinit de autoritățile de la Chișinău să-și schimbe identitatea. Azi, el se numește Mihai Cristian Luigi!

Urmărit internațional din martie 2019

Având în vedere faptul că Rizea nu pare să se ascundă și mai mult, dovedește chiar o atitudine sfidătoare față de justiția din țara nostră, GÂNDUL.RO a solicitat, în mod oficial Poliției Române, să comunice ce măsuri s-au întreprins pentru încarcerarea și extrădarea acestuia.

Ca urmare, IGPR a anunțat că Rizea a fost dat în urmărire internațională încă din martie 2019. De atunci, s-a încercat un schimb de informații cu reprezentanții Ministerului de Interne din Republica Moldova, însă aceștia nici nu i-au băgat în seamă pe colegii lor de la București.

La data de 19.03.2019, persoana la care faceți referire a fost dată în urmărire internațională de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, la solicitarea autorităților judiciare române, fiind continuate activitățile investigativ- operative și schimbul de date și informații cu partenerii străini, în vederea depistării persoanei urmărite și inițierii procedurilor judiciare, conform prevederilor legale naționale și internaționale, având în vedere că, până în prezent, niciun partener nu a transmis informații în acest sens, a anunțat IGPR .

Atitudinea autorităților moldovene ar putea fi explicată de dezvăluirile exclusive făcute de GÂNDUL.RO și de conexiunile pe care infractorul Rizea le are până la președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, pe care fostul deputat l-a cunoscut prin intermediul lui Artur Gumeniuc, consilier al șefului statului.

Cristian Rizea locuiește într-un cartier de lux din Chișinău

Pe de altă parte, GÂNDUL.RO a cerut un punct de vedere și ministrului Justiției din România cu privire la statutul urmăritului Cristian Rizea.  Printr-o declarație exclusivă, Cătălin Predoiu arată că se lovește de ”tăcere” din partea oficialilor moldoveni: ”România nu are, deocamdată, tratat de extrădare cu Republica Moldova. Am solicitat în mod repetat omologilor inițierea unor discuții pentru realizarea unui asemenea tratat, dar răspunsul momentan a fost… tăcere”.

În aceste condiții, Cristian Rizea se sustrage bine-mersi de la executarea condamnării primite în România, iar repatrierea lui pare, cel puțin momentan, imposibilă. Reporterii noștri au solicitat Ambasadei Moldovei la București să răspundă la o serie de întrebări legate de fugarul Rizea, însă, deocamdată, nu există nicio reacție din partea diplomaților de dincolo de Prut.

NOTĂ: Ni s-a comunicat și am primit și punctul de vedere al domnului Valentin Vizant, acesta afirmând că nu îl cunoaște personal pe Cristian Rizea și că nu i-a transmis niciun mijloc de transport