Drepturile românilor, tema centrală a unei noi colecții de timbre – FOTO

Publicat: 08/04/2019, 16:40

Luni, în fața plenului Senatului, a avut loc, evenimentul de lansare a timbrelor poștale care conțin nouă articole din Constituția României. La eveniment au luat cuvântul președintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, directorul general al Romfilatelia, Cristina Popescu, președintele CCR, Valer Dorneanu, dar și graficianul care a realizat desenele de pe timbrele poștale, Riess Walter.

De asemenea, la eveniment au fost prezenți mai mulți parlamentari, vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, dar și câțiva elevi.

Seria de timbre poștale cu articole din Constituție are scopul sărbătoririi Centenarului României și a evenimentelor istorice naționale și internaționale care au făcut posibilă unirea efectivă a tuturor românilor. Pentru a reprezenta într-o concepție grafică sugestivă drepturile și libertățile fundamentale, au fost selectate 9 articole din Constituțe, esențiale pentru România democratică.

„Îi felicit pe toți cei care au gândit acest demers. (…) Emisiunile filatelice rămân o valoare intrisecă. Noi făceam ceea ce acum se share-uiește online: împărțeam timbre și acesta era modul în care noi schimbam informații despre România, despre Europa, despre lume. Astăzi sunt bucuros și onorat să fac parte din această inițiativă, când avem o emisiune filatelică despre drepturile cetățenilor așa cum sunt ele consemnate în Constituția României. Astăzi este o continuă discuție în spațiul public despre justiție, despre drepturi și nu pot decât să salut acest mod de a aduce în evidență drepturile cetățenilor și poate să înțelegem și drepturile României în Europa și în lume”, a declarat ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu.

Drepturile românilor, tema centrală a unei noi colecții de timbre Romfilatelia

Graficianul Riess Walter le-a spus invitaților cât de greu i-a fost să deseneze drepturile fundamentale ale românilor.

„Am mai fost în această sală în 1983, când lucram ca tânăr arhitect la Casa Poporului. A fost foarte important pentru mine ca acest proiect să fie înțeles și să ajungă la dumneavoastră. Dacă am reușit este una dintre cele mai mari bucurii ale mele. A fost greu, pentru că atunci când am luat la cunoștință ce am de făcut nu mi-am dat prea bine seama cât de abstractă este tema. Este foarte greu să desenezi articole din Constituție. În general noi putem desena obiecte, clădiri, oameni, dar este mai greu să desenezi dreptul la liberă circulație, dreptul la justiție, însemenle naționale, de aceea sunt foarte mândru dacă am reușit să fac acest lucru”, a susținut Walter.

Și președintele CCR, Valer Dorneanu, a afirmat că demersul făcut de Romfilatelia, împreună cu Comisia juridică a Senatului, este un demers unic în lume.

„Sunt principalul beneficiar al acestei acțiuni. Acest lucru cred că este unic în lume. O asemenea emisiune, de regulă, Filatelia omagiază figuri istorice, evenimente, dar un cuprins de drepturi fundamentale care conțin o redactare a unui articol pare neexpresiv și nereușit. Dar iată că inițiatorii au reușit un lucru extraordinar. Exprimă exact textul din Constituție. Marca aceasta are un rol educativ, de informare. Mi s-a părut destul de sugestiv dreptul la apărare, dreptul la justiție”, a declarat Valer Dorneanu, la evenimentul care a avut loc la Senat.

Directorul general al Romfilateliei, Cristina Popescu, a susținut că „este vorba despre un simbol de țară”.

Drepturile românilor, tema centrală a unei noi colecții de timbre Romfilatelia

Astfel, au fost create timbre cu nouă articole din Constituția României.

Cel mai ieftin timbru din această serie este timbrul în care este transpus articolul 12 din Constituție. Acesta costa 1.70 de lei. Potrivit articolului 12: „Drapelul României este tricolor, culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu. (2) Ziua națională a României este 1 Dec. (3) Imnul național al României este -Deșteaptă-te române!-„.

Cel mai scump timbru transpune articolul 38 și costă 19 lei: „ În condițiile aderării României la Uniunea Europeană, cetățenii români au dreptul de a alege și de a fi aleși în Parlamentul European”.

Alte articole transpuse:

Articolul 32, unde timbrul costă 1.80 lei : „(1) Dreptul la învățătură este asigurat prin învățământul general obligatoriu, prin învățământul liceal și prin cel profesional, prin învățământul superior, precum și prin alte forme de instrucție și de perfecționare”.

Articolul 34, unde timbrul costă 1.90 lei : „(1) Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat. (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei și a sănătății publice”.

Articolul 21, unde timbrul costă 2.50 lei : „(1) Orice persoană se poate adresa justiției pentru apărarea drepturilor, a libertăților și a intereselor sale legitime”.

Articolul 35, unde timbrul costă 2.40 lei: „(1) Statul recunoaște dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos și echilibrat ecologic”.

Articolul 30, unde timbrul costă 2.80 lei : „(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”.

Articolul 25, unde timbrul costă 3.10 lei : „(1) Dreptul la liberă circulație, în țară și în străinătate, este garantat. Legea stabilește condițiile exercitării acestui drept”.

Articolul 24, unde timbrul costă 7 lei : „(1) Dreptul la apărare este garantat. (2) În tot cursul procesului, părțile au dreptul să fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații